Українська символіка на зарубіжних монетах

Національний банк України щороку випускає пам'ятні монети з нагоди історичних подій та осіб. Та чи знаєте ви, що українську символіку можна знайти на монетах багатьох інших країн?

Острівна країна Ніуе — «Україна Майбутня»

Срібна монета викарбувана за малюнком українського емігранта за Чікаґо. На ній зображено бачення майбутнього незалежної України емігрантами, що прибули до Північної Америки на початку ХХ сторіччя. Тираж 5000 екземплярів.

Канада — Монета «Писанка»

У лютому 2016 року Канада ввела в обіг срібну монету 20 доларів у формі яйця з українським орнаментом. До 125-ї річниці першого поселення українців у Канаді Королівський монетний двір випустить овальну монету з візерунком української писанки. Дизайн реверсу розробила канадська художниця Енн Мораш. Всього випустять 4 тисячі таких унікальних монет.

Острови Кука випустили в обіг монети серії «Святині України» та «Видатні гетьмани України». На них зображено Київські Собор Св. Софії, Золоті Ворота та інші святині, а також таких гетьманів як Пилип Орлик.

Срібна монета «200 років з дня народження Т.Г. Шевченка» номіналом 500 тенге, була випущена у Казахстані в 2014 році.



Опублікував: Михайло Векленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...