"Життя мене добре крутило і гартувало волю. Вуха не опустив": Колишній вояк УПА розповів свою історію боротьби (відео)

​Політик і колишній політв'язень Степан Хмара відсвяткував 80 років.

Фото: gordonua.com.

Активний учасник руху опору, він 7 років провів в ув'язненні в таборах суворого режиму та 5 років - на засланні в Уралі. Повернувшись в Україну, долучився до побудови держави після розпаду Радянського Союзу, передають Патріоти України з посиланням на gazeta.ua.

– Ви виростали у повоєнні роки, на які припав другий голод і боротьба УПА. Ці події формували характер?

У нашу хату часто заходили партизани. Бо ми були дуже надійна родина. Хлопці знали, що у нас можна врятуватися в будь-яку пору дня і ночі. Я чув їх розмови. Вночі прикидався, що сплю, але ніколи не спав.

Кожен день під стресом доводилося жити.

У 1940 році мені минуло три роки. В селі стояла застава військ НКВД. До нас час від часу заходив офіцер-енкаведист, дуже приємна людина — українською зо мною говорив, пісеньки мені співав, казочки розповідав, дешевими цукерками пригощав, цукром, порубаним кавалками. А мама перед тим мені сказала: "Нічого тому "совєту" не говори". Я його слухав, брав ті цукерки, але мовчав. З сусідньої хати хлопець був у підпіллі. Коли батьки пішли поратись з худобою, енкаведист взяв мне на руки і підніс до вікна, показує на сусідські вікна і питає: "А той дядя приходить?" Думав, що я скажу. А я був як глухонімий.

Батьки були дуже віруючі. Мама до школи не ходила, але знала Святе Письмо, напевно, напам'ять. Могла дискутувати зі священиками. Батько співав у церковному хорі, мав красивий вироблений бас-баритон. У нас рід амбітний. Мій дідо ще за Австрії був 25 років сільським старостою, війтом. Залишив по собі красиву пам'ятку — збудовану церкву.

Батьки дали мені хорошу генетику і виховали загострене відчуття справедливості.

Я бачив від батьків справжню людяність. Останнім ділилися з партизанами.

1946-47 роки були надзвичайно важкі — на Центральній і Східній Україні був величезний голод. Богу дякувати, що були відкриті двері до Західної України, яка ще не була колективізована. Хоч люди не жили багато, але все-таки вони мали хліб. І тому наша хата не зачинялася — до нас приходити селяни зі сходу. Мати відміряла заздалегідь: пшениці, квасолі, щоб усім вистачило. Люди приходили з дітьми. Поїла їх молочком і давала на дорогу.

В нашій пресі другий голодомор дуже слабо висвітлений. За оцінками, до мільйона людей тоді померло. Це вражаюча цифра. Люди їхали на Західну Україну навіть на дахах вагонів поїздів. Їх з тих дахів стягували гаками. Відбирали мішечки з їжею, які люди везли з собою назад.

Раз на уроці в школі вчителька, підійшла до вікна і заціпеніла з напіввідкритим ротом. Стала як кам'яна. Ми, діти, як горобці, всі повискакували на підвіконня. Побачили страшну картину: на подвірї шкільному біля сарайчика, де дрова складали, лежали нарухомо троє мужчин. Поряд була цегла для ремонту школи. Солдати брали ту цеглу і розбивали чоловікам голови. Як потім виявилося, то були три підпільники. Один з них був батьком моєї однокласниці: у його оселі застукали тих двох партизанів і вбивали разом з ними. То була жахлива картина. Вони вже були в коматозному стані, лежали нерухомі. Їх навіть не дострілювали, а от так садистськи добивали. Це був шок.

Багато подібних картин з дитинства виробили в мені вічний імунітет проти наших ворогів. З радянським режимом і московитами не могло бути в мене ніякої спільної мови. Москалів ненавиджу. Вони були, є і ще довго будуть нашими ворогами, поки існуватиме Російська імперія.

