Візит президента Білорусі до Києва змусив Кремль понервувати, - політолог

Лукашенку важливо показати себе як реального гравця, а не тільки як людину, яка робить лише те, що йому скаже Росія

П.Порошенко і О.Лукашенко. Фото: Корреспондент.

Для самого ж Олександра Лукашенка Україна важлива для підвищення його ж статусу на міжнародній арені, такий "план Б", за допомогою якого він може достукатися до Заходу. Таку думку для "Главреда" висловив директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран, коментуючи візит білоруського лідера в нашу країну, передають Патріоти України.

"Україна потрібна Білорусі, бо для Лукашенка це "план Б", за допомогою якого він може достукатися до Заходу. Свого часу таким же партнером для України була Польща, яка була містком між режимом Кучми і Заходом. І зараз Україна може стати таким містком на Захід для Білорусі", - говорить експерт.

Крім того, вважає політолог, "Лукашенку важливо показати себе, як реального гравця, а не тільки як людину, яка робить лише те, що йому скаже Росія. Тому його власна політика вкрай важлива для підвищення його ж статусу на міжнародній арені".

Він також зазначив, що для "України Білорусь важлива, перш за все, виходячи зі стратегічних міркувань, тому що теоретично на її території можуть бути розміщені російські війська, і у нас величезний спільний кордон. Очевидно, що ми не можемо не турбуватися про це. Для України важливо мати хоч невелику впевненість або мінімальний діалог щодо скорочення російського військового впливу на півночі нашої країни ".

"Безумовно, між Україною і Білоруссю є ще економічне співробітництво, однак економічні питання в даному випадку другорядні в порівнянні зі стратегічними - стосуються безпеки", - каже Таран.

Він також вважає, що в білорусько-українських відносинах основними є стратегічні питання геополітики і безпеки, і набагато менше в них економіки і гуманітарних питань.

За його словами, тепла зустріч двох лідерів викличе негативну реакцію з боку Кремля.

"Безумовно, дивлячись на кадри теплої зустрічі Порошенка і Лукашенка, в Москві занервують. Кремль, звичайно ж, буде не в захваті від всієї цієї історії. Тому тиск з боку Росії буде вчинятися, насамперед, на Білорусь. Адже на Україну більше тиснути вже неможливо - у нас йде війна. А ось щодо Білорусі можна очікувати якихось дій РФ внаслідок роздратування Кремля ", - підсумував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...