Виявлено новий вид великих людиноподібних приматів

Міжнародна група вчених виявила на острові Суматра новий вид орангутанів Pongo tapanuliensis.

Tapanuliensis понго / РейтерБлизько 3,4 мільйона років тому орангутани на острові Суматра розділилися на два види, що живуть на півночі і в центрі острова. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на N+1.

Міжнародна група вчених виявила на острові Суматра новий вид орангутанів Pongo tapanuliensis. Раніше біологи вважали, що тут живе один вид орангутанів — Pongo abelii. Але тепер виявилося, що в центрі острова мешкає невелика популяція мавп, які анатомічно і генетично відрізняються від суматранських Pongo abelii і калімантанських Pongo pygmaeus. Дослідження опубліковане в Current Biology, коротко про нього повідомляється в прес-релізі Цюріхського університету.

На сьогоднішній день до великих людиноподібних мавп відносять шість видів — звичайного шимпанзе і бонобо, західних і східних горил, і суматранських і калімантанських орангутанів. Імовірно предки орангутанів відокремилися від африканської лінії 19,3-15,7 мільйона років тому і мігрували в Азію, а набагато пізніше - на острови Суматру і Калімантан.

Суматранські орангутанги (Pongo abelii) мешкають на півночі острова, але ще в 30-ті роки минулого століття з'являлися повідомлення про орангутанів, яких бачили на північному заході острова, в районі озера Тоба. У 1997 році існування ізольованої популяції мавп, що живуть південніше ареалу P. Abelii. В 2013 році в руки вчених потрапив скелет орангутана з цієї популяції і вони виявили анатомічні відмінності від суматранських і калімантанських орангутанів.

У новій роботі біологи і антропологи досліджували черепа 33 самців Pongo tapanuliensis, які зберігалися у різних наукових організаціях. Вчені виявили особливості будови черепа і зубів, що відрізняють «південних» суматранських орангутанів від інших видів. Серед іншого, виявилося, що черепа менше за розмірами, ніж у інших орангутанів того ж віку.

Дослідники порівняли і зовнішній вигляд мавп. З'ясувалося, що P. tapanuliensis відрізняються від суматранських P. Abeliiкудрявой вовною; у самців є помітні вуса, а у самок — бороди. Також вчені дослідили мітохондріальний геном і послідовність Y-хромосоми 37 особин P. tapanuliensis і, щоб простежити еволюцію орангутанів, побудували філогенетичне дерево.

На основі результатів аналізу автори статті припустили, що орангутанги з материкової Азії потрапили на північний захід Суматри, в район озера Тоба. P. tapanuliensis стали прямими нащадками популяції, яка колонізувала Суматру, Калімантан і острів Яву. Потім, близько 3,4 мільйона років тому суматранські орангутанги P. Abelii,які живуть на півночі острова, і P. tapanuliensis розділилися. Однак обмін генами між двома видами тривав ще 10-20 тисяч років тому, поки їх ареали не розділилися. Калімантанська і суматранська лінії розділилися набагато пізніше, близько 700 тисяч років тому.

Зараз, за оцінками дослідників, популяція P. tapanuliensis налічує близько 800 особин і мешкає на території близько тисячі квадратних кілометрів. Тому відразу ж після опису виду тапанулийские орангутанги стали одним з найбільш вразливих видів людиноподібних мавп. Якщо з-за полювання і знищення середовища проживання в рік буде гинути близько восьми особин, новий вид приречений на вимирання.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 10:59

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...