Чернігівська родина фермерів виготовляє 15 сортів масла

Прекрасний приклад для інших господарств і навіть - маслозаводів України.

У фермерському господарстві "Агро-люкс", яке працює в Коропському районі Чернігівщини, виготовляють кілька десятків видів органічної продукції, зокрема, 15 видів вершкового масла. Про це на першому Чернігівському регіональному форумі "Органік Інвест" кореспондентові Укрінформу повідомила заступник директора ФГ "Агро-люкс" Світлана Карацюба, передають Патріоти України.

"Вершкове масло у нас – базове, але, йдучи за побажаннями наших споживачів, ми ще додаємо туди насіння льону й конопель, різну зелень, зокрема, руколу, часник. Для дітей замість "Нутелли" зробили шоколадне масло. На замовлення виготовляємо масло з медом, корицею, солодкою паприкою чи імбірем. Робимо також топлене масло – його зараз модно називати "маслом гі". Воно має лікувальні властивості, на ньому можна смажити навіть для дітей", - розповіла жінка.

Є в асортименті фермерів і масло з "живих", непастеризованих топлених вершків, яке пахне ряжанкою - називається "Королівське".


Окрім цього, в господарстві вирощуються всі традиційні українські овочі. Їх переробляють на натуральні соки, аджику, соуси, а також консервують із додаванням яблучного оцту, солять, квасять. Цукор нерідко замінюють медом.

Свою продукцію родина Карацюб реалізує безпосередньо споживачам - возить у Київ, Чернігів, навіть пересилає у Львів. Пані Світлана каже, що з торговельними мережами маленькому господарству працювати складно. Там попит на органіку швидко зростає, а ФГ не може забезпечити необхідних обсягів.
Світлана Карацюба.
"Ми мали гіркий досвід з однією київською мережею, де нас мало не оштрафували на 40 тис. грн. за зрив поставок. Нашим партнерам важко було зрозуміти, що влітку молока більше, а взимку менше, їм треба, щоб ми давали постійно однаково. І хоча у нас не так уже й мало корів – трохи більше 100, від яких ми щорічно надоюємо до 100 т молока, цього все одно недостатньо для утримання потоку продукції", - розповіла Карацюба.

Зараз "Агро-люкс" обслуговує близько півсотні родин. Раніше переважали жителі Київської області, зараз - більше з Чернігова. Органічну, трохи дорожчу продукцію купують не тільки заможні люди, а й прості, які хочуть або мусять їсти натуральне через проблеми зі здоров"ям. Водночас багато людей не знають, де можна придбати органічні продукти.


"Вони шукають нас, а ми шукаємо їх, бо можемо обслуговувати ще зо три десятка сімей", - сказала пані Світлана.

Регіональний форум "Органік Інвест" проводився у Чернігові 28 лютого вперше. Участь у ньому взяло близько сотні учасників - півтора десятка виробників натуральної продукції Чернігівщини та аграрії, зацікавлені в розвитку цього напрямку.

Джерело: Укрінформ

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...