У 2017-му українці відпочивають 140 днів - це 38% року. Кількість свят можуть скоротити

В Українському інституті пам'яті вже готують проект закону про скасування вихідного в понеділок, якщо свято припадає на суботу або неділю.

Українці відпочивають більше, ніж китайці і американці, але менше, ніж французи. За словами експертів, кількість вихідних в році впливає на економіку держав, але з певних причин це правило не працює в Україні. "Сегодня" дізнався, скільки "гуляють" українці, як це впливає на економіку і що буде, якщо скасувати три державних свята - 8 березня, 1 і 9 травня, повідомляють Патріоти України.

Українці відпочивають не більше і не менше
В Україні в цьому році - 11 державних свят, 105 щотижневих вихідних, плюс кожен українець має обов'язкову відпустку 24 дні. Всього в країні не працюють 140 днів - це 38% днів року. За словами екс-радника міністра економічного розвитку Яніка Мірило, це проблема для всієї економіки країни.
"Є в Україні таке феноменальне явище - постійні вихідні, а потім дивуємося, чому економіка не зростає. Особливий абсурд - перенесення робочих і вихідних. Якщо свято випало на вихідний треба відзначити додатковим вихідним. Може, ми лідер в світі за ефективністю праці? Або вибиваємося в лідери за розміром ВВП, тому можемо собі це дозволити? Хоча і реальні світові лідери не можуть дозволити собі постійні свята", - написала Яніка Мірило під час новорічних свят в Facebook.
Втім, тривалість щорічної відпустки в Україні серед усіх країн - середня. Наприклад, якщо у французів і фінів відпустка становить 30 днів, то в Китаї всього п'ять. Українці відпочивають і не багато, і не мало, каже директор департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовий. Це середній показник в Європі, але більший, ніж в Азії.

__-011216

"У порівнянні з іншими країнами кількість вихідних в Україні не велика і не маленька. Десь вихідних - 14, десь - дев'ять. Якщо у нас скасують кілька вихідних, вони на економіку країни особливо не вплинуть. Більш важливі умови роботи, технічне оснащення виробництва", - говорить він.
Уже в цьому році кількість державних вихідних в Україні можуть скоротити з 11 до дев'яти днів. Український інститут національної пам'яті пропонує скасувати державні свята 8 березня, 1 і 9 травня. Замість них вихідним пропонують зробити День Тараса Шевченка - 9 березня.

Вплив вихідних на економіку
Кількість вихідних впливає на економіки країн, де трудовий кодекс строго дотримується. В Україні цей принцип не працює, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Причини цього - велика частка тіньової економіки і нелегальне працевлаштування. За даними Міністерства економічного розвитку, в 2016 році рівень тіньової економіки в країні склав 35% від ВВП.
"У нас половина підприємців працюють "в тіні" і велика частина працівників офіційно не оформлені. Ми можемо тільки фантазувати, яка у нас продуктивність праці. З моєї точки зору, українці працюють більше, ніж в Європі. Багато переробляють, трудяться по вихідним, але на підприємствах цього "не бачать". В Україні трудовий кодекс не працює. Якби приватні підприємці за перепрацювання навіть на годину обов'язково платили, тоді ми могли б говорити, мало або багато відпочивають українці, але це не фіксується", - говорить він.
Так, кожен четвертий українець не використовує обідню перерву, 18% працюють у вихідні і лише кожному десятому вихідний оплачують або дають відгул, йдеться в дослідженні rabota.ua.
Тобто якщо в Україні прибрати кілька державних свят, це мало що змінить, вважає Юрій Кузовой. А ось якщо зробити робочою суботу, то можна ВВП підняти на 0,5%. Але в Україні навряд чи підуть на збільшення робочого тижня.
"У вимірі країни - це великі гроші. Це певні статті бюджету. Якщо додавання одного робочого дня призведе до збільшення ВВП, можна вважати, що це фактор зростання економіки", - прогнозує Кузовой.
Набагато більше, ніж скасування державних вихідних, на продуктивність робочого дня впливає рівень технічного оснащення робочого місця. Заміна 10 працівників одним верстатом в рази збільшує продуктивність.
"В Україні роботодавці для підвищення продуктивності, замість того щоб впроваджувати нові технології, наймають більше працівників", - констатує Юрій Кузовой.
Розвинені країни роблять навпаки - підвищують продуктивність за рахунок технологій і автоматизації праці. Це дозволило скоротити робочий день. У Західній Європі робочий тиждень становить в середньому 35 годин. Наприклад, в Ірландії і Франції працюють по сім годин. В Україні з застарілими технологіями скорочення робочого дня призведе тільки до втрат. Якщо скоротити робочий тиждень до 35 годин, то в році стане на 249 робочих годин менше - це 31 день.

"Ми знаходимося на третьому-четвертому переділі, а розвинені економіки на шостому - інформаційному. Ми не виробляємо складні технології. Поки ми будемо сировинною країною, продуктивність в країні не збільшиться", - вважає Кузовой.
На продуктивність впливають лікарняні
Проблема не з державними святами, а з їх нерівномірним розподілом у році. На першу половину року припадає дев'ять державних вихідних, на другу - два: День Незалежності і День захисника України.
"Це впливає на темп роботи, виводить людей з робочого режиму. Особливо збитковий січень. Якби вихідні протягом року були розподілені більш рівномірно, це принесло б користь. Ще проблема з перенесенням на понеділок державного вихідного, якщо він припадає на суботу або неділю. Це теж фактор скорочення продуктивності ", - говорить Юрій Кузовой.
В Українському інституті пам'яті вже готують проект закону про скасування вихідного в понеділок, якщо свято припадає на суботу або неділю.
Ще однією проблемою є лікарняні, які неможливо контролювати, каже експерт. "Перші п'ять днів підприємство втрачає, оплачуючи лікарняний, якщо він куплений, а це не поодинокі випадки. Роботодавець не може упевнитися в достовірності лікарняного - чи дійсно людина хворіє або лікарняний куплений за 100 гривень", - додає Кузовой.
Скасування декількох вихідних не вплине на економіку України, поки підприємства будуть збільшувати продуктивність за рахунок кількості працівників і виробляти сировину.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ворог "підняв свою ганчірку у багатоквартирній забудові": Російські окупанти захопили Архангельське - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 0:55

Російські окупанти захопили село Архангельське Донецької області. Ворог підняв свій триколор у багатоквартирній забудові. Про це повідомляє DeepState. . "Ворог окупував Архангельське, піднявши свою ганчірку у багатоквартирній забудові. Крім того, в об...

Немає ніяких мудрих воєначальників, котрі знають, як воювати, - волонтерка Берлінська

неділя, 5 травень 2024, 0:30

"Якщо підсумувати мої основні висновки за вісім років війни, до повномасштабного, їх усього три. Поділюся з тими, у кого цей марафон почався два роки тому", - пише волонтерка Марія Берлінська у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та про...