"Це потрібно було, щоб посіяти паніку": Білоруський боєць терористичної "ЛНР" розказав, як бойовики обстрілювали Луганськ

Інтерв'ю білоруського бойовика терористичної "ЛНР" білоруській редакції "Радіо Свобода".

Патріоти України пропонують Вашій увазі це інтерв'ю повністю (в перекладі з білоруської мови):

Боєць «ЛНР» з Бобруйська, 43-річний командир взводу розвідки Сергій Бондар розповів Радіо Свобода. Хто обстрілював Луганськ, як ставляться до нього білоруські спецслужби і чому він вільно приїжджає в Білорусь, незважаючи на погрози Олександра Лукашенка переслідувати учасників бойових дій на Донбасі, незалежно від того, за кого вони воюють.

Свобода знайшла сторінку Сергія Бондаря в соціальних мережах - там було багато фотографій з Донбасу. У вересні Бондар підтвердив в листуванні, що він боєць так званої «ЛНР» і зараз на Донбасі. Через два місяці Бондар сам вийшов на зв'язок - написав, що має приїхати в Білорусь на тиждень у відпустку і готовий дати інтерв'ю. Зустріч відбулася в кафе на Бердичівському автовокзалі.

«Звідки мені знати, скільки я вбив?»

Це не перший приїзд бойовика «ЛНР» в Білорусь. Минулого разу, в серпні 2016- го, він навіть приїжджав на батьківщину відновлювати паспорт, який випадково втратив в Москві. Документи Бондаря, як можна зрозуміти з розповіді бойовика, російські правоохоронці передали своїм білоруським колегам, які, в свою чергу, знали, чим займається уродженець Бобруйська на Донбасі.

- Мене в серпні і КДБ допитував, і МВС, - каже Бондар. - Я їхав у відпустку і втратив паспорт разом з посвідченням (мається на увазі посвідчення бійця «ЛНР». - ред.). Втратив в Москві. Ну що робити? Треба їхати в Білорусь відновлювати паспорт. Я приїхав сюди, приходжу в паспортний стіл. Паспортистка подивилася на мене і каже: ой, почекайте. Хвилин через 10 заходить чоловічок в штатському - пройдемо, каже, треба поговорити.

- Це був співробітник КДБ?

- Так. Коротше, паспорт мій знайшли в Москві. Як мені сказали, посвідчення одне наше МВС спалила, а друге свідоцтво - ГБРавскае (свідоцтво так званої групи швидкого реагування (росіською ГБР- груба бистрого реагирования -ред.) «Бетмен», де раніше на Донбасі служив Бондар. - ред.) «віддали в музей МВС Білорусі». Ну, і допитували мене в КДБ.

- А що говорили вам на допиті?

- В основному їх цікавило - за гроші я воюю або не за гроші. Я кажу - ні, що ви, я за ідею. Питали, брав участь в контактному бою, вбивав. Я дивлюся на нього і думаю: ну ти що, дурень? Я ж командир розвідувального взводу!

- А ви можете сказати, скільки українців ви вбили на війні?

- Та я не рахував. Звідки мені знати, скільки я вбив? Це снайпер може точно сказати: один постріл - один труп. А чергою можна відразу п'ятьох вбити. Йде бій - ти стріляєш.

- Ви ж і у серпні приїжджали в Білорусь у відпустку ?

- Так. Перший раз я приїхав в травні 2015 року тиждень побув і поїхав. У серпні я поїхав до Москви, де і втратив паспорт.

«Самі гебешники з симпатією ставляться до нас»

- Ви чули, що Олександр Лукашенко обіцяв розібратися з білорусами, які воювали на Донбасі? Не боялися, що вас відразу і заарештують?

- Ні, не боявся. Я ж знаю, що воюю за справедливість. Я питав гебешника: як же так, Олександр Григорович теж проти фашизму. А вони - ну так ми ж тебе ветхий садимо. Ми тебе допитали - і їдь куди хочеш. Самі гебешники швидше з симпатією ставляться до нас. Мені говорили: ну ти ж все одно туди поїдеш. Ну да, кажу, поїду. Тільки, кажуть, в Україні не треба їхати (мається на увазі неокупованої територія України. - ред.) - тобі туди в'їзд закритий точно.

