Долар по 50 гривень? У Раді озвучили невтішний прогноз для українців

Колосальний тиск на гривню чинять зовнішні борги, і, якщо ситуація не зміниться, курс долара буде тільки рости.

Ілюстрація: image.zn.ua

Якщо не взятися за підтримку національного виробника, гривня в Україні продовжить падати. Про це в коментарі "Обозревателю" заявив глава комітету Верховної Ради України з питань промислової політики, народний депутат від фракції Радикальна партія Віктор Галасюк, повідомляють Патріоти України.

"Короткострокові прогнози валютного курсу в Україні будуть залежати від інтервенцій Нацбанку. Але основою ослаблення курсу національної валюти є той факт, що дефіцит торгового балансу за останні десять років обчислюється мільярдами доларів США", - заявив він.

Він нагадав, що така політика триває останні десять років. "У нас "постійна дірка" у торговому балансі: за межами України ми купуємо більше товарів, ніж продаємо. При чому, що купуємо продукцію з високою доданою вартістю, а продаємо дешеву сировину. Це фундаментальний фактор, який буде послаблювати гривню і далі. І це буде тривати до тих пір, поки влада серйозно не візьметься за підтримку реального виробника, експортної експансії і за розумне імпортозаміщення. В іншому випадку залишиться тільки питання: коли долар буде по 50 гривень. тобто це вже не питання: "якщо", це вже питання: "коли", - підкреслив він.

Нардеп також нагадав, що колосальний тиск на гривню чинять зовнішні борги. "Їх потрібно обслуговувати. Економіка не генерує кошти для їх покриття. Або ж нам потрібно постійно шукати якісь шляхи реструктиризації або ж перекредитування. Тому наш рецепт - пора запускати власну економіку, а не розраховувати на кредити. Потрібно робити ставку на експортні інвестиції, а не на запозичення МВФ. Оскільки з такими запозиченнями часто йдуть такі вимоги, які для нашої економіки не прийнятні, м'яко кажучи", - сказав він.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...