Українська розробка отримала найпрестижнішу премію у галузі альтернативної енергетики, так званий "Зелений Оскар" (фото, відео)

Унікальні вітряки, які виробляють електроенергію навіть при слабкому вітрі — результат роботи українського вченого, доктора технічних наук, 74-річного Олексія Оніпко.

Унікальність його конструкції в незвичайній формі, яка забезпечує високу ефективність і забезпечую роботу пристрою практично беззвучно. Українська розробка отримала найпрестижнішу премію у галузі альтернативної енергетики, так званий «Зелений Оскар». За приз боролися винахідники з 65 країн світу, однак нагорода дісталася українцеві. З тих пір представники різних країн вже виказали зацікавленість проектом — вітряки хочуть виробляти в Казахстані, Естонії, Італії… А в рідній Україні інтересу поки немає.

Вчений працював над розробкою близько десяти років, а починав він майструвати її разом з трьома онуками і сусідами-ентузіастами. Процес виготовлення роторів не складний, однак потрібно дотримуватися точність. За його словами, навіть незначні відхилення в розмірах призводять до суттєвих втрат ефективності - зниження до 30% при помилку в районі 5 мм. Для тестування пристрою Оніпко створив посеред майстерні аеродинамічну трубу, яка розганяє вітер до 15 метрів в секунду, а для наочності в ній використовуються прозорі моделі.

Минуло чимало часу, поки європейці повірили, оцінили і безпеку для птахів і безшумну роботу, яка дає можливість встановлювати вітряки в містах на дахах житлових будинків і балконів. Тепер же ізобренеіем активно цікавляться іноземці: крім європейських країн, вченого недавно відвідали колеги з Естонії, Казахстану, Азербайджану та Італії. Більше за інших винаходом цікавляться німці. Але за право використовувати вітряк Оніпко в Європі, вони повинні побудувати завод з його виробництва в Україні.

А ось в Україні його розробка поки нікому не потрібна, однак Олексій не перестає шукати інвесторів і сподівається все-таки побачити серійне виробництво «Ротора Оніпко» на рідній землі. Переваг у ветроротор тим часом більш ніж достатньо:

  1. Широкий діапазон потужностей від 50 до 10000 Вт
  2. Пристрій пристосоване до різкої зміни швидкості і напряму вітрового потоку
  3. ВЕП нового типу не створює шуми і може встановлюватися поруч з місцем знаходження або проживання людини.
  4. Високий коефіцієнт перетворення енергії вітру
  5. Не вимагає високої щогли
  6. Працює в широкому діапазоні швидкостей вітру 0,3-20 м /с
  7. Робоча поверхня турбіни нового типу істотно перевершує ефективну площу класичної лопатевої турбіни аналогічного діаметру.
  8. На відміну від звичайних вітрових турбін, які використовують ефект підйомної сили крила, додатково використовується енергія тиску вітру.
  9. Турбіна може виготовлятися з металу, армованого скловолокна (композит) або пластмаси.



Джерело

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...