У неділю відзначаємо Зішестя Святого Духа: Святкові традиції та прикмети

​​Як відзначається Трійця: народні звичаї, що є символом свята, як провести цей день і на які прикмети варто звернути увагу.

Фото: styler.rbc.ua

Патріоти України з посиланням на Нескучные новости нагадують читачам, що 4 червня відзначається один з найважливіших християнських свят - Трійця 2017. Україна славиться традиціями і народними прикметами цього великого дня, які передаються з покоління в покоління. Багато з них дотримуються і досі. Найкрасивішим звичаєм є прикраса будинків і церков квітами і зеленими рослинами. Про те, чому символом свята є гілки берези, і як правильно відсвяткувати цей день.

Значення свята Трійці та українські традиції

Понад дві тисячі років тому свято було призначене апостолами в той день, коли до них спустився Святий Дух. Вважається, що саме в Трійцю Бог благословив учнів Христа на заснування Церкви. Святкування традиційно проходить на 50-й день після Великого Воскресіння. В Україні Трійця є офіційним вихідним днем. 4 червня православними віруючими усього світу відзначається Трійця (Зелені свята) 2017. Традиції, прикмети в Україні на свято пов'язані з древніми народними звичаями, які корінням сягають ще в дохристиянські часи.До того, як почали відзначати церковне свято Трійці, цей період у слов'ян вважався кордоном між весною та літом. Люди прикрашали свої житла зеленню, веселилися і до ночі святкували настання теплих днів. Пізніше, з приходом християнської віри, народні та церковні традиції змішалися і тепер рослинами та квітами в Трійцю прикрашають і храми.

Трійця: як відзначати Зелені святки

Трійця в 2017 році припадає на початок червня, коли квітне вже вся зелень. Тому в перший день свята (Зелена неділя) можна прикрасити свій будинок гілками берези і польовими квітами. Береза в народі символізує оновлення і красу природи, як і свято, яке церква пов'язує з жагою до життя і Божою благодаттю. Також за народними традиціями в будинок обов'язково потрібно принести гілки клена, горобини і дуба. Ці рослини уособлюють енергію, здоров'я і силу.

Через тиждень після свята зелене оздоблення будинку необхідно спалити. Ще один обряд в недільний святковий день підійде незаміжнім дівчатам, він пов'язаний з ворожінням. Для цього необхідно сплести вінок з польових квітів і кинути в воду. Якщо вінки зійдуться разом, то за прикметою, в цьому році потрібно чекати весілля. У перший день свята прийнято поминати родичів. Церква рекомендує сходити на кладовище та залишити померлим святкове частування. У понеділок після Трійці, який в народі називали Клечальний, ходять до церкви і освячують поля на хороший урожай. Третій день Зелених свят - Богодухів день, коли святять воду, щоб очистити її від нечистих духів. Незаміжні дівчата вбираються і ходять в гості.

Трійця: прикмети та обряди з народу

Трійця 2017 - відмінний привід зробити заготовки для трав'яних чаїв на зиму. Кажуть, що в свято все рослини наділені особливою цілющою силою. Жінці, у якої є дорослі діти, після Трійці потрібно засушити залишившийся шматочок пирога і подарувати його своєму синові або дочці на весілля. За прикметою, цей сухар принесе сімейне щастя і благополуччя. Якщо в Трійцю дощова погода, значить рік буде врожайним на зерно і гриби. А якщо на свято жарко, то все літо буде посушливим.Також на Трійцю не можна займатися домашніми справами, шити і працювати в городі. Вірити чи ні в дані прикмети, вирішувати вам. Головне провести свято в гарному настрої в колі близьких людей, адже цей день символізує радість, красу і Божу любов до природи і людям.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...

Бійці ССО показали, як HIMARS знищив російську САУ "Гіацинт" (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 6:15

Росіяни встигли зробити лиш кілька пострілів з цієї гармати, перед тим, як українці ліквідували ворожу САУ. Українські захисники виявили ворожу гармату Гіацинт на окупованій частині півдня країни та завдали по ній удару з комплексу HIMARS. Про це повід...