Виклик Президенту. Чому НАБУ взялося за Насірова і чим це загрожує

З потоків ДФС годувалися всі. Тепер НАБУ будуть мочити з усіх боків

"Ми отримали об'єктивні дані, які дозволили слідству стверджувати, що Насіров приймав рішення в інтересах Онищенка, підконтрольні підприємства якого отримали можливість не платити ренту", - повідомив прокурор САП Роман Симків, йдеться в матеріалі LIGA.net інформують Патріоти України.

Насіров підозрюється в скоєнні злочину за статтею 364 КК (Зловживання владою або службовим становищем). Слідчі дії проводяться в рамках розслідування рішень керівництва відомства про реструктуризацію 2 млрд гривень податкових заборгованостей підприємств, пов'язаних з народним депутатом Онищенком. Слідство вважає, що Насіров приймав неправомірні рішення про розстрочення.

Самого депутата Онищенка, який переховується від слідства, підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ Укргазвидобування, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд гривень.

Співрозмовники LIGA.net кажуть, що справа Насірова - Онищенка може стати однією з найгучніших в новому році. "Фактично НАБУ йде на війну", - говорить один зі слідчих.

Інше джерело, що володіє деталями справи, розповіло, що тепер серйозні зміни можуть відбутися у Верховній Раді України. "З потоків ДФС годувалися всі", - каже він. Керівник відомства був недоторканою персоною. Його затримання, вважають співрозмовники, ламає "основи основ системи".

Корупційні схеми навколо ДФС - довга і складна історія. При цьому затримання Насірова мало відбутися ще два місяці тому. Але, через зволікання з боку САП, процес ніяк не вдавалося почати.

"Тепер НАБУ будуть мочити з усіх боків. Занадто багато інтересів зачепили. Але докази бетонні. Це частина справи Онищенко", - розповідають у відомстві.

Однак без Антикорупційного суду, створення якого блокується владою і самими суддями, перспективи справи виглядають туманними: які б докази не були зібрані, як показує практика, коли справа потрапляє до суду, то по-справжньому топові чиновники залишаються без покарання.

Лінія захисту адвокатів Насірова вже зрозуміла: по-перше, за їхніми словами, глава ДФС був нібито в несвідомому стані, коли йому зачитували підозру. По-друге, слідчі дії, нагадали адвокати, не можна проводити з 22:00 до 06:00. У НАБУ парирують витягами з законодавства: так, дійсно, в цей час заборонено щось робити, але в ст 223 ч 4 прямо сказано: "... за винятком невідкладних випадків, коли затримка в їх проведенні може привести до втрати слідів кримінального злочину або втечі підозрюваного ". На чию сторону встане суд?

Війна проти НАБУ. Який вибір зробить Порошенко

Сьогодні вранці, 3 березня, має відбутися прес-конференція керівників НАБУ і САП - Артема Ситника і Назара Холодницька. "Всі подробиці будуть озвучені на ній", - сказали в НАБУ.

По суті НАБУ - останній дійсно незалежний орган. НАПКА і САП знаходяться під суттєвим тиском влади. Інтерес Петра Порошенка і Арсенія Яценюка зрозумілий: проти їх оточення відомство Ситника відкрило кримінальні провадження - по Ігорю Кононенко, Миколі Мартиненку і багатьом іншим знаковим постатям. Тепер до цього списку додався Насіров.

У влади є два способи впливати на НАБУ - звільнити Ситника або дискредитувати відомство в цілому. Звільнити можна тільки за результатами аудиту, який за законом повинні проводити три незалежні експерти, яких делегують президент, уряд і парламент. 23 лютого в парламенті коаліція БПП і НФ спробувала зробити перший крок на шляху вирішення "проблеми НАБУ".

На голосування винесли дві кандидатури. Одним з кандидатів від Ради був американець Роберт Сторч, замгенінспектора Департаменту юстиції США. Його кандидатуру на запит комітету Ради рекомендувало посольство США. Але в день голосування 23 лютого депутати дали за нього лише 76 голосів. Зате за кандидатуру від коаліції БПП і НФ якогось британця Найджела Брауна - 214.

Якщо до першого питань не виникло, то останній викликав шквал критики і порівняння з відомим скандалом про "лижного" інструктора часів Януковича. Оскільки влада не змогла завести свою людину, але відмовилася і підтримати людину за рекомендацією посольства США, питання відклали на доопрацювання. Але до нього скоро обов'язково повернуться.

В кінцевому підсумку аудит проводитимуть троє. Від Ради - Сторч або Браун. Від уряду - гендиректор Європейського управління по боротьбі з шахрайством (OLAF) Джованні Кесслер, якого рекомендувало посольство ЄС. А ось третє прізвище - від президента - поки невідоме.

Однак немає причин сумніватися: якщо влада намагається поставити Брауна навіть всупереч позиції США по Сторчу, то кандидатура від АП буде повністю підконтрольна главі держави. А значить, маючи перевагу в два голоси, якщо Брауна теж протягнуть через парламент, влада зможе звільнити Ситника, або отримати такий важіль впливу на нього, який не дозволить НАБУ відкривати нові справи і розслідувати корупцію топ-чиновників.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Досягли цілей СВО": Росіяни розгортають нові морги на ТОТ для трупів окупантів, ліквідованих на Харківщини

вівторок, 14 травень 2024, 23:27

Через активізацію наступальних дій та зростання втрат ворога росіяни розгортають додаткові морги на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомляє Центр національного спротиву, передають Патріоти України. Активісти зазначають, що нові морги...

Держсекретар США Блінкен виконав у київському барі відому американську пісню (відео)

вівторок, 14 травень 2024, 23:14

Держсекретар США Ентоні Блінкен виконав у київському барі «БарменДиктат» пісню Ніла Янга Rockin' In The Free World. Відповідне відео опуліблікував Майкл Бірнбаум, репортер із питань національної безпеки, який висвітлює дипломатію та Державний департаме...