Чекати залишилося недовго: Гонтарєва повідомила, коли Україна отримає черговий транш від МВФ

За словами глави Нацбанку, все залежить від МВФ. Фонд має провести власні внутрішні бюрократичні процедури та призначити дату нового засідання Ради директорів МВФ.

Валерія Гонтарєва. Фото:РИА Новости Украина

Україні вже скоро отримає транш від Міжнародного валютного фонду. Це має статися через кілька днів після того, як Рада директорів МВФ 3 квітня владнає внутрішні бюрократичні процедури Фонду. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповіла глава Нацбанку України Валерія Гонтарєва, передають Патріоти України.

"Минулого тижня Національний банк та Міністерство фінансів уже узгодили на робочому рівні з експертами МВФ оцінки ефекту торговельної блокади, і МВФ взяв надані українською стороною макроекономічні прогнози за основу для оновлення власних прогнозів", - пояснила вона.

За словами Гонтарєвої, тепер все залежить від МВФ. Фонд має провести власні внутрішні бюрократичні процедури та призначити дату нового засідання Ради директорів МВФ.

"Наступний крок - за МВФ, тривають відповідні внутрішні бюрократичні процедури Фонду, необхідні для оновлення макропрогнозів і пов'язаних показників та призначення нової дати засідання Ради директорів МВФ. Після прийняття ствердного рішення Ради, яке призначено на 3 квітня, до отримання траншу вже чекати недовго - зазвичай проходить декілька днів", - розповіла вона.

Після блокади ОРДЛО макропрогнози в економіці погіршилися. Утім, Валерія Гонтарєва запевнила, що вони покращаться тоді, коли підприємства на окупованих територіях повернуться до їхніх власників, зареєстрованих в Україні, хоча наразі цей сценарій є малоймовірним.

"Та навіть за збереження статус-кво на сході країни є багато інших факторів, які ми не закладали в базовий сценарій, і які могли б покращити ситуацію в економіці. Наприклад, більш швидка переорієнтація підприємств, котрі через захоплення підприємств та торговельну блокаду ОРДЛО втратили джерела сировини та енергоресурсів, на альтернативні джерела. Позитивним для економіки також стали б більш стрімке зростання цін на товари українського експорту на світових ринках та приватизація державних підприємств", - додала вона.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...