Україна очолить антиросійську коаліцію у Східній Європі

Найближчий часом у Києві стартуватиме міжнародний безпековий форум, що покликаний обговорити всі можливі загрози, у тому числі і з боку Росії.

Прапори ЄС, України та Кремль. Фото: amn.com.ua

Хороша новина в форматі анонсу. У четвер в Києві стартує "10-й Київський Безпековий Форум з Безпеки", повідомляють Патріоти України з посиланням на UA.Інфо.

Це одна з ключових подій в сфері безпеки, які стосуються Східної Європи. А оскільки війна саме тут і саме агресор зі східного напрямку загрожує всій Європі, переоцінити його неможливо. На цьому можна було закінчити, але хочу відзначити два важливих моменти.

Перший - актуальність проблем, які належить обговорити. Тут без питань - агресор поруч, все це прекрасно розуміють. Як розуміють і те, що об'єднання зусиль значно зміцнить наші позиції. Мова не тільки про військовий потенціал або підтримку зброєю і грошима.

Загальна безпеку це ще й комплекс заходів в економіці, гуманітарній сфері, інформаційному захисті наших країн. Загальний інтерес об'єднує, так що нам є, про що поговорити, є сенс виробляти загальну довгострокову стратегію. Тому що поки Париж і Берлін висловлюють глибоку стурбованість, розбираються з Брексітом і вибудовують відносини з новим главою США, наші найближчі сусіди набагато краще розуміють, що загроза виходить саме від Росії. Блок з безпеки від України представлятимуть Секретар РНБО Олександр Турчинов та Володимир Горбулін.

Нам є про що поговорити і над чим працювати разом. Загальна протидія російській агресії - саме такі формулювання використовують учасники. Загалом, настрій правильний, а спільну позицію України, Польщі, Румунії, країн Балтії, Західна Європа просто зобов'язана брати до уваги. До того ж США з великим інтересом дивляться на дії "молодих європейців", вважаючи, що саме східна частина ЄС плюс Україна можуть стати набагато більш надійними партнерами і союзниками, ніж "стара Європа". І сигнал від держав, які об'єднуються навколо спільної стратегії, набагато цікавіше, ніж переговори з кожною окремою країною.

Другий момент - це авторитет заходу, який визначає статус гостей. Коли на одному майданчику збираються ті, хто приймає серйозні рішення, це завжди важливо. Тут все на рівні - у Форумі візьмуть участь чотири прем'єр-міністра. Український і троє його колег від країн Балтії, які приїжджають за спеціальним запрошенням Арсенія Яценюка, депутати парламентів різних країн, міністри, політичні лідери. Польща, Румунія, ну і НАТО, партнерство з яким для забезпечення безпеки потрібно розвивати, чим активніше, тим краще. Альянс буде представляти заступник Генерального секретаря і члени парламентської асамблеї.

Цікавим буде виступ представника Литовського сейму, колишнього прем'єра Литви Андріуса Кубіліуса, який представить проект "Європейська стратегія в підтримку України". Його вже назвали "планом Маршала для України". Стратегія була затверджена на недавньому з'їзді Європейської народної партії. Перераховувати гостей і структури, які будуть представлені на київському форумі, занадто довго. Якщо лаконічно - рівень дуже високий.

Форум за рівнем учасників і процесів безпрецедентний. Перший раз такий захід пройшло в 2007 році за ініціативою фонду Арсенія Яценюка "Відкрий Україну". Але тоді, десять років тому, дуже мало політиків могли уявити, що через кілька років від теорії нам доведеться перейти до практики, а війна стане реальністю. У 2017 це один з найважливіших майданчиків, на якому будуть приймати рішення. В Києві. Що цілком логічно - саме на долю України випала найважча ноша відображати пряму агресію. І тому українці тепер уже не тільки вдячні слухачі, але і дуже корисні лектори.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....