Експерти розповіли, що буде з курсом долара в Україні в наступному році (відео)

Багато чого залежатиме від співпраці української влади з МВФ.

Ілюстрація: rbc.ua

Подальша стабілізація курсу гривні до долара можлива лише за сприятливого для України сценарію, до кінця року настане період, коли курс "просяде". Таку думку висловив в ефірі ObozTV економічний експерт Максим Праздніков, повідомляють Патріоти України.

Праздніков прокоментував прогнози щодо зміцнення гривні до 24 грн/долар. "Я не вірю, що можливе подальше посилення курсу до 24 грн/долар, не вірю в ревальвацію гривні... У найкращому випадку це може бути зміцнення на 1-2%. У найкращій ситуації, моє очікування 25,5 грн/долар", - зазначив економіст.

За його словами, такий курс можливий "у разі дуже сприятливої ситуації, позитивних новин з боку МВФ". "Насправді, ближче до кінця літа-початку осені з України з великою ймовірністю вийде спекулятивний капітал, який був заведений сюди в лютому-березні на купівлю облігацій внутрішньої державної позики. Це близько 350 млн доларів, що зайшли і посприяли підтримці курсу гривні. В кінці літа-початку осені ці гроші з країни підуть, і це створить додаткове навантаження на курс", - пояснив він.

Експерт прогнозує, що ближче до осені настане девальвація - падіння гривні по відношенню до долара: "Якщо не буде ніяких форс-мажорних подій і потрясінь, курс може повернутися до 27,5 грн/долар і вище". Праздніков нагадав, що в прогнозі держбюджету на 2018 й річний курс долара становить 29,4 грн/долар. "Я думаю, до кінця року до такої цифри не дійде, але цифра 27,5-28 грн/долар - цілком реальна", - уклав він.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...