Жити по-новому: Підсудних в Чернівецькій області тримають в металевих шафах, схожих на середньовічні катівні

У Глибоцькому районному суді Чернівецької області підсудних утримують в металевих шафах-сейфах без належного освітлення та вентиляції повітря.

Металеві шафи для підсудних в Глибоцькому райсуду. Фото www.business.ua

У Глибоцькому райсуді Чернівецької області підсудних утримують у металевих шафах, що нагадують середньовічні катівні. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, інформують Патріоти України.

Металеві шафи виявили 8 лютого 2017 року у Глибоцькому районному суді під час моніторингового візиту до установи регіонального представника Уповноваженого у Чернівецькій області Леоніда Ілюка та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Богдана Бойка у рамках реалізації національного превентивного механізму (НПМ).

"Встановлено, що всупереч вимогам законодавства, людей, доставлених під конвоєм до Глибоцького райсуду, тримають у зачинених металевих шафах: без доступу до освітлення та без належної вентиляції. Повітря та світло потрапляють всередину через прорізані у шафах отвори розміром 10х20см. Важко уявити, як люди почувають себе в умовах літньої спеки, адже у приміщенні, де розташовані шафи, немає кондиціонера! Також на момент візиту у цьому приміщенні було відсутнє водопостачання, що не дозволяє скористатися умивальником та унітазом", - йдеться в повідомленні.

Моніторингова група зазначила, що сама шафа виглядає як середньовічна катівня та складається з двох секцій висотою 2 м та площею 2 м.кв. на людину, яка повинна розміститися сидячи на лавці шириною 25 см (за умови, що в кожній секції розміщено лише одну людину). В організації нагадали, що згідно зі встановленими нормами площа кожної камери для підсудного повинна бути не менше 4 м. кв.

"Осіб, які конвоюються до суду, не забезпечують харчуванням, що також є суттєвим порушенням прав людини", - додали в повідомленні уповноваженого.

Монітори також зафіксували відсутність належно облаштованих місць для спілкування підсудних із захисниками, а також для ознайомлення з матеріалами справи. Наразі вони можуть це зробити лише у залах судового засідання, перебуваючи у клітках, використання яких також не в повній мірі відповідає вимогам законодавства.

"Моніторингова група одностайно переконана – тримання людини у приміщенні суду в такий спосіб є грубим порушенням міжнародних та національних стандартів поводження з особами під вартою та може розцінюватися як порушення норм Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання", - наголосили в представництві Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Моніторингова група направила відповідні акти реагування Уповноваженого на адресу Державної судової адміністрації та МВС України для негайного припинення жорстокого поводження з підсудними у Глибоцькому районному суді Чернівецької області та захисту їхніх прав.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...