Через паніку: У НБУ пояснили, чому лихоманить гривню і що буде далі

Ситуація на готівковому валютному ринку на сьогодні є результатом зумовленого останніми новинами психологічного чинника, пояснили в Нацбанку Про це заявила прес-служба Національного банку України, повідомляють Патріоти України.

Зауважимо, згідно з даними ресурсу “Мінфін” станом на 14:00 28 листопада середні курси продажу валют такі:

Долар США - 28,10 - 28,58 гривні;

Євро - 31,83 - 32,4 гривні;

На “чорному ринку” долар пропонують придбати за 28,6 грн, а євро - 32,42 грн.

Вчора, 27 листопада, станом на 12 годину середні курси продажу валют були такі:

Долар США - 28,09 - 28,12 гривні;

Євро - 31,78 - 31,81 гривні;

На чорному ринку курс американської валюти становив 28,34 - 29,07. Курс євро на чорному ринку - 32,08 - 33.

Тож впродовж доби долар подекуди додав 46 коп, а євро - 59 коп. Але на "чорному ринку" курс дещо повернувся назад.

Національний банк вчора підвищив офіційний курс з 27,89 до 28,1 грн за 1 долар та з 31,7 до 31,84 грн за 1 євро.

В НБУ переконують, що банки на сьогодні є достатньо стійкими, ліквідними та капіталізованими, а запровадження воєнного стану ризиків для стабільності фінансової системи не створює. Відповідно, жодні адміністративні обмеження на валютному чи грошово-кредитному ринку Національним банком не запроваджуються.

Водночас, в разі виникнення необхідності, банки можуть отримати підтримку ліквідністю від Національного банку за постійно діючими інструментами рефінансування, йдеться у повідомленні.

“Для забезпечення стабільності на валютному ринку Національний банк продовжує уважно стежити за його станом і в разі необхідності виходитиме з інтервенціями для згладжування надмірних курсових коливань. Національний банк має для цього достатньо ресурсів – обсяг міжнародних резервів на сьогодні сягає 17,8 млрд дол. США”.

“Фундаментальних ринкових причин для значних курсових коливань немає. Поточні коливання спричинені переважно ситуативними та психологічними чинниками” - передає прес-служба НБУ.

Також у банку висловили очікування, що після послаблення психологічного тиску конкуренція серед учасників ринку зумовить зменшення маржі на проведення операцій з обміну валюти, і курс гривні на готівковому ринку знову повернеться до ринкового рівня, визначеного фундаментальними чинниками.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...