"Україні не вдасться скористатися плодами європейської наївності так, як це змогли зробити наші сусіди по континенту", - Портников

Саме тому Україна має приєднатися не до "супермаркету", а до Європи цінностей і взаємних зобов'язань.
Євросоюз вже зробив висновки про своїх сусідів по континенту. Ілюстрація: соцмережі.

"Президент Франції Емануель Макрон звернувся до громадян країн Вишеградської групи – Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини – з чітким посланням. Він нагадав їм, що Європейський Союз – це не супермаркет, не вулиця з одностороннім рухом. Це загальна система цінностей і солідарності", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Претензії Макрона пов'язані насамперед із міграційною політикою країн Вишеградської групи. Уряди цих країн вважають цілком прийнятним для себе отримувати багатомільйонні дотації з Євросоюзу – ця допомога й визначила економічний злет останніх років, але коли мова йде про солідарність, про зобов'язання, торжествує безвідповідальна популістська риторика.

І виборець – той самий виборець, який сповна скористався результатами вступу своєї країни до ЄС – нерідко підтримує популістів і демагогів, а не відповідальних політиків. Причому впевненість в тому, що Євросоюз просто зобов'язаний підтримувати цей центральноєвропейський фестиваль безвідповідальності, поділяють усі – і самі виборці, і їхні обранці.

І це шапіто потроху перебирається до країн "старої Європи". Формування в Італії коаліції двох популістських партій – правих і лівих – це підтвердило. Італія негайно почала дрейфувати до економічного краху. А це означає, що в разі його початку у "старої Європи" просто не залишиться грошей на побажання "нової".

Для того, щоб усім у Європі жилося добре, потрібно перестати розглядати її як супермаркет, де одні приймають на себе всі труднощі та зобов'язання, а інші просто хочуть грошей.

Це те, в чому матимуть змогу переконатися народи країн Вишеградської групи – причому найближчим часом. Але це і те, що необхідно зрозуміти українцям – причому якомога швидше. Якщо ми вже обрали курс на європейську інтеграцію, так повинні розуміти – ця інтеграція має на увазі не тільки високий рівень життя, не тільки фінансову допомогу, не тільки інвестиції, але й серйозні взаємні зобов'язання. Причому виконання багатьох із них може не сподобатися більшості українців.

Якби ми були в Європейському Союзі сьогодні, повинні були б узяти на себе всі зобов'язання із прийому біженців із Близького Сходу – або поводитись як Польща чи Угорщина й конфліктувати зі "старою Європою". Якби ми були в Європейському Союзі сьогодні, а Росія напала б на якусь іншу країну, ми мали би приєднатися до санкцій. І ніхто б не слухав наших розмов про економічний збиток – як ніхто не слухає греків чи італійців.

І це тільки найочевидніші приклади солідарності. Чи готові українці, які і власну державу не поважають, прийняти на себе зобов'язання перед союзом європейських держав? Зрозуміти, що цінності – це найголовніше? Маю великі сумніви. Але ж доведеться!

Тому що я не сумніваюся: те, що пише Макрон, означає, що лідери "старої Європи" врахували уроки розширення Євросоюзу. І зможуть змінити цю організацію таким чином, щоб отримання одними її членами допомоги від інших безпосередньо погоджувалося з виконанням ними зобов'язань перед ЄС. Не буде цього – і грошей не буде.

Україні не вдасться скористатися плодами європейської наївності так, як це змогли зробити наші сусіди по континенту. Просто тому що вони вже продемонстрували, якою небезпечною та руйнівною є така наївність, до успіху яких політичних сил вона призводить, як перемагає огидний – і, найголовніше, заразний – популізм. І як багато можливостей з'являється а Росії для знищення європейської єдності. Всьому цьому потрібно навчитися протистояти. Батогом і пряником.

Саме тому Україна має приєднатися не до "супермаркету", а до Європи цінностей і взаємних зобов'язань. Й українці повинні вирішити, чи дійсно вони хочуть цього".

Джерело: Еспресо.ТV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...