- А ви чули, щоб у кого-небудь з «ополченців» були в Білорусі проблеми з правоохоронними органами?

- Я не чув, щоб когось із наших садили. Ну, деякі починають казки складати - ось, гебешники мене постійно пасуть, пресують. Той же Ігор Котик говорив мені щось таке (він зараз, до речі, теж в Білорусі). Я кажу - так заспокойся. Ну ось, допитали мене, і я поїхав назад. Нічого ж не сталося. Ну, з обшуком ... але навіть не стільки там шукали, скільки опитували.

- Тобто ви вважаєте, що влада в Білорусі підтримують «ополченців»?

- Ну так. Навіть в міліції видно ставлення - приязно ставляться в цілому. А ось тих, що з протилежного боку, я так розумію, відразу садять.

«Люди Плотницького обстрілювали Луганськ, щоб посіяти паніку»

Коли на Донбасі почалася війна, Бондар працював в Росії в службі безпеки мережі магазинів. Заробляв, стверджує, добре - 45-50 тисяч рублів (за курсом на початок 2014 року - це більше тисячі доларів). Однак репортажі російського телебачення про події в Україні так вразили Бондаря, що в червні 2014 року його вирішив поїхати на Донбас «воювати проти фашистів».

До Луганську Бондар добирався через Харківську область автостопом - під легендою, нібито він далекобійник, у якого в Луганську залишилася розбита фура. Легенда вийшла переконлива: і прикордонники на пункті пропуску Бачевськ, і українські добровольці на блокпостів поблизу Луганську повірили майбутньому бойовику «ЛНР».

Спочатку в «ЛНР» Бондар потрапив в батальйон «Зоря», отримавши під своє керівництво взвод розвідки. Там він майже відразу зіткнувся з тим, що самі сепаратисти беруть участь в обстрілі Луганську:

«Просто на наших очах з "зеленки" (на військовому жаргоні - лісиста місцевість, густі зарості. - ред.) йдуть два постріли з міномета. Я з групою якраз був поруч, і ми стали прочісувати "зеленку". Двоє мінометники раз виходять на нас. Вони бігти - ми стріляємо з усіх стволів. Тут мені дзвінок. Дзвонить особисто Ігор Плотницький - він тоді був міністром оборони. Запитує: ви тепер де? Кажу - накриваємо мінометники в "зеленці". А він наказує: терміново йдіть, терміново на базу. Я кажу, та ви чого? Ми ось-ось їх візьмемо! А він кричить: це наказ, повертайтеся! Ми знімаємось. Приїжджаємо на базу, теслярські шихтуе наш взвод і починає кричати: на біса мені такий командир, здати зброю! Я віддаю пістолет, автомат ... Я взагалі не розумію, в чому справа, взвод теж нічого не розуміє ».

«Вже до тоді була підозра, що мінометники - це люди Плотницького, - продовжує Бондар. - Це потрібно було, щоб посіяти паніку. Мінометники все були колишні міліціонери з Луганську. Їх спеціально навчали мінометної справі, а місто вони знали як свої п'ять пальців. Переміщалися на "швидкій", на вадавозци, на чому завгодно. Навіть бабуся до нас якось приходила і розповідала: вони просто біля пожежної частини тачку викочують, стріляють два рази з міномета і йдуть ».

Після випадку в «зеленці» Бондар перейшов в так звану групу швидкого реагування «Бетмен», яку очолював колишній український міліціонер Олександр Бєднов (позивний «Бетмен»). Там він отримав нові докази того, що до обстрілу Луганську мають відношення керівники «ЛНР»:

- Одного разу взяв одного коригувальника особисто. Ми його забрали, закинули в підвал, я склав рапорт. Через три дні мені кажуть, що приїхали люди Плотницького і його забрали - він вже ходить, гуляє по Луганську. Я поїхав до Бєднова, розповідаю все - а він тільки рукою махнув.

