"Завдяки" США НАТО опинилося перед загрозою трансатлантичної катастрофи, - Atlantic Council

Виникають побоювання, що прийдешній саміт ризикує струснути ту саму основу, на якій всі ці сім десятиліть ґрунтувався альянс: його політичну згуртованість.

Реакція президента США Дональда Трампа, коли він виступає біля Генерального секретаря НАТО Йєнса Столтенберга на початку саміту НАТО у своєму новому штабі у Брюсселі. Бельгія, 25 травня 2017 року.

"Північноатлантичний Альянс завдяки американцям виявився перед загрозою трансатлантичної катастрофи. Це передбачувано." Про це пише Фредерік Кемп, передають Патріоти України, продовжуючи:

Найуспішніший і найстійкіший у світі, Північноатлантичний Альянс опинився на межі розбрату, проводячи 11-12 липня в Брюсселі перший повноцінний саміт НАТО при адміністрації Трампа.

Якщо тільки президент Трамп не навчиться думати і діяти по-іншому до цього часу, токсичний політичний поділ ризикує підірвати фундаментальні цілі саміту: демонстрацію єдності і готовності до співпраці, чому дипломати і воєначальники всіх країн-учасниць підготували вражаючі "докази".

Якщо американські чиновники підготуються до саміту по-своєму, Трамп цілком може використовувати звичну стратегію "раптових перемикань", і звернути на позитивний шлях. Йому є за що похвалити себе, якщо поглянути на поточну ситуацію в Альянсі. При бажанні, Трамп міг би цим скористатися, щоб хоч частково відшкодувати збитки, завдані минулого тижня на саміті "Великої сімки", коли він звинуватив канадського прем'єра Джастіна Трюдо і його найближчих союзників в "слабкості і ганебності".

Факти цілком можна було б витлумачити на користь американського президента. Було б бажання.

Незважаючи на всі заяви Трампа на самому початку його президентського терміну про те, що НАТО застаріло як організація, за останній період Альянс суттєво підвищив свою ефективність, мобільність і боєздатність, посилив свою присутність в Афганістані і став на шлях створення в Іраку постійно діючої тренувальної бази. Для стримування російської загрози успішно використовується ротація сил і нарощування військової присутності в Польщі, країнах Балтії, а також на узбережжі Чорного моря. Тільки в цьому році Сполученими Штатами було виділено понад 4,8 млрд доларів на зміцнення своїх позицій в Європейській програмі стримування. Одночасно з цим все більше союзників беруть участь в програмі НАТО щодо розширення передового базування, де основну роль відіграють Великобританія, Німеччина і Канада.

Також президент Трамп може поставити собі в заслугу те, що його тиск на союзників призвів до суттєвого підвищення їх витрат на оборону. І хоча лише вісім держав з двадцяти дев'яти досягли заданої НАТО межі, що становить два відсотки від ВВП, однак міністр оборони США Джеймс Меттіс вже оголосив про те, що протягом найближчих чотирьох років Канада і європейські члени Альянсу будуть неухильно нарощувати ці витрати. У минулому році зростання склало 5,21%, а в цьому - 3,82%.

Крім того, в ході саміту союзники ймовірно приймуть ряд рішень щодо подальшого підвищення боєготовності і підтвердять свій намір до 2020 року створити 30 мотопіхотних батальйонів, 30 авіаційних ескадрилей та 30 бойових кораблів, готових до розгортання протягом 30 днів. Одночасно з цим, союзники вже деякий час зайняті оптимізацією процесу прийняття рішень і виробленням максимально надійних і гнучких схем ведення бойових дій і розгортання сил НАТО.

Міністри оборони також формально затвердили створення трьох нових структур в загальній системі командування НАТО, що тягне за собою створення 1200 нових місць розквартирування військовослужбовців. В Ульмі (Німеччина) буде створено нове управління тилового командування для більш оперативного реагування, а в Норфолку (Вірджинія) - командний центр об'єднаного угруповання для захисту морських стратегічних ліній комунікації, а також центр кібер-операцій, покликаний інтегрувати гібридні і спеціальні методи ведення військових дій в силову структуру організації.

Крім цього, на саміті НАТО планується обговорити підвищення ролі альянсу в підвищенні боєздатності сил, що забезпечують безпеку в Іраку. І тут Трамп також може записати на свій рахунок той факт, що НАТО поступається його вимогам в області більш активної боротьби з тероризмом. Альянс навіть може говорити про зрушення у співпраці з ЄС: були зроблені значні зусилля по усуненню дипломатичних та інших перешкод, що ускладнюють вільне пересування військ по європейській території.

На жаль, багато з цього ризикує вислизнути від уваги президента Трампа, який, судячи з усього, звик довіряти виключно своєму "чуттю" і сприймати лише ті факти, які грають йому на руку. Дійсно, 13 з 29 союзників не мають конкретних планів по досягненню горезвісних 2% до 2020 року, а на поточний момент цей рубіж подолали всього вісім держав. Для Трампа це, безумовно, може означати, що склянка наполовину порожня, а не наполовину повна.

Президент залишив саміт G7, обурюючись, що з боку США було найбільшою дурістю підписувати Північноамериканську угода про вільну торгівлю та договір про створення НАТО. Те ж саме він неодноразово повторював в присутності американських офіційних осіб. Він переконаний, що США дуже багато платять за захист союзників, які не цінують цього і наживаються на США, завдяки зовнішньоторговельному дефіциту.

Особи, наближені до президента Трампа - з урахуванням його останніх коментарів щодо НАТО і торгових мит проти Європи, Канади і Мексики, - попереджають, що через місяць забудовник приїде в Брюссель не з новими планами будівлі, а з кульовим тараном для знесення всього, що було побудовано раніше.

Як стверджують внутрішні джерела, однією з ознак цього є наполегливе бажання Трампа влаштувати зустріч у Відні з російським президентом Володимиром Путіним до саміту НАТО і візиту до Великобританії, наміченого на 13 липня. Радники воліли б відтягнути цю зустріч і організувати її пізніше, щоб Трамп приїхав на неї у всеозброєнні, після консультацій з союзниками по НАТО. Але існують чималі побоювання, що все піде за іншим сценарієм - і це може налаштувати проти Америки навіть її найвірніших друзів. Віденська зустріч буде сприйнята британцями як ляпас, якщо згадати про провокації російських спецслужб, які в березні здійснили в Солсбері замах на свого колишнього співробітника Сергія Скрипаля та його дочку, з використанням нервово-паралітичної отруйної речовини.

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг сподівався, що після брюссельського саміту цього року 70-річчя НАТО буде відсвятковано в наступному році в Сполучених Штатах, з демонстрацією укріпленої єдності організації та її зрослої боєготовності.

Однак виникають побоювання, що прийдешній саміт ризикує струснути ту саму основу, на якій всі ці сім десятиліть ґрунтувався альянс: його політичну згуртованість.

Небезпека, яку спричинить за собою трансатлантичний розкол, досить велика, і впевненість, що саме цього домагається президент Трамп, настільки вкоренилися в багатьох головах, що американському лідеру за дні, що залишилися до саміту просто необхідно написати сценарій з несподіваною кінцівкою: визнання повномасштабної і абсолютної підтримки союзу , в створення якого його країна вклала так багато сил.

Він може прийняти позитивний порядок і приписати собі всі заслуги щодо збільшення видатків на оборону серед європейських союзників, а також за зрослу готовність НАТО протистояти будь-яким викликам, як на півдні, так і на сході. Він міг би заявити, що саме його прямота у висловлюваннях і постійний тиск на союзників привели до настільки переконливих результатів, і НАТО зміцнилося і підвищило свою політичну роль у світі.

Ця історія все ще може виявитися казкою зі щасливим кінцем. Або історією про аварію поїзда.

Джерело: Atlantic Council
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...