"Виступ Йованович дає зрозуміти, що підтримку США слід заслужити. І це стосується будь-кого, хто переможе на президентських виборах", - Швець

Умова гранично зрозуміла: потрібно "лише" виконати свої зобов'язання перед власним народом, узяті п'ять років тому, дати українцям те, на що вони давно чекають і заслуговують.

Марі Йованович. Фото: Рейтерс.

"Останніми днями Україна не може поскаржитися на брак уваги з боку своїх західних партнерів. Спочатку 4 березня Всесвітній банк і країни "Великої сімки" жорстко відреагували на скандальне рішення Конституційного Суду України, яким скасована кримінальна відповідальність за незаконне збагачення. У спеціальній заяві те, що трапилося, назвали "значною поразкою в боротьбі з корупцією", а потім пішов заклик не лише повернути цю норму до Кримінального кодексу, а й не допустити розвалу десятків заведених кримінальних справ. І українській владі варто було б "активізувати свої зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інструментів та інститутів", а не те, що відбувається зараз", - пише Леонід Швець на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"5 березня незвично різко в Українському кризовому медіа-центрі виступила американський посол Марі Йованович: "Можливість для змін в Україні, яка випадає один раз на покоління й за яку була заплачена така висока ціна п'ять років тому на Майдані, ще не привела до таких реформ у сфері боротьби з корупцією та утвердження верховенства права, яких насправді чекають і заслуговують українці". Дісталося Конституційному Суду за вищезгадане рішення, Вищій кваліфікаційній комісії суддів за те, що та тягне до Верховного Суду кандидатів із сумнівною репутацією, а спеціального антикорупційного прокурора, на думку Йованович і Держдепу, що стоїть за нею, потрібно взагалі замінити, оскільки його спіймали на спробі змови з підозрюваним.

Вимагала надати більше повноважень Громадській раді доброчесності при виборі суддів, скасувати депутатську недоторканність, провести повний аудит "Укроборонпрому", забезпечити вільні чесні вибори за західними стандартами й забути про тиск на незалежних журналістів.

Того ж дня в Україну прибув заступник держсекретаря США Девід Гейл. Очевидно, що в нього той же порядок денний, що й у голови американського посольства, лише озвучує його Гейл українським керівникам у більш камерній обстановці й, цілком можливо, у ще більш жорсткій тональності.

Важко й пригадати, щоб із часів Кучми та Януковича Захід так суворо поводився з українською владою. Особливо показовим є це протверезне хльостання по щоках за три тижні до виборів. З одного боку, це однозначно б'є по президенту-кандидату, який презентує себе довіреним партнером Заходу, який у захваті від нього. Прихильники Петра Порошенка вважають міжнародний напрям надійно прикритим дипломатичним генієм свого кумира, а тут раптом виявляється, що невдоволення ситуацією в Києві вийшло на такий рівень, коли про це вважають за можливе й потрібне публічно говорити відкритим текстом на межі дипломатичної пристойності. З іншого боку, американські представники не озвучили нічого такого, що не було б відомо в Україні будь-кому: розквіт корупції, безкарність високих задіяних осіб, розрахунок на виборах на хитрі перевірені методи підкупу виборців і підтасовування результатів.

Старші союзники дають зрозуміти, що їхня підтримка не беззастережна, її слід заслужити, і це стосується будь-кого, хто здобуде перемогу на президентських виборах. І умова гранично зрозуміла: потрібно "лише" виконати свої зобов'язання перед власним народом, узяті п'ять років тому, дати українцям те, на що вони, за словами Марі Йованович, давно чекають і заслуговують. І комусь легше заявити у відповідь про неприпустиме втручання іноземців у наші внутрішні справи, ніж визнати гостре небажання забезпечити необхідне верховенство права й непримиренність до корупції. Ніщо так не ображає національну еліту, як замах на присвоєне нею "суверенне" право красти у своїх – хоч бюджет, хоч надра, хоч голоси. Із цієї причини ненависть до "піндосів" у багатьох наших кабінетах анітрохи не менша, ніж у кремлівських палатах".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...