Доведеться домовлятись: Росія не змогла налагодити транзит газу в обхід України

Проекти «Південний потік» і «Турецький потік» зупинені, а «Північний потік» знаходиться під питанням. Не останню роль у незручній для росіян ситуації, що склалася, зіграло погіршення відносин з Туреччиною.

Транзит газу через Україну. Фото: perepostil.ru.

Таким чином, Росії, яка прагнула налагодити поставки газу в обхід України, не вдалося уникнути транзиту через Україну. І, швидше за все, «Газпром» знову буде домовлятися з Києвом, при цьому Росія втратить позицію сили, передають Патріоти України з посиланням на російські ЗМІ.

Російські експерти проаналізували останні події навколо «Потоків», які повинні були налагодити поставки російського газу в Європу в обхід України. Виявилося, що два з трьох проектів зупинені, а один поки не узгоджений з Євросоюзом.

Ключову роль у зриві плану Кремля стати незалежним від українського транзиту, зіграла Туреччина. Загострення відносин між цією країною і РФ призвело до зупинки будівництва «Турецького потоку». Плюс Туреччина заявила про те, що може відмовитися взагалі від російського газу, завдяки домовленостям з Азербайджаном і Катаром.

«Витрати на транспортування газу по «Південному коридору» і «Турецькому потоку» були б в рази вище вартості транзиту через Україну», - підкреслив глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, вважаючи, що Росії навіть вигідно те, що обидва проекти на даний момент закриті.

Таким чином, у Росії залишається надія тільки на «Північний потік-2», однак проти нього виступає ряд європейських країн і Єврокомісія. Суть заборони на цей трубопровід, яку може ввести Європа, полягає в тому, що за правилами антимонополії одна і та ж компанія не може займатися і поставками газу, і його транспортуванням, а у випадку з «СП-2» буде саме так. «Південний напрямок очевидно перекритий. А час іде, і якщо не буде рішення по північному напрямку, переговори з Україною виявляться для Росії дуже складними, РФ не зможе вести їх з позиції сили, оскільки не буде альтернативних шляхів поставок», - говорить перший віце-президент Центру політичних технологій Олексій Макаркін.


Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...

Є проблеми: Нацбанк повідомив, які регіони найбільше відчувають брак робочої сили

субота, 4 травень 2024, 2:35

З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, передають Патріоти України. Так, за оцінками НБУ, робоча сила у в...