Уважно спостерігав за настроями суспільства: Порошенко злякався блокади Донбасу – журналіст

Сприятливий час для розгону активістів блокади за допомогою сили було втрачено.

Петро Порошенко. Фото:112.ua

Журналіст Сергій Рахманін зазначив, що український президент Петро Порошенко досить уважно спостерігав за тим, як громадськість реагує та коментує економічну блокаду окупованих проросійськими терористами територій Донбасу перед тим, як оприлюднити рішення, котре обмежує переміщення товарів в ОРДЛО. Про це Рахманін написав у своїй статті для ZN.ua, передають Патріоти України.

За його словами, більшість джерел стверджують, що рішення про транспортну блокаду далося президентові нелегко. Остаточно до нього Порошенко схилився під впливом двох аргументів.

Перший з них – замір громадської думки. Рахманін вказує, що люди, які входять в оточення президента, запевняють, що він уважно стежить за реакцією населення. "За нашою інформацією, останнє закрите опитування показало: вже не 7%, як спочатку, а більше половини населення підтримує дії блокадників. Якщо це справді так, ігнорувати цю обставину він не міг. Він мав перехопити ініціативу, при цьому не відмовляючи собі в задоволенні жорстко розкритикувати ініціаторів блокади", - йдеться в статті.

Другим аргументом стала активна реакція на блокаду сотень місцевих рад, помножена на фактичну відсутність у Банкової впливу на більшість регіонів і слабкість силовиків. "Колишню вертикаль влади зруйновано, нову де-факто не створено.

Багато хто з губернаторів не почуваються членами владної команди чимось зобов'язаними президентові, окремими областями АП змушена керувати в ручному режимі. У низці регіонів голови держадміністрацій і місцевих рад або активно сприяли підтримці блокади, або негласно потурали їй, або зайняли вичікувальну позицію. Географія територій, де органи влади та місцевого самоврядування могли підтримати політику припинення торгівлі з окупованими територіями, розширювалася", - вказує Рахманін.

"Принаймні, три джерела повідомляли, що подібний поворот подій дуже налякав Петра Порошенка. Думка громадськості проти нього. У тому, що він нездатний контролювати ситуацію, більше ні в кого не виникає сумнівів – ні у населення, ні у країн Заходу", - наголосив Сергій Рахманін.

За словами автора, вдалий момент для застосування проти активістів блокади сили було втрачено. Навіть коли глава держави затребував від силовиків жорстких дій, вони не поспішали проявляти активність, спочатку бажаючи забезпечити собі гарантії у вигляді рішення РНБО.

Врешті-решт силу все ж застосували, однак сприятливий для цього момент вже минув, а силу резонансу оцінили неправильно.

"Залишалося одне — оголосити блокаду офіційно, про що й було прийнято рішення в ніч з 14-го на 15-е. Опівночі апарат РНБО розіслав запрощення членам Ради. Проект рішення негайно розробив Турчинов. Президент його формулювання затвердив", - підсумував Рахманін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...