"Українська мова зберегла набагато більше граматичних і лінгвістичних слов'янських форм, ніж російська", - професор із РФ

Припущення про нижчість української мови – абсурдні з наукової точки зору.

Зубов А. Фото: Еспресо.TV

Російський історик і опозиціонер Андрій Зубов прокоментував висловлювання декана Вищої школи телебачення МДУ Віталія Третьякова про нижчий рівень української мови від російської та багатьох європейських, повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

"Перш за все, я мушу зауважити, що Віталій Третьяков, взагалі-то, шанована людина, колись головний редактор "Незалежної газети". Я його добре знав, і я абсолютно вражений тим, що він робить такі божевільні заяви", - зізнався історик.

Він пояснив, чому такі оцінки української мови є "абсолютною нісенітницею" з наукової точки зору. "Якщо говорити суто науково, то українська мова зберегла набагато більше граматичних і лінгвістичних слов'янських форм, ніж російська мова. Так, звичайно, російська мова має багато красивих словесних форм, оскільки нею писали хороші письменники, але їх має багато і українська мова - українською мовою теж писали чудові письменники. Але в сенсі того, що цінують лінгвісти - звичайні люди цього просто не відчувають - це багатша граматика. Вона в українській мові, звісно, краще збережена".

У цьому контексті Зубов додав: "Скажімо, санскрит або давньогрецька мова набагато багатші сучасних європейських мов, тієї ж англійської або німецької. Це об'єктивний науковий факт. Українська мова в цьому ж сенсі набагато багатша за російську мову, яка втратила, наприклад, кличний відмінок".

У той же час історик підкреслив: "Що стосується таких оціночних суджень, то це просто шовінізм. Ці речі неприпустимі в культурному суспільстві". За його словами, розмови про "примітивні народи" і "примітивні мови" - це дискусії часів "колоніалізму і расизму", які "давно відійшли у минуле". "Сьогодні ми не можемо говорити про те, що є більш примітивні і менш примітивні народи, більш примітивні і менш примітивні форми мислення, обумовлені більш примітивною і менш примітивною мовою. Навіть найпростіші народи, якісь австралійські аборигени, мають складну й багату не лише мову, а й фольклор", - підкреслив учений.

У сучасному світі цінується "краса і цінність будь-якої культури, будь-якої мови, будь-якого народу", - додав він. "А щодо росіян і українців, то це два висококультурних європейських народи з багатою літературою, з багатими традиціями", - заявив Зубов.

Таким чином, "заява Третьякова - це навіть не фашизм, це нацизм і расизм. Ось що проглядається в цій заяві", - констатував він. "Я, як російська людина перепрошую за цю заяву, яка зроблена від імені мого народу. Я думаю, Віталій Товієвич (Третьяков. - Ред.), м'яко кажучи, глибоко неправий", - резюмував історик.

Раніше, декан Вищої школи телебачення МДУ Віталій Третьяков заявив: українська мова "лінгвістично

нижча за рівнем російської та інших головних європейських мов".

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:15

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко заявив, що у Часовому Яру противника немає, місто повністю контролюється Силами оборони України, передають Патріоти України. "Бойо...

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...