ЖЕКи столиці починають "виховну" роботу з боржниками

Наскільки законне таке ноу-хау?

В Україні сума заборгованості за комунальні послуги сягає мільярдів гривень. З початком опалювального сезону суми в платіжках за комуналку зросли в середньому на 70%. Причина ще і в тому, що опалювальний сезон 2016-2017 став рекордно дорогим для українців. Багато сімей просто фізично не мають змоги сплачувати "космічні" суми.

Не виняток і столиця. За інформацією Головного управління статистики Києва, станом на кінець 2016 року жителі заборгували лише за утримання будинків і прибудинкових територій 417,4 млн грн. Щоб якось поправити ситуацію, ЖЕКи придумали ноу-хау. На дверях квартир боржників вони планують розклеїти наклейки з попередженням.

Так, у ЖЕКу №906 на вул. Виборзькій вже підготували два її види. На одній значиться: "Я боржник. Нехай за мене платять сусіди". На іншій боржникам повідомляють, що на їх житло накладено арешт, і потрібно негайно оплатити послуги.


Як пояснила майстер ділянки ЖЕКу №906 Світлана Сікурінець, тарифи на прибирання прибудинкових територій не підняли, а "потрібно платити людям зарплату, закуповувати необхідні матеріали, сніг прибирати".

"Жити за рахунок сусідів - неправильно. Якщо цього не робити, у нас не буде грошей обслуговувати ліфти, прибирати територію, усувати аварії. Буде колапс і постраждають усі - і боржники, і відповідальні платники", - заявив головний інженер КП з обслуговування житлового фонду Солом'янського району Ігор Смаровоз.

"Це справжнє рейдерство по відношенню до людей. Я ініціюю вивчення даної проблеми на найближчому засіданні комісії", - повідомив голова комісії Київради з питань житлово-комунального господарства Володимир Бондаренко.

У свою чергу адвокат Іван Ліберман ініціативу ЖЕКу називає незаконною. "Юридично такі листівки можуть кваліфікуватися як підготовка до злочину. Є ст. 355 Кримінального кодексу" Примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань ", яка передбачає позбавлення волі на термін до 5 років. А співучасниками можуть вважатися як замовники, так і безпосередні виконавці, які будуть розклеювати подібні листівки ", - підкреслив адвокат.

За його словами, боржником може назвати людину тільки суд. "Але навіть це не є підставою для подібних наклейок", - зазначив Ліберман.

Ситуація тупикова?

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...