"Супернишпорки з мережі", або Як Bellingcat розкриває криваві таємниці Росії

Дані з соцмереж допомогли Bellingcat встановити декілька важливих фактів українсько-російської війни.

Організація Bellingcat, що народилася буквально з дитячих памперсів, об'єднала півсотні звичайних людей, які за допомогою аналізу даних з соцмереж розкривають криваві таємниці військових конфліктів, що відбуваються за тисячі кілометрів від їхніх домівок та комп'ютерів. Дані з соцмереж допомогли Bellingcat встановити декілька важливих фактів українсько-російської війни. Наприклад, що артилерія росіян завдала мінімум 149 ударів по українських позиціях влітку 2014-го, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Причому ці удари здійснювалися переважно з території РФ, що було важливо встановити в контексті заяв господаря Кремля Володимира Путіна про те, ніби його армія в цій війні не бере участі.

У 2016-му Bellingcat опублікував відразу кілька розслідувань про катастрофу боїнга Малайзійських авіаліній, збитого 17 липня 2014 року над окупованою територією Донбасу. Тоді загинуло 298 осіб.

Розслідування чітко дали зрозуміти: літак збили російські бойовики з російської ж ракетної установки Бук. Bellingcat за допомогою даних з інтернету зумів навіть простежити рух Бука з території Росії на непідконтрольну Україні територію Донбасу.

"Це була дуже складна робота, після якої у більшості людей у світі не залишилося сумнівів щодо того, що саме Росія збила боїнг", - оцінює діяльність колег Анна Бабінець, керівник українського розслідувального ресурсу Слідство.інфо.

В результаті активізувалася російська пропаганда: Russia Today, Sputnik, РИА Новости, Вести, Перший канал - всі ці медіаресурси почали очорнювати Bellingcat і називати його співробітників творцями фейків.

“Я дуже радий, коли російське державне телебачення починає про нас говорити, - зізнається Тоулер, який брав участь у розслідуванні справи про збитий літак. - Якщо б ми не представляли для них небезпеки, вони б про нас не говорили".

Популярний російський блог Colonelcassad навіть опублікував інформацію про те, що Bellingcat перебуває на балансі британської Міноборони та реалізує завдання, поставлені розвідкою цієї країни.

Росіяни почали паплюжити Bellingcat ще сильніше після спроби отруєння Скрипаля - колишнього співробітника російських спецслужб, який перейшов на бік Великобританії.

21 день знадобився Bellingcat, щоб встановити справжню особистість Боширова. Під цим ім'ям переховувався полковник російської військової розвідки ГРУ Анатолій Чепіга. Ще 12 днів пішло на те, щоб довести: Петров - ніякий не Петров, а Олександр Мишкін, ще один співробітник ГРУ.

Ентоні Гліс, директор Центру вивчення безпеки і спецслужб при Букінгемському університеті, був настільки вражений знахідками Bellingcat у справі Скрипаля, що засумнівався - чи реально взагалі розслідувати такі факти, користуючись лише відкритими даними з інтернету. "У Bellingcat чудові джерела, і очевидно, що деякі з них знаходяться в спецслужбах різних країн", - заявив він.

На тренінги деколи хочуть записатися співробітники спецслужб, однак Bellingcat їм відмовляє, так як не всім учасникам комфортно працювати в одній групі зі спецагентом чи шпигуном. Що стосується самого Bellingcat, то шпигунам в роботі вони не відмовляють. Тоулер, аналітик по Східній Європі, зізнається, що після закінчення факультету русистики в Канзаському університеті намагався влаштуватися працювати в ЦРУ, однак не пройшов і першого раунду працевлаштування. Але він радий цьому, так як тепер може використовувати свої розслідувальні навички, можливо, навіть ефективніше.

"Типовий співробітник Bellingcat - це людина, яка працює 20 годин на добу і розуміє, що великі справи робляться не за ніч перед ефіром", - підкреслює Бабинець зі Слідство. інфо. Тоулер нагадує: розслідування - дуже важка робота. "На одне вдале розслідування у нас припадає 10 невдалих", - говорить аналітик.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...