Згадаймо як це було. "Неофіційний День Свободи", - Юрій Бутусов

19 січня 2014 го. Ще один неофіційний День Свободи, головним символом якого стала ось ця сама фотографія - група "Беркута" намагалася розігнати групу протестуючих, і в результаті отримала несподівану відсіч.

Подивіться: ще немає барикад, не горять шини - протест на Майдані до цього дня був абсолютно мирним і нешкідливим для влади. Але "драконівські закони" Януковича поставили вибір - або боротися за свободу, або здаватися в полон. І щастя для України, що знайшлися незадоволені і незгодні, які тоді, не маючи ні зброї, ні підтримки, і навіть не знаючи своїх товаришів в масках, взяли в руки палиці і на спробу їх розігнати дали справжній відсіч. І грізний "Беркут", нахабно сміється раніше при розгоні мітингів, вперше отримав палицею. Того вечора "беркута" побігли в перший раз. Кинули своїх двох товаришів, яких мітингувальники взяли в "полон". Через годину випустили - цілих і неушкоджених, тільки переляканих.


Народ показав влади, що за свою свободу протестуватиме. Влада не зрозуміла. Народ показав влади, що за свою свободу буде битися. Влада не зрозуміла. А потім виявилося, що за свою свободу воював народ проти. Влада не зрозуміла. Тепер у нас інша влада. Ця влада погано пам'ятає, а багато в чому вже геть забула уроки Майдану. Вона думає, що у Януковича був поганий піар - і треба зробити хороший, вона думає, що у Януковича були ненадійні спецслужби, а у неї - надійні.
Саме тому історію Революції Переваги треба знати і відзначати ці дати. Мені дуже шкода, що не можу відзначити тут на знімку фотографа, не можу відзначити тих сміливих хлопців, які тут з палицями на фото. Сподіваюся, що колись дізнаємося - це важлива частина нашої історії.
Я не бачу у влади бажання звільнити Україну від феодалізму. Бачу, що суспільство здобуло свободу слова, але не отримало повної політичної та правової свободи. Бізнес в Україні не вільний, влада не збирається давати суспільству економічну свободу. А без економічної свободи, без правової системи, без ліквідації феодального гніту держави над бізнесом, справжньої свободи, чесності, справедливості, яких вимагав Майдан, домогтися неможливо. І тому дуже багато ще треба зробити, щоб політики зрозуміли, що людьми можна управляти як стадом, що своїх громадян треба поважати. Що повага - це не тільки писати і говорити правильні слова, що треба поважати і гроші громадян, і їхні податки, і їх інтереси треба поважати теж.

І для мене свобода України зараз - це перш за все наші сміливі люди. Це ті, хто бився і бився за Україну, ті, хто приносив їм їжу і перев'язував їм рани. Це за них треба триматися. Це заради них не можна опускати руки. І я сьогодні переконаний, що ми зможемо пройти свої мандри по пустелі і побудувати країну, якою ми будемо пишатися, тому що живуть в ній прекрасні вільні люди. Люди, яких не зламати і не злякати. 19 січня. У цей день гідність протесту стало гідністю опору. Завдяки і цим хлопцям, і всім тим, хто діяв. Не забудемо.


Джерело


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Минулого року генпрокурор Костін перебував у закордонних відрядженнях 100 днів — це третина робочого часу", - політолог Кочетков

середа, 8 травень 2024, 14:01

"Проблеми внутрішнього фронту України загальновідомі — непрофесіоналізм, безвідповідальність, зацикленість на піарі. Але очолює цій сумний список, звісно, корупція. І під час повномасштабної війни вона в нас отримує якісь демонстративні форми на зразо...

"З днем народження, моя любов": Онука Софії Ротару закрутила новий роман (фото)

середа, 8 травень 2024, 13:18

Онука відомої української співачки Софії Ротару, модель Соня Євдокименко, яка вже багато років живе в Америці, закрутила новий роман. Після розставання з IT-підприємцем Денисом Ждановим вона знову зустріла своє кохання. На своїй сторінці в Instagram во...