Сьогодні "Прощена неділя"

​Попросіть вибачення у своїх рідних і близьких, якщо ви їх чимось образили

Останній день Масляної за традицією завершується важливим християнським святом - Прощеною неділею. У нього немає встановленої дати, так як час його проведення залежить від Пасхи. У 2017 році Прощена неділя припадає на 26 лютого, нагадують Патріоти України.

Напередодні Великого посту, який настане вже на наступний день, віруючі готують себе до майбутніх обмежень, очищають тіло і душу. Закінчення масляного тижня називають ще сиропусним, оскільки це останній день, коли можна вживати в їжу молочні продукти.

У Прощену неділю прийнято просити прощення за гріхи і образи у близьких і знайомих, при цьому неважливо навмисно було нанесено прикрість або випадково. Також, у Прощену неділю ходять до церкви на літургію, де людям нагадують про гріхопадіння Адама та Єви, розповідають про важливість посту і вміння прощати.

На останній день Масляної припадають проводи зими і найгаласливіші гуляння. Перед початком самого суворого посту, люди намагаються вдосталь повеселитися. На 7 днів сирного тижня прийнято влаштовувати кулачні бої, масові катання з гірок, пісні, танці і спалювання опудала. Також у Прощену неділю відвідують рідних і близьких, щоб зібратися сім'єю за одним столом.

Традиційно в Прощену неділю говорять дві фрази: "Пробач мені" і "Бог простить - і я прощаю". Представники церкви уточнюють, що не можна використовувати більш звичне для нас "вибач", так як ця фраза передбачає, що людина не відчуває за собою провини, але використовує ввічливу конструкцію.

Також, у Прощену неділю не можна плекати образи і відмовляти у прощенні. Під час церковної літургії священики нагадують слова Святого письма, що не пробачивши самому, як можна сподіватися на прощення з боку Бога.

У Прощену неділю прийнято просити прощення у всіх, з ким спілкувався протягом року, часто формулу звернення доповнюють: "Прости мене, будь ласка, якщо я в чому винен перед тобою".

Відповідна фраза "Бог простить - і я прощаю" також має свій зміст. Таким чином людина погоджується, що не їй судити про нанесеної образи, і нехай все вирішує Бог.

Якщо ви не готові прийняти вибачення, не варто формально вимовляти ці слова, уточніть, що забути образу ви поки не в силах, але закінчіть фразою "Бог простить". Церковники звертають увагу, що просити вибачення і прощати потрібно щиро, а не як данину традиціям і обрядам, адже тільки тоді вимовлені слова знайдуть сенс.

Прощена неділя увійшла в нашу релігійну культуру завдяки ранньохристиянським ченцям з Єгипту, які напередодні Великого посту вирішили збільшити силу своїх молитов і підготувати душу до Великодня. За 40 днів до свята ченці відправлялися в пустелю, де в самоті дотримувалися посту і посилено молилися.

По закінченні часу, багато з них не поверталися з небезпечної подорожі, тому перед дорогою вони просили один у одного вибачення за всі гріхи і образи. Поступово ця традиція поширилася на більшість християнських територій. На Русі Прощена неділя буля також символом смиренності, так як прощення просили не тільки у рівних, але і у тих, хто займав більш низьке суспільне і соціальне становище.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...