Українська кухня скоро стане найпопулярнішою в світі, - кулінарний експерт

Поки в Америці актриси надягають одяг від українських зірок на червоні доріжки, українська їжа проходить шлях змін, який дозволить їй стати не менш популярною, ніж вишиванка.

Українська кухня здатна здивувати іноземців не тільки борщем. Фото: соцмережі.

"Ресторанний світ розвивається циклічно і постійно шукає свіжі ідеї. І Україна має що запропонувати. Ви коли-небудь замислювалися, чому кухня певної країни стає популярною? Ось якщо Франція завжди вважалася такою собі "столицею їжі", то це ще зрозуміло. Але як пояснити перуанську кухню, яка буквально увірвалася в тренди за останні кілька років? Насправді це не більш ніж кулінарна закономірність. І найпрекрасніше полягає в тому, що українська кухня сьогодні має всі шанси, щоб стати найпопулярнішою і найзатребуванішою в світі їжі", - пише кулінар Євген Клопотенко у блозі на сайті видання "НВ", передають Патріоти України, та продовжує:

"Кулінарія розвивається за однією простою схемою – рецепти старих або національних страв розвивають до якогось певного максимуму і коли ці страви всі вже спробували і наїлися ними, починається фьюжн (в перекладі це "сплав", і зазвичай це поєднання непоєднуваного). А коли вже й фьюжн стає звичним, ми знову повертаємося до витоків – до старовинних страв.

Щось схоже можна помітити і в моді, але там це більш наочно. От який одяг вважається по праву українським? Правильно, вишиванка. Раніше такі сорочки вишивали самостійно, а на свято одягали найкрасивіші. Потім стиль життя змінився, і вишиванки вже ніхто в повсякденному житті не носить. Але що відбувається зараз? Українські дизайнери знову відроджують любов до такого одягу. Це стало модно в усьому світі. Скільки голлівудських зірок носять такі сорочки та сукні! Під час Ukrainian Fashion Week ви побачите багато прикладів, коли старовинні традиції повертаються у видозміненому вигляді.

І поки в Америці актриси надягають одяг від українських зірок на червоні доріжки, українська їжа проходить шлях змін, який дозволить їй стати не менш популярною, ніж вишиванка. В Україні хвиля цієї "сучасної" їжі вже закінчується.Через те, що ресторанний бізнес почав дуже стрімко розвиватися. Ми вже всі наїлися піцою, ролами і бургерами. І якщо зараз найпопулярнішими є ресторани сучасної їжі, то вже через кілька років їх місце займуть ті заклади, де будуть подавати саме українську кухню, українські страви. Це проста закономірність.

Тема української їжі у нас ще не розкрита. Якщо її правильно показати і по-справжньому смачно подати – це стане трендом. Світовим трендом! У мене є великі надії, що через кілька років українська кухня буде такою ж популярною, як та ж перуанська сьогодні.

Що зараз називають українською їжею? Вареники та борщ. Найбільша зміна, що сталася з варениками, – їх почали робити різних кольорів. Але цього дуже мало.

Адже у нас насправді існує безліч смачних страв, які потрібно тільки по-іншому подати. Я планую відкрити ресторан, де це стане реальністю. Візьму рецепти, якими користувалися ще до Жовтневої революції. Тому що після створення СРСР у нас з'явилася штучна і нав'язана кухня.

Я б хотів відійти від цих ярликів "дивні", "древні" рецепти. Ці страви насправді і є справжня українська кухня, яка з плином часу забулася і загубилася.

В Україні є свій стиль приготування їжі, і він дуже цікавий. У нашій кухні поєднують такі продукти, про які у Франції або Італії навіть мріяти не можуть. В українській кухні дуже популярними є ферментація та консервація. Це обумовлено кліматом – у нас холодно взимку і спекотно влітку. А, значить, треба було придумати різні підходи до зберігання продуктів і їх обробки. Це почасти пояснює, чому у нас так багато жирних страв – адже якось треба було залишитися ситим взимку. Але сьогоднішні технології дозволяють прибрати зі страв цю жирність і залишити ні з чим не порівнянний смак.

Безліч українських кухарів потирають руки і думають, що ж їм створити, коли в світі вже, здається, все перепробували. Так ось, в світі дійсно зробили багато, але ще не пробували українську кухню, а це – ціле поле для творчості. Як то кажуть, все геніальне – просто. І я не здивуюся, якщо через років 10-15 ви спробуєте за кордоном блюдо, яке придумали і створили в Україні багато років тому".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...