У нашому селі двічі були бої партизанів з енкаведистами. Всім було зрозуміло, що партизани не вистоять. Раз красивий молодий повстанець у нашій хаті сказав батькам: "Ми розуміємо, що всі загинем. Ми зараз цю війну не виграєм. Але ми не можемо не воювати. Ми мусимо. Така наша доля. І на нашому прикладі будуть виховуватись наступні покоління". Це через мої вуха увійшло в мою свідомість дитячу. Дитинство моє було особливе. Я задумався — а як так робити, щоб перемогти?

І це був головний мотив вчитися добре. Знав: ми мусим перемогти, своїми знаннями, розумом. І я добре вчився, і в школі, і в інституті. Батьки ніколи мене не перевіряли, ні до чого не заставляли.

– Тому до вишу вдалося вступити без проблем?

В середині 50-х років був страшенний конкурс до вузів. Підросло покоління дітей війни. Члени приймальних комісій на цьому заробляли. Я здавав вступний екзамен з хімії: все ніби добре, але оцінку не кажуть. Потім виносять результати. Я розкриваю екзаменаційну книжку, а там "задовільно". Мене могли завалити на іноземній мові, але хімія була мій коньок. Мене то збісило і я влаштував скандал. Забігаю в приймальну комісію і піднімаю бучу. Відповідальний секретар каже: "То що ти, Хмара, хочеш перездати? Ми тобі влаштуєм екзамен. Але якщо провалиш, матимеш двійку". Екзамен я пересклав на чотири.

Справжній відчай відчув тільки тоді у юності, коли мене виключили з двох вузів. Так хотів поступити, що поступив відразу у два вузи. За це мене виключили з обох. Тоді це вважали крамолою. Дуже тяжкий настрій був. Був переконаний, що мушу здобути вищу освіту. Спочатку опустив руки, а потім думаю: ні, повоюєм. Попрацював рік у Казахстані, повернувся і втупив уже без ускладнень.

Життя мене добре крутило і гартувало волю. Вуха не опустив.

Студентом зажди з великими труднощами шукав заборонену літературу. Це було ризиковано. Люди боялися доносів і не відкривалися. Багато літератури знищила війна. Коли вчився у Львові, я на вихідні час від часу любив зайти на Личаківський цвинтар. На переломі 1950-60-х у Львові ще були покоління традиційної української інтелігенції. Приходили туди дуже поважні пані похилого віку, я зав'язував знайомства з тими людьми, вони мене часом запрошували в гості і давали літературу. Десь на горищах у старих людей книжки знаходив. Тому неправда, що щось є неможливо. Хто шукає, той завжди знаходить. Нам, студентам університетів, все-таки було легше, бо ми мали допуск до закритих фондів. Ми могли в читальні читати заборонені праці, ту ж історію Грушевського.

– Як ви потрапили в опалу до влади?

Після погромів 1971-72 років був у суспільстві страшний страх і заляканість. Я потихеньку збирав інформацію для самвидаву. Люди повинні були знати хоча б хто заарештований, хто засуджений.

Мені 43 рік ішов, коли мені дали строк. Людина у зрілому віці. Уже готовий був до такого. Розумів, що мене посадять рано чи пізно.

На 35 зоні на Уралі, де я був до 1984 року, вітер за добу робив коло у 360 градусів. Від цього в людини судини ходором ходять. Совєтська система тортур раніше була дика, а за останнього режиму стала витончена. У карцерах на Уралі тортури голодом переносити не так було важко як тортури холодом. Заснути в карцері можна тільки в липні. Всі решта місяців там холодно і спати ви там не будете. Це дуже виснажує.

Я просидів у карцері 306 діб. Це передати дуже важко. Я лікар за освітою, і бачив, що ті всі умови несумісні з життям. Людина в таких умовах, з фізичним виснаженням, і за такого харчування і плюс ще тортур холодом повинна згинути. А вона виживає. Хіба на короткий час тебе з карцеру випустять — трошки відходиш, і знову назад. Я то назвав феноменом павука. Коли я був під час слідства у камері, спостерігав за поведінкою павука. Зимою він сидить в куточку спокійно тижнями, а потім раптом проявляє активність: бігає по стелі, пускає нитку посередині кімнати, - так день-два. А потім знову залягає в куток і сидить там ніби мертвий. Хоча нічого не їсть — ні комашки, ні мушки. Виживання в карцері — це феномен павука.

