Ціни на паливо 2017: як паливо реагує на курс долара

Від чого залежить ціна бензину розповів директором роздрібної торгівлі Амік Україна Разгайтис Кястутіс .

Від чого залежить ціна бензину розповів директором роздрібної торгівлі Амік Україна Разгайтис Кястутіс .

Ціни на паливо в 2016 році

У 2016 році спостерігалася тенденція зростання роздрібних цін на нафтопродукти за винятком скрапленого газу, який в кінці літа різко подорожчав, а на початку осені ціни трохи знизилися.

Основним чинником зростання стало зміна кон’юнктури ринку поставок. Нові обмеження щодо імпорту нафтопродуктів диверсифікували напрями поставок, що й призвело до зростання цін.

Чому паливо дорожчає

На ціну палива вплив мають наступні основні фактори: рівень оподаткування, тобто ставки акцизу і ПДВ, світові біржові котирування на нафту і нафтопродукти, а також ставки валюти.

Від того, як будуть змінюватися ці фактори і буде в основному залежати тенденція зміни цін. Також важливим фактором є і внутрішні обмеження щодо імпорту нафтопродуктів. Як, наприклад, нові вимоги на імпорт ЗВГ створили дефіцит, що призвело до зростання ціни на ринку.

Як паливо реагує на курс долара

Курс долара є одним з основних факторів в ціноутворенні. Однозначної відповіді немає, оскільки немає сувороъ пропорційності впливу одного фактора на ціну.

Що буде, якщо долар стане по 30 грн

Звісно, це призвело б до подорожчання. Але точно спрогнозувати рівень цін неможливо, оскільки це лише один з факторів. Щось більш точно прогнозувати можливе лише при розумінні сукупності змін всіх факторів.

Прогноз на 2017 рік

Зважаючи на останні новини, що країни-члени ОПЕК на саміті у Відні погодилися знизити видобуток нафти всередині картелю (скорочення заплановано з 1 січня і триватиме півроку), а також прогнозу, що буде падіння національної валюти, проглядається тенденція зростання цін на паливо в 2017 році.

Згідно з новим законопроектом, з 1 квітня 2017 року ставка акцизу на бензини повинна збільшитися зі 171 євро за 1000 літрів до 213,5 євро.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:00

Очільник Інституту конфліктології та аналізу Росії, доктор соціологічних наук Олександр Шульга наголосив, що російська влада використовує страх та теракти як засіб контролю, щоб виправдати економічні труднощі громадян, передають Патріоти України. "Щодо...

Росіяни використовують на фронті до 60−70 тис. снарядів на добу - джерело

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:15

Представник Генштабу ЗСУ на умовах анонімності розповів, що зараз окупанти ведуть артилерійський вогонь у 5−6 разів інтенсивніше, ніж їм відповідають українці. Про це NV розповіло джерело у Генштабі ЗСУ, передають Патріоти України. Окупаційне угрупуван...