З чим пов'язана підвищена активність Кремля: Наступним напрямком військового удару РФ може стати Білорусь - Ілларіонов

Провокації російських спецслужб в Криму та на Донбасі можуть бути пов'язані з відволіканням уваги від іншої серйозної операції, вважає колишній радник Путіна.

Андрій Ілларіонов. Фото:www.ukrinform.ua

Колишній радник президента Росії з економічних питань, старший науковий співробітник Центру з глобальної свободи та процвітання Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов заявив, що "кримські провокації" пов'язані з намірами РФ отримати можливість для шантажу. Про це Ілларіонов розповів в коментарі виданню Гордон, передають Патріоти України

"Перш за все, нам потрібно зрозуміти - що це було. Є дві основні версії - українська і кремлівська. Не виключено, що це були і якісь внутрішні кримські провокації. Судячи з того, що версії постійно змінюються, зв'язку між тим, що сталося і подальшими діями поки не спостерігається. Зрозуміло, що це шантаж. Він супроводжується погрозами, пропагандистськими заявами і загостренням ситуації на Донбасі", - зазначив Ілларіонов.

На його думку, активність Кремля пов'язана з падінням рейтингу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа.

"Чому це сталося саме зараз? Мені здається, що до кінця липня - початок серпня планування дій Кремля було пов'язано з очікуванням результатів президентських виборів в США. Поки у Трампа зберігалися добрі шанси на перемогу, не було необхідності вживати заходів, які могли б погіршити його становище. Не потрібно було поспішати. Але, як ми побачили, Трамп почав істотно втрачати підтримку, і ймовірність його перемоги зменшується", - підкреслив Ілларіонов.

Він вважає, що російська влада прийняла рішення діяти до проведення виборів американського президента.

"Можливо, для Москви зараз і не найкращий час для провокацій. Але після листопада-січня ситуація для Кремля точно погіршиться. З його точки зору. І якщо щось робити, то точно до цих дат. Оцінки геополітичної ситуації істотно змінилися і Москва поспішає вирішити відстрочені завдання. І вони вирішили почати діяти до виборів у США", - заявив Ілларіонов.

Він не виключає, що показова активність президента Росії Володимира Путіна на території України може бути направлена на відволікання уваги від іншої операції.

"Насторожує занадто відкрита демонстрація руху збройних сил в Криму і на сході. Дуже багато пропагандистського шуму. Коли Путін дійсно має намір здійснити якусь велику операцію, він про це не говорить і про підготовку військ не доповідає. Так було і в Грузії, і в Криму, і під іловайськом. Не виключено, що це все - спроба відвернути увагу від іншої операції", - зазначив Ілларіонов.

Він акцентував увагу на танкових частинах російських військ, які знаходяться біля Смоленська і Єльні.

"Нам розповідають, що відродили ударну танкову армію. Кращі російські дивізії розквартировані в районі Смоленська і Єльні. При цьому говорять, що вони нібито спрямовані на Україну. Але у мене виникають сумніви. Давайте подивимося на карту. Це навіть не Брянськ, який якось ще можна пов'язувати з українським напрямом.

Смоленськ "під Україну" ніяк не виходить - це білоруський напрям. Тобто на українському напрямку багато шуму, а кращі танкові ударні частини насправді знаходяться біля Смоленська", - підкреслив Ілларіонов.

На його думку, Кремль може готувати військовий удар по Білорусі.

"Нас завжди вчили стежити за тим, де знаходиться важке озброєння, яке не може бути швидко і непомітно перекинуто на великі відстані. Це не десантники і не спецназ. Танки швидко на серйозну вiдстань не перекинеш. Наступним напрямком військового удару РФ може стати Білорусь. Хоча я дуже хочу помилятися", - резюмував Ілларіонов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Новоросійську пролунали вибухи: В порту атаковані ключові термінали перевалки нафти та нафтопродуктів РФ на Чорному морі

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:40

В Новоросійську (Краснодарський край, Російська Федерація) пролунали вибухи. В районі міста нібито працюють системи протиповітряної оборони через атаку безпілотників. Про це у п'ятницю, 17 травня, пишуть місцеві Telegram канали. . Під удар, попередньо...

Народні прикмети на 17 травня: Жінкам варто бути обережними з волоссям, щоб уникнути проблем зі здоров'ям

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:05

Православна церква України 17 травня за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Адроника і патріарха Стефана Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мученицю Пелагію Тарсійську. . Наші предки присвячували це народне ...