"Волонтеры, готовимся одевать армию опять. Зима будет холодной" - Мирослав Гай про конфлікт швейної галузі з Міноборони

Волонтер зазначив, що процес забезпечення військовослужбовців зимовою формою зірваний, і в кращому випадку вона буде готова лише до кінця грудня.

Фото:Facebook

Представники швейної промисловості, які постачають форму для армії, відмовилися працювати з Міністерством оборони через величезні комерційні ризики, бюрократичну тяганину і неефективність процедур закупівлі. Це означає, що процес забезпечення військовослужбовців зимовою формою зірваний, і в кращому випадку вона буде лише до кінця грудня. А поки бійцям залишається мерзнути і сподіватися на допомогу волонтерів. Про це волонтер Мирослав Гай повідомив на своїй сторінці в facebook за результатами зустрічі представників швейної промисловості з представниками Департаменту державних закупівель Міноборони (представляв Володимир Гулевич), Центру розвитку і супроводу матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України (представляв Дмитро Марченко), тилового забезпечення ЗСУ і блогерів, передають Патріоти України.

"Примитивно схема отношений между этими субъектами выглядит так: тыл говорит, что на состояние такого-то числа нам нужна будет форма или что-еще, новосозданный Центр говорит из чего это должно быть сделано и какое, Департамент госзакупок просчитывает сколько это должно стоить, сколько есть денег и заключает договора с поставщиками - в этом случае швейниками. Блогеры всех слушают, и пытаются разобраться...

На тендерные закупки по зимней форме не вышел ни один швейник в связи с огромными коммерческими рисками. По обеспечению на данный момент закуплено около половины. Одна из компаний по поставкам флиса, выполнив все условия вовремя, не смогла отгрузить готовую продукцию в связи с бюрократической волокитой и теперь платит штрафы, будучи не виновной по факту.

Еще одна из проблем которую озвучили - очень позднее объявление торгов, на полгода позже в связи с проблемами коммуникации между центром и Департаментом госзакупок", - зазначає Гай.

В результаті, за словами волонтера, під час зустрічі вибухнув скандал. Колишній глава Тендерного комітету Міноборони Олег Свірко звинуватив главу Центру розвитку і супроводу матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України Дмитра Марченка в завищенні цін на предмети речового забезпечення в рази, що призвело до зриву поставок в армію.

Представники швейної промисловості в свою чергу заявили, що ТУ на товар можуть бути змінені в будь-який момент до оголошення торгів. У зв'язку з тим, що сировина закуповується за три місяці до оголошення торгів, виробник бере на себе колосальні ризики через "сирбор" в Міністерстві оборони.

"Теперь уже швейники высказывают претензии к Центру. Говорят о том, что представители Центра не хотят брать на себя ответственность. Говорят о нарушениях при проверках. Центр отвечает и защищается. Пока что, я понял одно. Формы не будет.

Швейники обвиняют в махинациях при проверке тканей. Центр обещает нормализовать роботу в следующем году. Швейники орут о колоссальных убытках и уголовных делах. Проблемы вопросов маркировки, проверок, все обвиняют друг друга... Волонтеры, готовимся одевать армию опять. Зима будет холодной", - пише Гай, переказуючи вчорашню зустріч в МО.

Крім того, за словами Гая, виробники форми для армії звинувачують Центр розвитку і супроводу матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України в необгрунтованих звинуваченнях щодо низької якості продукції, витратах і несплаті грошей.

"Центр говорит, контроль проходил правильно. Швейники говорят - были нарушены инструкции проверки образцов. А солдат все мерзнет. При этом разные лаборатории, 4 штуки, дали разные результаты анализа тканей".

Лаборатории центра показали наличие формальдегидов. ДДЗ создало комиссии и перепроверило. Другие лаборатории показали другой результат! Открыты уголовные дела на представителей МО за "возможно" закупки некачественной формы, и выплаты производителям заморожены.

При этом ткани таки были без формальдегидов. Тут мега крутой детектив. Производители идут в суды... Это конечно ад. Если форма и будет, то к концу декабря. И мало, ее не хватит закрыть потребности", - зазначив Гай.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...

"Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - Сергій Фурса

середа, 24 квітень 2024, 0:15

"І трошки про репресії на мінімалках проти тих, хто за кордоном. Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує: