Збирачі криптовалюти: Хто задекларував найбільше біткоїнів (фото)

Громадські активісти зазначають, що політиків з криптовалютою найбільше на Одещині.

Фото: podrobnosti.ua.Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні. Про це ще на початку літа писав заступник Голови НБУ Олег Чурій. "Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі", — заявив він, передають Патріоти України з посиланням на "Економічну правду".

Голова комітету парламенту з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко зазначає, що у законодавчому полі є лише два документи, які стосуються цього питання криптовалюти: один лист і одне роз'яснення НБУ.

Нещодавно з’явився третій документ . Нацбанк наприкінці вересня визначився зі статусом криптовалют и Bitcoin (біткоін). Зокрема, Чурій повідомив, що регулятор не може визнати криптовалюти валютою і попереджає про ризики шахрайств.

"Ми можемо сказати, що це точно не валюта, тому що немає центрального емітента. І ми не можемо визнати це платіжним засобом", — пояснив Чурій.

Разом з тим, криптовалюта набуває все більшої популярності. Громадський рух ЧЕСНО вирішив дослідити, наскільки популярна криптовалюта в декларантів.

Народні депутати і голова Одеської облради

Серед топових політиків ЧЕСНО знайшов таких власників криптовалюти: це четверо нардепів Блоку Петра Порошенка — Олександр Мушак, Дмитро Білоцерковець, Олександр Урбанський та голова Одеської облради Анатолій Урбанський , який є рідним братом нардепа — Олександра Урбанського.

Нардеп Олександр Урбанський входить в Комітет з питань транспорту, є Головою підкомітету з питань морського і річкового транспорту. Батько Олександра і Анатолія Урбанського Ігор Урбанський раніше теж був нардепом від "Соціалістичної партії України", а також був заступником міністра транспорту.

В Урбанських і ще одного власника біткоінів — нардепа БПП Дмитра Голубова — зміни до декларації щодо….. біткоінів сталися 1 серпня 2017 року. У цей день стався так званий "хард-форк" — біткоін розділився і з’явилася альтернативна валюта біткоін кеш, дешевша за початковий біткоін.

Доки немає єдиного визначення від НБУ щодо біткоінів, депутати по-різному їх і декларують. Урбанський і Білоцерковець вказали криптовалюту у розділі про рухоме майно, а Мушак і Голубов — у грошових активах.

ЧЕСНО звернулося до депутатів із проханням пояснити, як вони отримали біткоіни та як вони їх використовують у розрахунках.

"Дякую за небайдужість, але це приватна інформація, яку я не хочу розголошувати. Це не суперечить законодавству України, і це є головним", — відповів власник криптовалюти Олександр .

Олексій Мушак не лише зберігає біткоїни, але й виготовив собі їх сам. Він задекларував 465 біткоїнів у розділі із заощадженнями ще в 2015 році, і в 2016 році їхня кількість не зросла.

"Темою біткоінів та майнінгу займаюся з 2013 року… Я не придбав, я майнінгом займався… Я перший з депутатів, хто задекларував біткоіни", — каже Мушак.

За його словами, майнінгом він вже зараз не займається.

"Ні, звичайно… Кожною справою треба займатися професійно. Після того, як я зайшов у Верховну Раду, я деградував у багатьох питаннях … з криптовалюто… Витрачати їх можна без проблем — що завгодно з ними робити… Я це не робив, але можна зробити карточку біткоін, де миттєво переводяться біткоїни в долари, а в доларах ви можете розплатитися будь-де".

Що потрібно для того, щоб займатися майнингом

"Для того, щоб зайнятися майнінгом, необхідно придбати і налаштувати на роботу з мережею біткоіну обчислювальне обладнання — майнери. По суті, це просто потужні комп'ютери, які в порядку змагання зашифровують перелік транзакцій у вигляді "блоків" до загальнодоступної бази даних "блокчейну" (книги, реєстру, журналу, називають по-різному)." Експерт Лілія Тулупенко.

Ще однин любитель криптовалюти — нардеп Дмитро Білоцерковець — наголошує, що Нацбанк дозволяє зберігати біткоіни, але забороняє їх виготовляти.

"Біткоінами почав цікавитись ще з 2013 року. Ще декілька років тому це виглядало як перспективне капіталовкладення, всі розуміли, що з часом курс буде лише рости. Використовував для оплати послуг чи купівлі в Інтернеті, зокрема купував квитки на літак. Це дуже зручно, коли подорожуєш. Але у мене їх не багато в порівнянні з іншими нардепами, думаю, колеги вам більш детально розкажуть", — розповідає нардеп.

Дмитро Голубов у ЗМІ ще торік зауважив, що жив за рахунок біткоінів:

"Колись я купив криптовалюту "біткоін", і вона коштувала 50 дол, і продав її, коли вона коштувала 1000 дол, заробляючи на кожній одиниці цієї валюти 950 дол. Чому я повинен платити з цього податки? По-перше, незрозуміло, як це оформити процесуально і юридично, і, по-друге, це моя особиста удача. Чому я повинен платити податок з удачі? Навіть виграш у казино сьогодні не дозволяють конфісковувати та оподатковувати. За фортуну платити необов'язково".

Як повідомляла "Українська правда", Дмитра Голубова 7 липня 2005 року арештували в його квартирі в Одесі. Голубова (псевдонім "Script") звинувачували в розкраданні 11 млн дол з платіжних систем Visa і Mastercard.

Чому політиків з криптовалютою так багато саме на Одещині

В Одеській міській раді ЧЕСНО нарахував п'ять власників криптовалюти. Це навіть більше, ніж в парламенті.

Депутат Одеської міськради від "Самопомочі" Ганна Позднякова вказала у декларації наявність криптовалюти біткоінів на 98,874 одиниць. Їх вартість на 31 грудня 2016 становить 2,608 млн грн.

Депутатка каже, що біткоінами зацікавилася давно, оскільки має економічну освіту:

"Я фінансист, працюю фінансовим директором, .. коли криптовалюта з'явилася, вона мене зацікавила. Та й не тільки мене ... в фінансовому світі це обговорювалося досить широко ... можна безпосередньо перевести в готівку через ПриватБанк, через PayPal ... ".

Вона також наголошує, що в Одесі криптовалюта дуже поширена. "У нас в Одесі є банкомати для переведення в готівку криптовалюти ... Одеса, може, і не перше місто в світі, але і явно і не друге".

У декларації зазначено, що Позднякова працює фінансовим директором ТОВ "Броклайн", яка займається перевезеннями, зокрема водним транспортом.

В облраді Одещини всього шість депутатів, які володіють біткоїнами. З-поміж інших — голова облради Анатолій Урбанський.

Київщина і Дніпро та інші держслужбовці

Також серед декларантів біткоінів ЧЕСНО знайшов представників Київради, Дніпровської міськради, Бучанської міськради, а також таких держслужбовців як Юрій Душейко, директор "Палади" (займається будівництвом суден і плавучих конструкцій, належить "Укрборонпрому", ЕП), і Валентин Сандул з "Одеської залізниці".

Депутат Київради і юристконсульт ТОВ "Юридичне агентство "Шевчук та партнери" Владислав , "Солідарність", задекларував криптовалюту, але не бітко .

Ethereum — друга за популярністю криптовалюта після біткоіна. Валюта з'явилася у 2015 році. У січні 2017 року Ethereum торгувався по 10 доларів, зараз по 264.

У коментарі ЧЕСНО Михайленко сказав, що таку криптовалюту купував за порадою: "Я купляв найдешевші. За порадою друзів, які знаються на ринку фінансів. На біткоіни грошей не вистачило…"

Щодо користування валютою, то депутат сказав, що не розраховується нею.

"Це не розповсюджено у нас, на жаль. Це на майбутнє. Сподіваюсь, що ця система стане більш розвиненою в Україні. Це гарна альтернатива для людей, враховуючи що довіри до банківської системи немає", — пояснив він.

Анна Ісламова у своїй декларації вказала "нуль" доходів, а також зауважила, що є тимчасово безробітною. Як депутатка з Бучанської облради дізналася про криптовалюту і чому її придбала, дізнатися не вдалося. На запитання громадського руху ЧЕСНО вона так і не відповіла.

Окрім депутатів Громадський рух ЧЕСНО знайшов біткоіни та іншу криптовалюту і в інших декларантів — директорів комунальних підприємств, працівників університетів, інспекторів, пожежників та інших.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

60 дронів атакували НПЗ та аеродроми. Снєгирьов: Там критична ситуація, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 1:45

Росіяни успішно відбили нічну атаку безпілотників. Але це лише у повідомленнях офіційних джерел. Реальність трохи інша – в результаті атаки постраждали нафтопереробні заводи, бітумний завод і військовий аеродром. Детальніше про успішну атаку дронів роз...