Відпочиваємо разом: Як зробити спільну відпустку ідеальною

Три правила від практикуючого психолога.

Ілюстрація. Фото: DepositphotosТе, що всі пари зобов'язані відпочивати разом, – не більше ніж стереотип, зазначають Патріоти України. Практикуючий психолог Михайло Лабковський розповів про прості речі, які дозволять не зіпсувати спільну відпустку. До вашої уваги поради автора без змін.

Здавалося б, що людям потрібно для щастя у відпустці? Сонце, пальми, прогулянки з ранку до вечора. Тим часом, величезна кількість сварок починається саме тоді, коли пара їде у спільну подорож. Чому люди конфліктують в такі, здавалося б, щасливі моменти і як цього уникнути?

Проблема перша: ілюзії

Подивіться брошури турагентств: закохані гуляють за ручку римськими руїнами, обіймаються на узбережжі на тлі присмерку. Чомусь багато хто думає, що відпустка – це спосіб налагодити стосунки, навіть якщо до поїздки вони були відверто поганими. Насправді, нові умови тільки підкидають дрова у тліюче багаття конфлікту: розбіжності, які були і вдома, в звичному середовищі, в подорожі починають палахкотіти з більшою силою.

Тому перше і головне: не треба вирушати в спільну поїздку, якщо ви на ножах – так ви і собі довгоочікувану відпустку зіпсуєте, і партнеру. Навпаки, як раз окремі поїздки в більшості випадків дозволяють охолонути і переосмислити стосунки, зрозуміти, як їх можна виправити. Ну і, врешті-решт, відпочити один від одного і скучити.

Є ще одна ілюзія, яка стосується подорожей в цілому. Наприклад, жінка уявляє собі, як вони разом з чоловіком всю відпустку ходять музеями, а чоловік всі ці "моналізи" в гробу бачив – йому хочеться ходити у паби і знайомитися з місцевою кухнею. Треба домовлятися "на березі": запитати партнера, які у нього очікування від поїздки, продумувати маршрут. До речі, відвідувати пам'ятки окремо, а потім зустрічатися, щоб разом повечеряти, – теж чудова ідея для тих, у кого зовсім різні уявлення про туризм. Навіщо змушувати близьку людину терпіти те, що їй не подобається?

Нарешті, є поширена ілюзія з приводу сексу. Що от зараз, під спекотним сонцем, у вас все і станеться. А за фактом виявляється, що ви приходите в готель після насиченої програми "без задніх ніг" і валитесь спати. Треба розуміти, що подорож – далеко не завжди афродизіак. Можливо якраз навпаки – через велике розмаїття вражень вам обом буде не до того. Не треба "давитися" цим сексом, як люди на all inclusive намагаються перепробувати все відразу. Якщо не хочеться, то і не треба, вдома надолужите.

Проблема друга: мовчання

Дуже часто люди розмірковують так: "Мені це не подобається, але я не псуватиму поїздку. Потерплю, а ось по приїзду додому висловлю своє "фе". У підсумку подорож перетворюється на муку. Тут ви терпите, там не договорює, а партнер навіть не здогадується, що вас щось не влаштовує. У підсумку ви вибухаєте (причому зовсім необов'язково в літаку дорогою додому), і відпустка виявляється зіпсованою.

Якщо вам не подобається, що партнер бере ваші капці і ходить з ними в душ, забуває витрусити пісок з рушника або тягне вас туди, де вам нецікаво, – не треба терпіти. Скажіть про це відразу, причому спокійно і без образ. Адекватна людина це врахує і виправиться. І не треба чекати, поки дрібна претензія перетвориться на вагомий привід для скандалу. Ви взагалі-то відпочивати приїхали, а не стосунки з'ясовувати.

Проблема третя: стрес

Є люди, для яких поїздка за кордон взагалі малоприємна, і ті, у кого від надлишку вражень починає псуватися настрій, і далі вони вже починають псувати його іншим.

Що з цим робити? Якщо ви знаєте за собою таку особливість, краще попереджайте про неї заздалегідь. Мовляв, ти знаєш, старий, я дуже нервова буваю від всіх цих перельотів, не звертай уваги.

А взагалі, те, що всі пари зобов'язані відпочивати разом, – не більше ніж стереотип. Ви здивуєтеся, але є люди, які мандрують світом окремо і чудово співіснують удвох.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Друзі порадили, тому що...: Полонений сирота із Приморського краю РФ шокував зізнанням, для чого пішов на війну (відео)

четвер, 2 травень 2024, 21:06

Круглий сирота із Приморського краю Росії, Кохтов Костянтин Дмитрович, працював собі на пилорамі, доки приятелі не порадили піти подивитися на війну, для гострих відчуттів. Про це написав журналіст Юрій Бутусов та оприлюднив відео зізнання окупанта, пе...

Росія використовує останнє вікно можливостей, поки зброя США не прибула в Україну, - західні аналітики

четвер, 2 травень 2024, 20:16

Росія зараз активізує всю свою міць, щоб максимально використати вікно можливостей, що залишилося, і домогтися будь-яких успіхів на фронті, поки нова зброя від США для України ще не прибула на поле бою, зазначають Патріоти України. Як пише The Hill, ро...