Жах, який нас оминув: Сценарій "церковних реформ" в Україні в разі останньої перемоги Януковича

У випадку придушення Майдану та закріплення режиму Януковича при владі офіційно УПЦ МП так само би схвалювала всі дії Банкової, як патріарх Кирило схвалює всі дії Кремля.

Патріарх Кирило і Янукович. Ілюстрація:reportazhyst.com

Що сталося б з церквою, якби Янукович отримав перемогу над Майданом, силовим методом придушив мітинги учасників Революції Гідності? Архієпископ, голова інформаційного управління київської патріархії Євстратій Зоря у своєму Facebook спробував представити сценарій щодо 2016-го року в релігійній сфері України, передають Патріоти України. І хід подій цілком міг би бути саме таким:

"Що могло би бути... або Навіщо п. Кирил кричить "Тримайте злодія!"

Уявімо собі, дорогі читачі, що Янукович переміг, Майдан розігнано і потоплено у крові, як це планувалося, у країні запроваджено надзвичайний стан "заради збереження конституційного порядку та попередження заворушень", Росія надає цьому повне сприяння (фактично здійснюючи зовнішнє управління), Захід "висловлює глибоке занепокоєння та надзвичайну стурбованість".

Чого можна було би очікувати для релігійної ситуації в Україні - грунтуючись на фактах, які нам відомі.

1. Довідка для Януковича, знайдена у Межигір'ї, матеріали слідства Генпрокуратури, стаття в "Урядовому кур'єрі" та багато інших джерел дають підставу вважати, що розпочатий ще у 2011 р. план влади заміни в керівництві УПЦ МП митр. Володимира Сабодана на митр. Антонія Паканича був би здійснений.

Митр. Олександр Драбинко опинився би за гратами або у засланні. Під проводом м. Антонія, як ставленика влади, УПЦ МП "пішла би за Януковичем як за Христом" / м. Павло Лебідь (с)/, благословляючи єднання з "братньою Росією" в Митному союзі, "відновлення конституційного ладу" - криваві репресії диктатора з добивання не згідних, тощо. Бо якщо в кращих умовах "вальяжного Януковича" УПЦ МП й словом не заступилася за свого вірянина і послідовного прихильника Ю.Луценка, то хіба би піднесла голос в умовах закривавленої диктатури, маючи очільником залежного ієрарха?

А якби хтось всередині УПЦ МП щось би і посмів говорити - таких би церковно показово карали "за політичне православ'я" (о, іронія!), а світськи - садовили би у в'язницю, щоб іншим не кортіло займатися правдолюбством. Або вимушували би до еміграції-втечі.

Офіційно ж УПЦ МП так само би схвалювала всі дії Банкової, як патр. Кирил схвалює всі дії Кремля. Помиритися? - Ми за мир! Воювати? - Всі на священну боротьбу! Демократія? - Тавруємо кривавого диктатора Сталіна! "Ліхіє дєвяностиє"? - Геть єльцинську семібанкірщину, а у Сталіна було не лише погане!...

2. Що було би з іншими конфесіями? Те, що є в Криму та у колаборантських "республіках": МП - офіційна конфесія, всі решта мають бути або лояльними, або обмеженими/забороненими.

Не забули ще приписи Мінкульту до УГКЦ з погрозами зняти з реєстрації за "не погоджені богослужіння на Майдані"? Зняли б, і УГКЦ, і Київський Патріархат (медіа-адепти МП досі полюбляють згадувати два протеста Генпрокуратури на реєстрацію УПЦ КП). Замість УГКЦ в якості "греко-католицької" могла би бути зареєстрована "правовірна ГКЦ" Іллі Догнала - та, що зимою 2013-14 р. кликала в Україну путінські війська. Хто не згідний - за кордон або у підпілля!

З УПЦ КП тим більше б не церемонилися: позбавили б легальності через Прокуратуру, або прийняли б новий закон, за яким би мала бути лише одна Православна Церква - МП (теж улюблений в колах МП "болгарський варіант" примушення до церковної єдності з допомогою держави і поліції).

Чи влашували би переворот в самій Церкві через "об'єднання з УАПЦ" (за недовиконаним сценарієм 1995 р.), більшу частину заганяли би батогами і "Беркутом" в МП, а меншу, особливо на Заході країни - відправили б до "національної церкви", так само лояльної в особі керівництва до Януковича, як і МП (чи чув хтось під час Революції Гідності хоч одну заяву м. Мефодія як очільника УАПЦ, на підтримку Майдану? - ото ж бо...)

3. З протестантами, юдеями, мусульманами робили б те саме, що у Криму: кого можливо - схиляли б до лояльності (і влада, і відповідно підібрані одновірці з РФ). Не покірних як "екстремістів" або садовили б, або вислилали б закордон (особливо тих, хто має іноземне громадянство). А лояльні Кремлю протестантські, юдейські та мусульманські організації лише б сприяли тісній "інтеграції".

Це - лише частина опису того можливого, умовного "2016 року", в якому б ми опинилися у разі перемоги Януковича над Майданом. Перемоги такої бажаної для Кремля і вірної йому Московської патріархії.

Тому коли я читаю чергові заяви МЗС РФ або п. Кирила і його підлеглих про "гоніння" - я уявно малюю цю картину, я згадую про реальний стан наших одновірців під російською окупацією. І прихожу до висновку, що верхівка МП голосно кричить "тримай злодія" тому, що судить про інших по собі самим.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Новий фронт: Китай і Росія спільно працюють над вторгнення на Тайвань

субота, 11 травень 2024, 3:25

Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс у Конгресі заявила, що американська розвідка фіксує активізацію співпраці Китаю і Росії по "тайванському питанню". Крім того, Гейнс додала, що оцінки розвідки вказують на зростання співпраці у політичном...

"Все більше відчуття, що кроти в Києві домовилися з ворогом, щоб сфальсифікувати звинувачення проти Романа Червінського", - Тарас Чорновіл

субота, 11 травень 2024, 0:35

"У Кропивницькому Роман Червінський на чітких матеріалах справи доводить явні факти її фальсифікації слідчими й прокуратурою, результати тиску на свідків і потерпілих та інші дикі злочини проти права й правосуддя", - пише політолог Тарас Чорновіл на св...