- Тобто бійці знали, що ті робили?

- Та нічого. А що ти зробиш Плотницький ?

«Захотілося - пішов" віджимати "квартири, машини, гроші»

Бєднов навіть встиг побути міністром оборони «ЛНР», але 1 січня 2015 року колона цього польового командира потрапила в засідку і була знищена. Так звана генпрокуратура «ЛНР» заявила, що правоохоронці сепаратистів намагалися затримати Бєднова, але той здійснював опір. Польового командира звинуватили у викраденнях, тортурах і грабунком мирних жителів.

Сергій Бондар стверджує, що справа була зовсім не в грабежі і викраденнях, а в тому, що Плотницкий хотів вирішити з Бєдновим свої справи.

«У 2014 році було дуже багато підрозділів самостійних, - згадує Бондар. - Ну ось, наприклад, хочеш ти створити підрозділ - береш і створюєш. Захотілося тобі - пішов "віджимати" квартири, машини, гроші. Та й в "Бетмена" були такі випадки. Чимало роду без виродився, як то кажуть. Але все було не так, як потім розписали .... Так, земельна ділянка (місце, де тримали і катували арештованих. - РС) була. Була камера смертників. Цього приховувати не буду. Але хто там сидів? Корегувальники, "укроп" - ну, ті, які дійсно шкодили».

«Бетмена» прибрав Плотницький. Працювали ПВК-шники-Вагнеравці (приватна військова компанія Вагнера (Росія) -ред.) . Ми тоді такі злі на них були. Не дай бог нам би попався тоді хоч один вагнеравець - живий би напевно не пішов », - говорить він.

Незабаром після ліквідації Бєднова Сергій Бондар перейшов в 11-й козачий батальйон, командиром якого був «Чечня».

Зараз уродженець Бобруйська служити в Первомайську. Звання Сергія Бондаря в «ЦНР» - прапорщик, отримує він 25 тисяч російських рублів в місяць. Під його командою група розвідки з 14 чоловік.

Про зв'язок з ГРУ

- Коли все це почалося в Україні, я постійно дивився новини. Але ж недавно з Дагестану приїхав. Дружина мені каже: слухай, ти знову на війну хочеш? Каже, я тебе два роки з Дагестану очікувала, більше чекати не буду.

- А що ви робили в Дагестані?

- Бігав по горах, ловив ваххабітів. У 2011-2013-му. За Росію. До цього в Чечні був. Але давай це опустити ...

Сергій Бондар вперше в ході бесіди просить кореспондента Свободи виключити диктофон. Деталі свого перебування в Дагестані і Чечні він розповідати відмовляється - інформація, каже, закрито. Але дещо неофіційно розповісти все-таки погоджується.

У 1991-1993 роках Сергій Бондар служив в білоруській армії - спочатку під Слуцькому, потім в спецназі в Мар'яній Гірці. Після демобілізації півтора року відслужив в Бобруйської міліції - в патрульно-постовій службі. Потім працював водієм, перебивався тимчасовими заробітками.

З початком Другої чеченської війни друг запропонував Бондарю поїхати на війну - і той погодився.

- У вас же білоруський паспорт. Як же ви могли в російську армію потрапити?

- Ну, по суті, це найманство.

Безпосередньо в російській армії Бондар пробув лише кілька місяців, після чого, за його власним висловом, «пішов під ГРУ». З Грушники він нібито служив і в Дагестані - боровся з так званим ваххабитським підпіллям.

Бондар каже, що спочатку влітку 2014 го була можливість поїхати на Донбас саме по лінії ГРУ. Пропонувалися, стверджує він, хороші гроші. «Але я не хотів зв'язуватися з" конторою ". Вони ж тільки що - кинути, відмовляться. Мовляв, не наше, не знаємо », - говорить він.

Про «ополченців» і російську армію

Сергій Бондар каже, що в підрозділах «ЛНР» бійців родом з Донбасу меншість. При цьому нерідко йшли в «ополчення» люди з кримінальним минулим.

