Участь Меркель в "українському питанні": Чого нам очікувати?

Домовлятися про щось Україні з Росією наодинці – програшна для України справа, вважає експерт.

Меркель та Порошенко. Фото: соцмережі

Спостерігаючи за Меркель та Порошенко в Берліні, є одна річ, яка мене не перестає вже другий рік поспіль дивувати: яким чином Порошенкові досі вдається утримати довіру та прихильне ставлення до себе з боку Меркель? І Мінськ не завжди так виконує Україна, як того хотіли від початку німці, і реформи не йдуть у тому темпі, як очікували в Берліні, а Порошенка так само вітають і приймають? Так пише Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, повідомляють Патріоти України з посиланням на "УП.Блоги", цитуючи далі:

Загалом, як свідчить досвід взаємодії Меркель з іншими закордонними лідерами, останніх переважно відправляли в дипломатичний бан, тому що вони не дотримувалися свого слова або відверто наважувалися брехати німецькій канцлерці. А в Порошенка якраз було чимало шансів порушити слово, враховуючи певну сакралізацію виконання Мінських домовленостей, яка на певному етапі спостерігалась у німецькій столиці. Як він вирулив – для мене особисто досі залишається загадкою.

Але перейдемо з міжнародного персонального до міжнародного переговорного. Сьогодні як ніколи важливо зберегти Меркель у переговорному форматі щодо Донбасу, оскільки можемо сто раз дискутувати про те, чи є нашим союзником Німеччина, але те, що її канцлерка є такою союзницею – це вже, мабуть, очевидно навіть для тих, хто ще влітку 2014 року не боявся публічно називати її не інакше, як Фрау Ріббентроп. Лише на кілька секунд вдумайтесь у це: хто б іще чотири чи п'ять років тому міг подумати, що з усіх західних політиків Меркель виявиться ледве не останньою надією України достойно вистояти у війні з Росією?

Меркель настільки багато інвестувала свого часу, енергії та репутації в Україну, що українське досьє свідомо чи несвідомо, бажано чи небажано для неї стає частиною її зовнішньополітичної спадщини як канцлерки Німеччини. Тепер Меркель треба продемонструвати і навіть довести німецькій аудиторії, що її політична інвестиція в Україну була виправданою. Й у результаті конкретних історій успіху в реформуванні, й у результаті конструктивної, а не деструктивної та підривної позиції України щодо виконання Мінська.

Наскільки відомо з достовірних джерел, для Меркель було дуже важливо, щоб Порошенко в Берліні чітко проартикулював, що Україна виступає за збереження Нормандського формату. Очевидно, йдеться не лише про факт збереження формату як такого, але й збереження рішень, раніше досягнутих у цьому форматі.

І тут починається найцікавіше: яким чином збереження Нормандського формату як основи для розв"язання конфлікту навколо України погоджується з переконаністю нової адміністрації США, що найкращі оборудки досягаються на двосторонній, а не багатосторонній основі? Бо, мовляв, лише на двосторонній основі можна найкраще захистити чи відстояти свої інтереси.

І наскільки чітко Мінськ та Норманді Трамп і Ко записали в спадщину Обами? Якщо це так, то обидва формати приречені. Хоча деякі поважні і добре поінформовані люди припускають, що для Трампа головне з Росією хороша оборудка (good deal), і неважливо, в якому форматі.

В України досвід якраз інший: домовлятися про щось Україні з Росією наодинці – програшна для України справа. Розмовляти з Росією про Україну без України – апріорі марна справа. Адже будь-яку оборудку щодо України без України Україна просто не поважатиме й, відповідно, не виконуватиме. Запитайте в Нуланд, вона вже тестувала із Сурковим ґрунт із цього приводу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як каже Малюк, "дати, до яких росіяни хочуть приурочити свої теракти, поступово стають символом провалу їхніх спецслужб", - Голобуцький

понеділок, 13 травень 2024, 23:32

"От і подробиці про зірвані теракти в Києві, якими ворог збирався тішитись до їхнього «9 мая»: всього терактів мало бути 4. Агенти ГРУ встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного із кафе. Саморобні вибухов...

Євробачення показує, що пошуки ґендерної ідентичності в ЄС зараз стоять попереду базових потреб безпеки, - Сергій Марченко

понеділок, 13 травень 2024, 23:18

"Біль Швейцарії - це проблема вибору серед ложок різної довжини, якою краще їсти варення. Приблизно так само падав Рим. Велична цивілізація технологічно була на дві голови вищою за варварів. Рим мав більше ресурсів, краще озброєну і навчену армію. Але ...