"Тоді фрау Меркель сказала фразу: "Інтернет - це терра інкогніта". На прикладі Німеччини, але цього разу про соціальні мережі, - блогер

На Заході вже давно точиться дискусія про рівень загрози від спотвореної інформації в інтернеті і роль соціальних мереж в її поширенні.

Про демократію і заборону ще раз. І знову на прикладі Німеччини, але цього разу про соціальні мережі і інтернет. Це важлива взагалі-то дискусія.

Колись давно до Меркель в гості приїхав Обама. В Німеччині якраз бушував скандал - саме виплило, що американці прослуховують німецьких політиків, вони контролюють забагато мережевої інфи пересічних німців і так далі. Тобто був доволі відчутний тиск всередині німецького суспільства на фрау Меркель, щоб та, замість того, щоб приязнено приймати Обаму, краще зробила б щось для захисту німецького віртуального простору від американців.

Тоді фрау Меркель сказала фразу "Інтернет - це терра інкогніта і ми ще тільки повинні виробляти якісь правила". (Гугліть "Das Internet ist für uns alle Neuland.") З фрау Меркель, пам'ятається, довго реготали хіпстери і молоді журналісти: ви чули, що вона сказала? Ну, може для старенької це і терра інкогніта, а ми в цьому добре шарим. Вже виросло нове покоління, яке в інтернеті, як в себе вдома.

Потім було величезне опитування населення Германії з різних тем і, серед усього іншого, виплило дуже цікаве спостереження. Саме молоде покоління, яке виросло в інтернеті, на питання "чи варто дітям якомого раніше занурюватись в інтернет" відповідало категоричним "ні". Я перевірила на своїх дітях - точно. Схоже, що саме це покоління буде встановлювати правила в інтернетах.

Потім почалась ціла смуга прозріння, що американці тихо збирають інфу, а росіяни активно втручаються безпосередньо в формування громадської думки в німецькому віртуальному просторі. Он-лайн журнали досліджували походження однотипних коментарів і було зрозуміло, звідки вони. Була ціла хвиля передач і публікацій, аби донести це відкриття до пересічного німця. Тепер я бачу, що можливість коментування до деяких статей закривають з самого початку.

Навіщо це робиться? Уявіть, що ви прийшли на демонстрацію демократично висловити свою точку зору і знайти однодумців, зорієнтуватись, де ви зі своєю точкою зору знаходитесь в суспільстві. Ми не будем торкатись всіх когнітивних викривлень, які переслідують нас при прийнятті рішень навіть в самому доброзичливому середовищі. Нами доволі легко маніпулювати. Але повернемось на демонстрацію. Раптом ви приглядаєтесь до учасників і бачите, що це все манекени з гаслами. Це один з самих жорстких методів маніпулювання громадською думкою, він суттєво викривлює демократичне волевиявлення і дуже впливає на формування громадської думки. Серйозних інструментів протидії цьому поки що нема.

Тобто з висловом про "Терра інкогніта" Меркель виявилась в чомусь права. Вже в цьому році німецьке міністерство юстиції підготувало законопроект про серйозну відповідальність за "хейт спіч" і за "фейк ньюз" в соціальних мережах. Імплементація закону вимагатиме серйозних коштів і персоналу. Чи може собі Україна зараз дозволити файну підгонку мережевих правил, чи просто паушально прикрити найбільш уразливі місця - питання грошей і часу, а не демократії.

Просто щоб ви розуміли контекст, в якому відбуваються заяви НАТО, наприклад. На Заході вже давно точиться дискусія про рівень загрози від спотвореної інформації в інтернеті і роль соціальних мереж в її поширенні.

Руслана Радчук

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...