Заради визнання у мережі ганебно порушив етику: Скандальний київський лікар шокував фотографією померлого пацієнта (відео)

Ярослав Вус - голова спілки парамедиків, яку українці підозрюють у нелегальному обігу препаратів під виглядом допомоги АТО.

Ярослав Вус

Яскравий сюжет від журналістів ТСН сколихнув мережу та знов підняв питання етики лікарів. А вражаючим прикладом ганебної і непрофесійної поведінки став "молодий талант" Ярослав Вус, який у своєму юному віці встиг стати головою Всеукраїнської спілки парамедиків. Якщо голова цієї спілки дозволяє собі такі дописи, де відверто викривається його непрофесійність, начхання на пацієнтів, та взагалі відсутність моралі, лише можна собі уявити, що дозволяють собі рядові члени цієї спілки.

На їх фейсбук-сторінці можна знайти багато світлин - "допомога бійцям АТО", "курси першої допомоги" і таке інше. Але, почитавши уважно, можна знайти космічні ціни та іноді занадто юний вік так званих "викладачів". У мережі є багато натякань на неправомірний обіг препаратів у цій спілці. Дуже хочеться вірити, що це неправда. Але, зважаючи на моральний образ цього "горе-лікаря", можна допустити будь-що... Дуже сподіваюсь, що цьому інциденту нададуть правову оцінку як колеги, так і ліцензуючі органи, та правоохоронці. Таким лікарям серед нас не місце, бо лікар та етика - нероздільні поняття, і якщо медику начхати на моральні принципи, то і за здоров'я пацієнта, поки він у руках такої людини, слід перейматися.

Лікар столичної швидкої допомоги Ярослав Вус спробував привернути увагу громадськості до проблеми непрофільних викликів. Він розмістив у соцмережі Facebook начебто світлину та історію пацієнта, який із серцевим нападом не дочекався медичної бригади, бо всі вони в цей час обслуговували менш критичних пацієнтів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Я закрив обличчя. А таке фото стимулює мозок. Люди починають розуміти", - вважає він, хоча багато-хто вважає вчинок лікаря порушенням етики. Але нині й сам лікар уже не стверджує, що фото зробив він і воно справжнє. "Ця фотографія змусила багатьох замислитися, що викликати швидку дитині на температуру 37 – це неправильно", - аргументує Вус.

На підстанції швидкої, де працює лікар, уважно переглянули його допис у соцмережі і оголосили вердикт, що пацієнт не їхній. "Апаратура і обладнання, яке там застосовується, в нас на оснащенні немає насправді. Тобто ми обурилися самим таким викладом і публікацією фотографії. Оскільки це в ні які рамки, ні моральні, ні етичні, не вкладається", - каже заступник директора центру екстреної медичної допомоги Києва Уляна Божко.

Не поділяє керівництво і закидів лікаря, що не можна викликати швидку на температуру. Якраз пильність щодо небезпечних форм грипу і може врятувати пацієнтам життя, якщо ті вчасно потраплять до рук медиків. Не поділяє методів "шокової терапії" в соціальних мережах і автор одного з найпопулярніших в Україні медичних блогів Наталія Лелюх. Вона переконана, що публікувати будь-що стосовно хворого без згоди самого пацієнта лікарю не слід.

"Завжди у правильних доповідях на медичних конференціях є внизу: "отримано дозвіл пацієнта на розміщення фотографії". Навіть якщо це не весь пацієнт, а якийсь орган, частина тіла, не видно обличчя", - пояснює лікар.

Але проблема полягає в тому, що в Україні поняття "медична помилка" чи "порушення етики" юридично відсутні як явище. Кримінальна відповідальність може настати тільки в тому випадку, якщо пацієнт помер чи зазнав тілесних ушкоджень від дій лікарів. Усі менш фатальні випадки загрожують щонайбільше словесним осудом пацієнтів та колег.

Опублікував: Церковний Цинік
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Путін оголосив російським підприємцям про націоналізацію частини їхнього бізнесу. І жоден не назвав його бандитом – Невзоров

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:15

"Кремлівський упир дав рабам своїм чергову виставу. Путін належить до тих садистів, які люблять особисто катувати жертви, насолоджуючись їхнім жахом і покірністю. Йому подобається сам запах страху, який випромінює зал, очікуючи чергового кремлівського ...

Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:00

Очільник Інституту конфліктології та аналізу Росії, доктор соціологічних наук Олександр Шульга наголосив, що російська влада використовує страх та теракти як засіб контролю, щоб виправдати економічні труднощі громадян, передають Патріоти України. "Щодо...