- А що з судимого можна взяти? Ось у мене у взводі був росіянин - людина 20 років відсидів. Він каже - я прийшов відстоювати цю землю, а то, що було раніше - це було раніше. Так, каже, я бомж в Росії. Мені нікуди дітися. Але сюди я прийшов воювати. До речі, відмінний снайпер був. Але потім сильно запив, і його вигнали з підрозділу, він виїхав до Росії.

- А кого більше серед ополченців - місцевих або приїжджі?

- Більш приїжджі. У 2014 році особливо.

- А що за люди зазвичай їхали воювати в «ополчення» з Росії?

- У більшості випадків - колишні військові. Або Чечню пройшли, або хоча б просто строкову службу. Були такі, які ховалися від міліції. Він тут служити - а в Росії він в розшуку. За одним, пам'ятаю, ФСБ-шники приїхали - просто на позиції приїхали, закрутили руки і повезли. Вбивство на ньому висіло.

- Російська армія на Донбасі є?

- Ні. Немає і не було.

Після цих слів Бондар робить жест, щоб кореспондент Свободи виключив диктофон. Переконавшись, що запис не йде, бойовик починає говорити зовсім інше:

«Хто допоміг відстояти Луганськ в 2014 році? Російська армія. Зайшли "Гради", "смерчі", навіть "Точки-У" ... І вони навіть не знали, що кордон перетнули - їм говорили, що вони йдуть на навчання. Так ось вони зайшли, відстрілялися - аеропорт, Новасьветлівка ... відстрілялися, треба сказати, на п'ять. Там взагалі нічого не залишилося ».

Тепер, каже, російської армії на Донбасі немає, зате є так звані «відрядження» - кадрові російські офіцери, яких тимчасово відправляють в «ЛНР-ДНР» у відрядження.

Про Майдан і «кримський сценарій» в Білорусі

- І чого хочуть мешканці на Донбасі?

- Ну як чого. Зарплат як таких там немає - люди живуть на 1,5 тисячі рублів на місяць. А хтось взагалі тисячу отримує. Це жах. Найбільша зарплата - у нас, військових. Тому цивільні хочуть, щоб швидше все закінчилося. Є й ті, хто хоче, щоб Україна повернулася. Але в основному хочуть до складу Росії. Білорусь, вважаю, теж повинна об'єднатися з Росією. Щоб тут рубль російський був, щоб одна держава була. Нехай тут буде губернатор - цілком нормально було б. Одна країна все-таки. Допомога б йшла.

- Якщо в Білорусі відбудеться Майдан, ви приїдете воювати проти нього?

- Звичайно. Якщо вже я туди поїхав, то за свою землю тим більше поїду.

- Вам не спадало на думку, що ось таке лояльним, як ви самі говорили, ставлення білоруських силовиків пов'язано з тим, що на білорусів-ополченців тут розраховують - в разі Майдану ви можете знадобитися?

- Так, така думка була. У Мар'яній Гірці у мене був знайомий командир (він зараз на пенсію пішов). Я з ним в серпні бачився. Він каже - в разі чого, в разі якогось шухеру ви будете незамінні. Мовляв, це ми тут просиділи в тилу, а у вас є досвід війни. Я кажу - все ясно, звичайно, але чи дадуть мені тут автомат? Звичайно, дадуть, - каже.


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Красунчик коштує 8,5 млн: В Україні помітили новітній суперкар Mercedes (фото)

середа, 1 травень 2024, 13:43

В Україні нещодавно помітили суперкар Mercedes-AMG GT63 – ціна на автомобіль в Україні стартує від 8,5 мільйонів гривень. Фотографії опублікували на Instagram-сторінці supercars_ua, передають Патріоти України. Варто зауважити, що Mercedes-AMG GT63, вип...

Вічний Мамин День

середа, 1 травень 2024, 13:36

Сокровенне. Вступ до великого ювілейного торжества: перша партія гостей фотографується на пам'ять... Зверніть увагу: ще одна партія людей, яке ось-ось сяде ювілейного столу... Ювілярка і її найближчі родичі... Олександр Горобець, письменник.