У патріаршому соборі Святого Георгія, де підпишуть Томос для України, є трон святителя Іоанна Златоуста та інші святині - 1000-річні свідки підготовки процесу Хрещення Русі (фото)

Чимало святинь, що до трагічних подій 1204 та 1453 років (завоювань хрестоносцями та османами) зберігались у Святій Софії Константинопольській, знайшли своє пристанище у теперішній резиденції Вселенських патріархів.

Собор святого Георгія, де буде підписано Томос. Ілюстрація: Факти.

Після прийняття Київською Руссю християнства була створена Київська митрополія, яка стала 64-ю за рахунком в ряду митрополій Вселенського патріархату. На жаль, 332 роки тому, скориставшись складним становищем, в якому опинилася Константинопольська церква через турецьку навалу, Московське царство домоглося від Вселенського патріарха Діонісія IV незаконного рішення про передачу Московському патріархату Київської митрополії. Хоча незабаром після цього синод Константинопольської патріархії засудив Діонісія IV за антиканонічний вчинок, позбавив його сану, але грамоту про переуступку Київської митрополії Московському патріархату не відмінив. І ось тепер Київська митрополія повертається в лоно материнської Константинопольської церкви. На 6 січня призначене підписання Вселенським Патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію і вручення цього історичного документа митрополиту Київському і всієї України Епіфанию. У церемонії і Божественної літургії візьмуть участь президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій. Патріоти України пропонують вам прочитати статтю про деякі подробиці цієї події та місця, де вона буде проходити. Далі - мовою оригіналу.

— Патриарший собор Святого Георгия, в котором произойдет это историческое событие, имеет весьма скромный внешний вид, но богато украшен внутри, — рассказала доктор философских наук, профессор-религиовед Людмила Филипович, которая побывала в этом храме. — Войдя в него, сразу ощущаешь, что собор старинный, намоленный. Кафедральным он стал в 1601 году. До этого там размещался монастырь. В минувшие века храм неоднократно реконструировался. Он расположен в греческом районе Стамбула Фанар (переводится с греческого как «светильник». — Авт.).

Одной из самых ценных святынь собора является часть столба бичевания. Во время суда, учиненного прокуратором Иудеи Понтием Пилатом, к этому столбу привязали Иисуса Христа. Привязанного к каменной колонне Спасителя римские солдаты били плетью, а затем издевались над Ним, и только после этого повели на казнь на гору Голгофу.

В соборе также находится патриарший трон одного из трех вселенских святителей Иоанна Златоуста (347−407 годы). Трон изготовлен из древесины грецкого ореха, инкрустирован жемчугом и слоновой костью, имеет высоту четыре метра. Патриарх на него не садится, ведь это реликвия. Для главы церкви предназначен расположенный рядом с ним меньший по размеру трон, рядом с которым находятся 11 кресел для приближенных.

В соборе хранятся мощи трех святителей: Василия Великого, Григория Богослова и Иоанна Златоуста. В 1204 году, после захвата и разграбления крестоносцами Константинополя, эти святыни перенесли в Рим. Но в 2004-м Папа Римский решил вернуть мощи святителей Георгия и Иоанна. Через некоторое время были возвращены и мощи святителя Василия. В соборе есть также древние чудотворные иконы.


Джерело: Факты
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Через антивоєнний значок: У Росії "герой СВО" погрожував застрелити перехожого (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 13:43

Російські воєнні злочинці, які повертаються додому з війни проти України, продовжують тероризувати вже власних співгромадян. Так, у місті Іваново один із так званих «героїв СВО» влаштував місцевому жителю справжній допит під дулом пістолета, погрожуючи...

Україна отримає точку опори: Майстер китайської метафізики назвав рік закінчення війни в Україні

четвер, 25 квітень 2024, 12:43

Астролог і метафізик Давид Векуа передбачає, що війна в Україні може закінчитися вже скоро – він називає період з січня по лютий 2025 року, тоді варто очікувати важливих політичних рішень. Про це у відео для Youtube-каналу "Мій світ" розповів майстер к...