Чого чекати в поточному році: Розенко анонсував зміни у механізмі нарахування пенсій в Україні

Українцям чекати підвищення пенсій? Віце-прем'єр-міністр Розенко розповів, за яких умов це можливо.

В Україні за наявності ресурсу у Пенсійному фонді підвищення пенсій людям, що мають великий трудовий стаж, але низьку зарплату, відбудеться вже у цьому році. "Це наступний етап пенсійної реформи. Зокрема необхідно внести зміни до чинного законодавства. Є звернення президента до уряду з цього приводу, є відповідні ініціативи уряду", - заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, повідомляють Патріоти України.

За його словами, це несправедливо, коли люди з великим страховим стажем у жовтні минулого року отримали мінімальні надбавки до пенсії. "Я сподіваюся, що Міністерство соціальної політики виконає відповідні доручення і внесе на розгляд уряду, а уряд уже внесе на розгляд Верховної Ради зміни до законодавства, які врегульовують цей механізм", - зазначив Розенко.

Як можуть перерахувати пенсії

Віце-прем'єр акцентував увагу на тому, що в Кабміні немає дискусії про те, треба підвищувати пенсії чи ні. "Все залежить від фінансової спроможності української економіки, від наявності фінансового ресурсу Пенсійного фонду. Це питання досить масштабне, яке включає і розвиток економіки, і легалізацію заробітної плати, легалізацію тіньової зайнятості, і динаміку надходжень до Пенсійного фонду. Якщо всі ці чинники складуться і ми матимемо реальний ресурс, я сподіваюся, що іще у цьому році ми оголосимо і здійснимо цю ініціативу", - резюмував Розенко. Варто зазначити, що за різними оцінками підвищення пенсій може торкнутися близько 3 млн осіб. Серед них колишні медичні працівники, колгоспники і ті, хто частину зарплати отримував у конверті. Найімовірніше, зростання їхніх пенсії "прив'яжуть" до розміру мінімальної зарплати. І щоб підвищити виплати хоча б на 200 грн, мінімалка має бути на рівні 4200 грн. Зокрема українці, які виконали вимоги щодо стажу (для жінок - 30 років, для чоловіків - 35 років), досягнувши 65 років, повинні отримувати щонайменше 40% мінімальної зарплати. За нинішньої мінімальної зарплати у 3723 грн українці з великим стажем можуть претендувати на пенсію не менше 1490 грн, а за мінімалки у 4200 грн - вже 1680 грн.

Опублікував: Тетяна Ісічук

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...