Ніяка медицина, ніяка наука не знає, на що здатен організм. Звичайно генетика має значення. А головне — воля. Я завжди був переконаний в правоті того, що я відстоюю.

Тільки на чужині відчуваєш , що таке батьківщина, в повному обсязі.

Упівці в табірному середовищі були окремою кастою. Це бойовики були. Люди, які знають, що таке гідність. Це люди честі. Смерть для них було – другорядне. Коли їх змішали в камерах з кримінальниками, які знущалися зі слабших, упівці знали, що з ними домовлятися не треба: пару десятків за ніч уголовників просто ліквідували. І та шпана потім від них тікала. Дійсно легендарні люди були. Українці в усіх таборах керували повстаннями — у Воркуті, на Колимі, в Норільську

Упівці в табірному середовищі були окремою кастою. Це бойовики були. Люди, які знають, що таке гідність. Це люди честі. Смерть для них було – другорядне. Коли їх змішали в камерах з кримінальниками, які знущалися зі слабших, упівці знали, що з ними домовлятися не треба: пару десятків за ніч уголовників просто ліквідували. І та шпана потім від них тікала. Дійсно легендарні люди були. Українці в усіх таборах керували повстаннями — у Воркуті, на Колимі, в Норільську.

Я спокійний за пройдений шлях, що не зійшов з рейок. За себе не боявся. Боявся за спільників. Не знав, чи люди витримають, якщо їх візьмуть. Я то нікого не здав, був уже людина досвідчена.

Був один момент дуже тяжкий для мене особисто. Коли я був під слідством, а дружина потрапила в лікарню з серцем. Донька ще в школу не ходила, а син — у молодші класи ходив. Для мене було тоді, мабуть, найтяжче питання: що буде з дітьми? Страшно стає, коли діти самі залишаються. Як сьогодні пам'ятаю: сиджу в камері і думаю, чи можу я пожертвувати своїми найвищими ідейними принципами заради порятунку своїх власних дітей – написати покаяльну, когось видати? Цілу ніч не спав. Зрозумів: я на це не можу піти. Помолився: хай їх Бог візьме під свій захист. Бо я не можу шляхом зради їх порятувати.

Якось суперечка зайшла у мене зі слідчим. Я відмовлявся співпрацювати. Слідчий зірвався, вийшов з себе, перейшов на емоціях на російську: Ты больше своих детей никогла не увидишь. Твоя нога на Украине не будет!". Мене це так завело, що я схопився: "Ах ти сволота кадебешна! Може, поки я вернуся, ти здохнеш, падло кадебыстське!" А то був полковник, начальник слідчого управління. Він так грюкнув дверми, що там вся штукатурка обсипалася.

Я знав, що за совєтської системи мені свободи не видать. Якби не велика людина і політик, президент Сполучених Штатів Рейган, вони нас би в неволі згноїли. Ця людина поставила перед Горбачовим питання руба, і завдяки йому Горбачов змушений був звільняти нас.

У мене за всю відсидку було тільки одне побачення — в першому році. А потім всі скасовували. Дітей я не бачив 7 років.

– Дружина була готова до такої довгої розлуки?

Довга розлука випробовує і зміцнює почуття. Попереджав дружину, що буде важко: "Галя, це зараз у нас багато знайомих і приятелів. Не дай Бог щось зі мною станеться — не всі будуть з тобою вітатися". Так і було. Багато хто переходив на другу сторону вулиці, щоб не зустрічатися і не кидати на себе тінь. Таке наше суспільство було, виросло в страху.

Попереджав дружину, що буде важко: "Це зараз у нас багато знайомих і приятелів. Не дай Бог щось зі мною станеться — не всі будуть з тобою вітатися". Так і було. Багато хто переходив на другу сторону вулиці, щоб не зустрічатися і не кидати на себе тінь. Таке наше суспільство було, виросло в страху

Дружина витримала всі життєві екзамени. Я ніколи не приховував від неї, чим займаюся. І це правильно. Бо найстрашніше було, коли не все казали рідним, через це після арештів багато сімей розпалися. У нас тої проблеми не було.

