Загнаний в глухий кут: що означають слова Олександра Лукашенка про війну в братській Україні, - журналіст

Президент Білорусі вибухнув небувалим для себе спічем. Більше 20 років позиціонуючи себе як союзник Росії, увійшовши в усі інтеграційні проекти з РФ, в кінці минулого тижня він дозволив собі слова, які російські ЗМІ вже оголосили "зрадою".

Тим часом, даній події передували кілька місяців протистояння Москви і Мінська, антибілоруська кампанія в російських медіа та інформація про те, що в середині року Міноборони РФ має намір перекинути в Білорусь більше 4 тисяч вагонів військових вантажів. Білоруські експерти вважають, що, якщо останнім відбудеться, то це буде означати фактично окупацію Білорусі. Місцеві спостерігачі, правда, по-різному оцінюють серйозність того, що відбувається, але визнають, що багаторічний білоруський правитель відчуває якусь небезпеку і хотів би дистанціюватися від Росії.

Лукашенко загнав себе в кут

Виступаючи перед науковими і науково-педагогічними працівниками 27 січня, Олександр Лукашенко визнав наявність російсько-української війни, заявивши, що за свою незалежність Білорусь веде поки війну економічну.

“Нам независимость очень дешево досталась: все народы воевали, сегодня воюет наша братская Украина. Нам нельзя допустить того, чтобы воевать. Мы народ миролюбивый. Наверное, Бог перед нами поставил эти тяжелые задачи, чтобы мы чувствовали, что такое независимость. Преодолеть все это мы можем, только объединившись. И, слава Богу, главное направление нашей борьбы за независимость проходит через экономику − не в военной сфере, не в политической”, - цитувало Лукашенко державне агентство БелТА.

Цікаво, що це фактично перший раз, коли Лукашенко наважився назвати явища своїми іменами. До цього його представники, наприклад, в Генасамблеї ООН голосували солідарно з Росією. Однак в кінці минулого року журналісти знайшли тендер, котрий свідчив про намір Міноборони РФ поставити в Білорусь більше 4 тисяч вагонів військових вантажів нібито для проведення навчань "Захід-2017". Дана інформація схвилювала білоруське суспільство і навіть привела до арешту трьох пропагандистів з білоруськими паспортами, які писали в чорносотенні російські видання про зближення білоруської влади з націоналістами, повзучу білорусизацію, "догляд Білорусі на Захід" і погрожували повторенням "українського сценарію".

Слідом за маргінальними ресурсами жорстко критикувати Білорусь взагалі і Лукашенко зокрема стали і федеральні російські телеканали. Що ж стосується інформації про наміри росіян ввести в Білорусь військової техніки стільки, що ніякими навчаннями це пояснити неможливо, то після кількох невдалих спроб спростування, мовляв, не 4 тисячі тридцять і, а 400 вагонів, такі плани РФ визнали і провладні експерти. Так, на початку року вийшла доповідь Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень "Односторонні дії Російської Федерації щодо Республіки Білорусь в 2017 році", в якому РФ представляється як потенційний агресор, Лукашенко постає як захисник білоруського суверенітету, а опозиція оголошується російською агентурою. Однак наскільки жорсткого виступу глави Білорусі не очікували навіть ті, кому за професією належить відстежувати будь-яке висловлювання лідера держави.

Так, за словами лідера руху солідарності “Разам” Сівчика В'ячеслава, заяву Лукашенко не схоже на всі його звичайні заяви. "До цього, кажучи на теми, пов'язані з незалежністю Білорусі або російсько-української війною, він обов'язково вживав вирази, абсолютно прийнятні для Росії і її керівника особисто. А тут урядове агентство дає цитату Лукашенко, де жорстко звучить не російський погляд: "незалежність - цінність", "ми ведемо за неї боротьбу в економіці", а не "як братська Україна", "необхідна консолідація всіх сил", - розповів він в коментарі.

"Звичайно, це ще не те, про що опозиція говорила з 1994 року, але вже якийсь незвичний Лукашенко. Думаю, що зміна риторики викликано реальною небезпекою для незалежності Білорусі. Про цю небезпеку експерти говорять вже кілька років. Але після анексії Криму всім зрозуміло, що загроза анексії і воїн вже не теорія. Неодноразово звучали і конкретні прогнози. При цьому Лукашенко робиться заручником своєї ж політики побудови режиму особистої влади саме як промосковської диктатури. Зруйнувавши білоруську освіту і змусивши білорусів здобувати освіту російською, репресуючи білоруських патріотів, забороняючи національну символіку, ліквідувавши білоруський парламентаризм і позбавивши громадян елементарних прав і свобод, диктатор сам загнав себе в кут ", - додав Сівчик

На його думку, здатність Лукашенко протистояти російській експансії викликає сумніви. "Найближчі місяці дадуть відповідь на головне питання - чи здатна нинішня влада хоча б для свого самозбереження зупинити політику русифікації і репресій білорусів. Поки звучать тільки слова. А час іде", - сказав білоруський опозиціонер.

У свою чергу білоруський політичний оглядач Вадим Казначеєв підтверджує, що Лукашенко відчуває себе явно в не в своїй тарілці:

"Зрозуміло, Олександр Лукашенко стурбований цією проблемою, і це правильно. Той факт, що саме він своєю багаторічною політикою - зокрема геополітичної орієнтації на Росію довів справу до того, що в Білорусі, через чверть століття після здобуття суверенітету, ще обговорюється питання державної незалежності - це вже інше питання. Так само як і надмірний вплив Кремля на білоруську ситуацію. Однак прямої російської окупації Лукашенко, ясна річ, ніяк не зацікавлений ". Втім, експерт не впевнений, що мова йде про майбутню окупацію.

"Зі свого боку Росія, особливо будучи в складному економічному становищі, хоче домогтися пом'якшення санкцій. Про який пом'якшення можна було б говорити при окупації Білорусі - тобто вже не анексії території сусідньої держави, а приєднання держави цілком? Цього ніякої Трамп не дозволить. Це вже повністю злам системи міжнародної безпеки. А є ж ще і економічна складова, яка, судячи з усього, виявилося основною в тому, що Кремль відмовився від проекту "Новоросія". Великий дотаційний регіон, за який Росії довелося б нести пряму відповідальність. У вигляді Білорусі таке щастя теж не треба ", - вважає політичний експерт.


Джерело



Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...