Два фактори: Економіст розповів, чому інвестори не йдуть в Україну (відео)

Для розвитку економіки України великою перешкодою сьогодні стала погана демографічна ситуація і відтік робочої сили за кордон. Про це в ефірі ObozTV розповів експерт із фінансових питань Василь Горбаль. За його словами, ці фактори відлякують від України іноземних інвесторів, повідомляють Патріоти України.

"Ми, на жаль, досі не говоримо в своїх економічних аналізах, що ми відчуваємо демографічну проблему - проблему нестачі робочої сили. Це те, на що звертають увагу більшість іноземних інвесторів, засновуючи тут той чи інший бізнес, те чи інше виробництво, навіть якщо вони орієнтуються на досить низьку зарплату", - наголосив експерт.

Горбаль навів у приклад роботу одного з українських підприємств, що входять у кластер автомобілебудування.

"На Західній Україні є конвеєр, на якому працює велика кількість робітників. Радіус довозу робочих, незважаючи на те, що це низькокваліфікована робоча сила, щороку збільшується. Автобуси, які звозять робітників, їздять все більшим маршрутом із року в рік", - зазначив експерт.

"Крім того, будь-який інвестор, аналізуючи перспективи розвитку виробництва в Україні, звертає увагу не тільки на наявність кваліфікованої робочої сили, а й на демографічну ситуацію. У нас демографічний прогноз на найближчі 20 років є надзвичайно критичним і поганим", - наголосив він.

За словами Горбаля, уряд повинен робити кроки у боротьбі з відтоком робочої сили за кордон і у поліпшенні демографічної ситуації. "Коли смертність майже вдвічі перевищує народжуваність, це дуже погано", - додав він.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...