Дружину Галину зустрів в інституті. Я дуже скромний був. Просто підійти до дівчини, щоб обняти, не міг. Та й не ті часи були, що зараз. Ми були сором'язливіші. Галя теж на лікаря вчилася. Я закінчував, а вона була на третьому курсі. Випадково зустрів її в їдальні. Ми стоїмо з товаришем по кімнаті в черзі і перемиваємо кісточки дівчатам. І тут пробігло таке щось симпатичне і кругленьке. Якось так впала в очі, і захотілося познайомитись. Почав збирати інформацію — в якій кімнаті живе, на якому курсі вчиться. Давав знайомим дівчатами завдання: взнай, коли її можна запросити в кіно. Така "агентура" в мене була. Стосунки завжди починалися у нас з кіно.

Ми кілька разів зустрілися. Гуляли у парку Погулянці у Львові. Я відверто сказав: "Якщо ти думаєш про щось серйозне, то тобі зі мною буде дуже важко. Бо я можу і в тюрму загриміти за свої погляди - я є націоналіст і я ненавиджу цю систему. Ти не боїшся?" - "Ні. Не боюсь". Зустрілися, може, з десяток разів і одружилися. Син народився ще коли вона була студенткою.

То було велике щастя. Мені було 28. Дуже переживав. А коли через 4 роки донька народилася, ми з маленьким сином стояли під вікнами пологового будинку в Червонограді. Поруч на дереві було гніздо лелек. Кажу малому: "Це ж вони біля пологового живуть і носять діток. Я вже знаю, що нам сестричку принесли. Мама зараз через вікно покаже". Тоді чоловіків на пологи не пускали. І це, мабуть, правильно.

Народження дитини омолоджує. Не відчуваєш свого віку. Коли діти малі — це казка.

Я дітей ніколи фізично не карав. Але раз син отримав ременя. Дочка маленька скаржилася, що Роман її зачіпає і дражнить. Я до нього: "Було таке?" - "Було". – "Визнаєш провину?" — "Визнаю". - "Скільки дати тобі ремнів?" – "Три". Думаю: от дурний, сказав би "один". Мені ж бити його ніяк не хочеться. Я раз вдарив. Перша почала кричати Соломія: "Ой, тату, не треба!" Так обійшлося одним.

– Не зупиняли доньку, коли вона захотіла виїхати за кордон?

Я проти був, щоб донька Соломія виїздила в Канаду. Але дитині треба дати змогу зробити власний вибір. Ми з дружиною могли б наполягти, щоб вона лишилася. Але потім, якби були якісь невдачі, все життя б нам докоряла. Тато з мамою були б винні. Не треба втручатися. Тим більше, що й мені батьки не вказували.

Внуки, малі щиглята, щебечуть одночасно українською, англійською і французькою. Такі поліглоти ростуть. Але діаспора є діаспора. Вони там уже асимільовані. Якщо не це покоління, то наступне буде віддалятися від українських коренів.

– Любите приймати гостей?

Наша хата ніколи не гуділа від гостей. Якщо чесно, не було таких умов. Спочатку я сам був, потім діти були маленькі. Робота день і ніч. Вдень на роботі, а вночі працюєш над самвидавом. А потім тюрма, політика, постійні поїздки.

– Почуваєтеся на свої роки?

Цей ювілей навіює трошки сумний настрій. Знаєш, куди ти вже наближаєшся, Це об'єктивна реальність. А хотілось би ще щось зробити. Хотілось би бачити нашу державу в кращому стані і спричинитись до того. Тому є підстави для тривог, для роздумів, для певних сумнівів. Але стратегічно я оптиміст. Ніколи людина не має замикатися на тому, що "якщо мені не доведеться бачити, то мені все-одно". Ні, мені не все-одно, буду з того світа дивитися, але мені не однаково, як казав Шевченко. Це є стимул.

Мені важко усвідомити свій вік. Може, тому, що такий розрив між фізичним станом і віком, що я не сприймаю реального часу.

Я себе добре почуваю і не замислююся, скільки мені років. Часу нема на те. Скільки Бог відміряє, стільки відміряє. Знаю, що якщо в мене трохи болять ноги, то я мушу пришвидшити хід. Це помагає. М'язи не мають ставати лінивими, вони мають працювати.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...