Чорне золото: Ірак стрімко нарощує експорт нафти

Ірак перевищив власний середньодобовий обсяг поставок нафти. Країни - світові лідери нафтовидобутку збільшують обороти. Тобто в найближчій перспективі - обвал цін на нафтовому ринку. Росія, природно, проти. Ну, баба Яга завжди проти...

В червні експорт нафти Іраку сягне 5 млн барелей. Фото: vestifinance.ruСьогодні зарубіжні інформаційні агентства повідомили про те, що іракська сторона напередодні зустрічі ОПЕК 2 червня в Відні вирішила збільшити власну частку на ринку, передають Патріоти України інформацію сайту Нескучные новости.

Це хороша новина. Ірак, другий за величиною добувач нафти в ОПЕК, планує поставити в червні своїм партнерам додаткові 5 мільйонів барелів нафти, тим самим націлившись на збільшення свого середньодобового обсягу поставок до 3,47 мільйона барелів на день.

Минулого тижня місцева державна компанія State Oil Marketing Organization (SOMO) повідомила, що в квітні середньодобовий обсяг поставок нафти з Іраку збільшився на 2,3% в порівнянні з березнем і склав 3,363 мільйона барелів на день.

Додаткові обсяги нафти Basra Light будуть розподілені між партнерами Іраку в проектах upstream (розвідка і видобуток) - PetroChina, Eni і Лукойлом. Як відзначають зарубіжні агентства, Саудівська Аравія, Кувейт, Іран і ОАЕ також планують збільшити обсяги своїх поставок нафти в третьому кварталі.

"ОПЕК необхідно збільшувати поставки, оскільки їх першорядної стратегією є зосередження на частці на ринку", - вважає керуючий директор з консалтингу IHS Віктор Шум. Він також вважає, що додаткові обсяги нафти з Саудівської Аравії та Іраку можуть уповільнити процес відновлення балансу на світовому ринку чорного золота.

При цьому тиждень тому голова державної нафтової компанії National Iranian Oil Рукнеддін Джаваді також гранично чітко заявив, що Іран не буде ні заморожувати нафтовидобуток, ні вести переговори про це. А два тижні тому Росію, яка давно і безуспішно лобіює заморожування нафтовидобутку, навіть не запросили на цю зустріч ОПЕК.

Так що чекаємо найближчим часом старту чергового потужного обвалу цін на нафту. Тим більше що, за останніми даними зарубіжних інфформагентств, очікується збільшення видобутку на канадських нафтоносних пісках вже на цьому тижні (після завершення пожеж).

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...