"Ресторанний світ розвивається циклічно і постійно шукає свіжі ідеї. І Україна має що запропонувати. Ви коли-небудь замислювалися, чому кухня певної країни стає популярною? Ось якщо Франція завжди вважалася такою собі "столицею їжі", то це ще зрозуміло. Але як пояснити перуанську кухню, яка буквально увірвалася в тренди за останні кілька років? Насправді це не більш ніж кулінарна закономірність. І найпрекрасніше полягає в тому, що українська кухня сьогодні має всі шанси, щоб стати найпопулярнішою і найзатребуванішою в світі їжі", - пише кулінар Євген Клопотенко у блозі на сайті видання "НВ", передають Патріоти України, та продовжує:
"Кулінарія розвивається за однією простою схемою – рецепти старих або національних страв розвивають до якогось певного максимуму і коли ці страви всі вже спробували і наїлися ними, починається фьюжн (в перекладі це "сплав", і зазвичай це поєднання непоєднуваного). А коли вже й фьюжн стає звичним, ми знову повертаємося до витоків – до старовинних страв.
Щось схоже можна помітити і в моді, але там це більш наочно. От який одяг вважається по праву українським? Правильно, вишиванка. Раніше такі сорочки вишивали самостійно, а на свято одягали найкрасивіші. Потім стиль життя змінився, і вишиванки вже ніхто в повсякденному житті не носить. Але що відбувається зараз? Українські дизайнери знову відроджують любов до такого одягу. Це стало модно в усьому світі. Скільки голлівудських зірок носять такі сорочки та сукні! Під час Ukrainian Fashion Week ви побачите багато прикладів, коли старовинні традиції повертаються у видозміненому вигляді.
І поки в Америці актриси надягають одяг від українських зірок на червоні доріжки, українська їжа проходить шлях змін, який дозволить їй стати не менш популярною, ніж вишиванка. В Україні хвиля цієї "сучасної" їжі вже закінчується.Через те, що ресторанний бізнес почав дуже стрімко розвиватися. Ми вже всі наїлися піцою, ролами і бургерами. І якщо зараз найпопулярнішими є ресторани сучасної їжі, то вже через кілька років їх місце займуть ті заклади, де будуть подавати саме українську кухню, українські страви. Це проста закономірність.
Тема української їжі у нас ще не розкрита. Якщо її правильно показати і по-справжньому смачно подати – це стане трендом. Світовим трендом! У мене є великі надії, що через кілька років українська кухня буде такою ж популярною, як та ж перуанська сьогодні.
Що зараз називають українською їжею? Вареники та борщ. Найбільша зміна, що сталася з варениками, – їх почали робити різних кольорів. Але цього дуже мало.
Адже у нас насправді існує безліч смачних страв, які потрібно тільки по-іншому подати. Я планую відкрити ресторан, де це стане реальністю. Візьму рецепти, якими користувалися ще до Жовтневої революції. Тому що після створення СРСР у нас з'явилася штучна і нав'язана кухня.
Я б хотів відійти від цих ярликів "дивні", "древні" рецепти. Ці страви насправді і є справжня українська кухня, яка з плином часу забулася і загубилася.
В Україні є свій стиль приготування їжі, і він дуже цікавий. У нашій кухні поєднують такі продукти, про які у Франції або Італії навіть мріяти не можуть. В українській кухні дуже популярними є ферментація та консервація. Це обумовлено кліматом – у нас холодно взимку і спекотно влітку. А, значить, треба було придумати різні підходи до зберігання продуктів і їх обробки. Це почасти пояснює, чому у нас так багато жирних страв – адже якось треба було залишитися ситим взимку. Але сьогоднішні технології дозволяють прибрати зі страв цю жирність і залишити ні з чим не порівнянний смак.
Безліч українських кухарів потирають руки і думають, що ж їм створити, коли в світі вже, здається, все перепробували. Так ось, в світі дійсно зробили багато, але ще не пробували українську кухню, а це – ціле поле для творчості. Як то кажуть, все геніальне – просто. І я не здивуюся, якщо через років 10-15 ви спробуєте за кордоном блюдо, яке придумали і створили в Україні багато років тому".
Поки живі окупанти на півночі Харківщини нажахані втратами своїх військ і сприймають поранення та евакуацію з полю бою як щасливий квиток, єдина можливість ще пожити, зазначають Патріоти України. Ось який матеріал з цього приводу знайшов та переказав Ю...
Православне свято 22 листопада за новим календарем (5 грудня за старим) - день пам'яті святителя Прокопія, який володів даром чудотворення і привів у християнську віру чимало людей (У народі - Прокоп'єв день, - Патріоти України). Українські віряни тако...