Українцям пояснили, чому скандал із забороною ввезення смартфонів Meizu і Xiaomi є фейком і маніпуляцією

Поширена безліччю українських ЗМІ інформація про те, що митниця не пропускає на територію країни посилки зі смартфонами Meizu і Xiaomi, є фейком.

Обмеження стосуються лише "сірого" імпорту зазначених товарів і жодним чином не обмежують прав звичайних покупців.

Про це написав радник міністра економічного розвитку і торгівлі Ярослав Железняк на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, про фейковість новини свідчать два важливі аргументи. По-перше, українським законодавством вже давно передбачена заборона ввезення контрабандної продукції. По-друге, під цю категорію не підпадає приватне ввезення техніки для особистого користування.

Однак, як зазначає Железняк, акценти маніпулятивних статей в ЗМІ були розставлені саме таким чином, щоб українці переконалися в зворотному.

"Для мене це має вигляд, як одній відомій компанії закрили "сірий" імпорт і вони вирішили (між іншим, дуже тактовно правильно) роздути скандал не тільки з цього товару, але і в цілому", - сказав він.

Железняк додав, що не останню роль у поширенні скандальних чуток зіграли горе-експерти, які активно розганяли новину про заборону ввезення смартфонів із соціальних мереж, а також журналісти, що орієнтуються на комерційні інтереси видань, в яких вони працюють. Крім того, резонансу додало і невдоволення суспільства роботою митниці.

У свою чергу, блогер Пилип Духлій також зазначив на своїй сторінці у Facebook, що початкову новина про заборону ввезення деяких товарів в Україну, яка є лише частковою правдою, спотворили експерти Opendatabot.

Фото: "Телеграф"

Як доказ неправдивості подібних заяв Духлій назводить норму, прописану в статті 397, частини третьої Митного кодексу України. Згідно з нею, заходи щодо зупинки митного оформлення не застосовуються до товарів, які мають об'єкти права інтелектуальної власності, проте які призначаються для особистого користування покупцями. Їх загальна вартість і вагу, згідно зі статтею 374, не повинна перевищувати 300 євро і 50 кілограм. Більш того, міжнародна поштова посилка для особистого користування не потрапляє під дію захисту прав інтелектуальної власності.

До того ж законом передбачено, що всі товари (за винятком підакцизних), які коштують не більше 150 євро і пересилаються в Україну на ім'я єдиного одержувача в одній бандеролі за допомогою міжнародних поштових відправлень, експрес-перевезенням або несупроводжуваному багажем, підлягають тільки усному декларуванню і не обкладаються митними платежами.

Неправдивість чуток про повне блокування ввезення багатьох популярних товарів в Україну підтвердили і в Державній фіскальної службі.

Так, директор департаменту організації митного контролю ДФС Олексій Василенко зазначив, що побоюватися обмежень на ввезення товарів із зарубіжних онлайн-магазинів слід лише в разі скарги правовласника або їхнього офіційного представника.

Чиновник додав, що таким чином митниця може захистити як права покупців на якісний товар, так і виробників від підробок їхньої оригінальної продукції.

"У разі встановлення контрафактності товар не потрапляє на митну територію України. Зате за відсутності порушень прав інтелектуальної власності правовласник інформує митницю про можливість відновлення митного оформлення такого товару. В більшості випадків саме так все і відбувається, і покупці отримують свій товар", - пояснив Василенко .

Він також запевнив, що УКРІНФОРМ не отримувала ніяких вказівок щодо блокування перевезень товарів, права на бренди яких внесені до митного реєстру приватними особами.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...