Grexit неминучий? Грецькі банки і фондова біржа закрилися, зняття готівки лімітовано

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас закликав жителів зберігати спокій і заявив, що всі банківські вклади знаходяться в безпеці.

Вихід Греції з єврозони стає практично неминучим. Фото: news.tut.by.

Банки Греції з понеділка будуть закриті на тиждень через зростаючі побоювання дефолту і виходу країни з єврозони. Влада також ввела ліміт на зняття готівки в банкоматах в 60 євро в день. Фондова біржа залишається закритою, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Рішення про це було прийнято після того, як Європейський центробанк вирішив не збільшувати обсяг екстреної допомоги грецьким банкам.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас закликав жителів зберігати спокій і заявив, що всі банківські вклади знаходяться в безпеці.

Не пізніше вівторка, 30 червня, Греція повинна виплатити МВФ 1,6 млрд євро або оголосити дефолт. За останні тижні греки зняли зі своїх рахунків в банках мільярди євро.

Контроль за рухом капіталу

В рамках контролю за рухом капіталу, введеного грецьким урядом, з понеділка щодня можна буде зняти з рахунку в банкоматі не більше 60 євро (42 фунта, або 66 доларів). Перекази готівки з-за кордону будуть заборонені, за винятком життєво важливих і попередньо погоджених комерційних транзакцій.

Банки залишаться закритими до 7 липня - тобто через два дні після запланованого референдуму з приводу пропозицій, які міжнародні кредитори висунули Афінам в зв'язку з їх багатомільярдним боргом і необхідністю нових запозичень.

Хоча обмеження не повинні торкнутися туристів - банківські і кредитні карти, видані іноземними банками, технічно можуть використовуватися без обмежень, - проте якщо в банкомат не буде готівки, її не буде і для іноземних туристів.

Уряди Британії та Німеччини рекомендують своїм громадянам, котрі збираються на відпочинок або у справах в Грецію, брати з собою достатню кількість євро - на випадок, якщо в Греції у них будуть труднощі зі зняттям готівки.

Grexit неминучий?

Міністр фінансів Австрії Йорг Шеллінг заявив, що вихід Греції з єврозони здається практично неминучим. «Очевидно, що жодна країна ні за яких умов не може шантажувати Європейську комісію і країни єврозони», - підкреслив Шеллінг.

Однак, на думку Роберта Пестона, вихід Греції з єврозони, або Grexit, не є неминучим.

Оглядач Бі-бі-сі нагадує, що в результаті банківської кризи на Кіпрі в 2013 році там було введено контроль за рухом капіталу, і останні обмеження були зняті тільки в квітні цього року.

Криза в Греції складніше, вважає Роберт Пестон.

Але залишається ще надія на те, що Афіни і міжнародні кредитори Греції - ЄС, ЄЦБ і МВФ - зможуть відновити конструктивні переговори, додає він.

«Гра для Греції ще не закінчена»

У ніч на неділю парламент Греції схвалив пропозицію прем'єра Алексіса Ціпрас про проведення референдуму про умови угоди з міжнародними кредиторами.

Ціпрас в зверненні до парламенту закликав громадян сказати на референдумі «ні» цим пропозиціям, які він назвав принизливими.

«Для кредиторів настане день, коли вони зрозуміють, що Греція не здасться, що гра для Греції ще не закінчена», - сказав Ціпрас.

Після цього міністри фінансів країн єврозони відхилили прохання Греції продовжити термін програми допомоги по виходу з фінансової кризи, який закінчується 30 червня.

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, в свою чергу, попередила Грецію, що майбутній референдум не матиме юридичної сили.

Нагадаємо, Греція веде переговори з Євросоюзом і МВФ про врегулювання боргу більш ніж на 340 млрд євро.

Ринок відкритий, але: Чому українські біженці тікають із Польщі до Німеччини - пояснення експертки

вівторок, 30 квітень 2024, 10:56

Німеччина є одним з головних напрямків як для українських біженців, так і трудових мігрантів. Цього року в країні дозволили працювати на підприємствах і вчити мову одночасно для заохочення працевлаштування. Про це у коментарі "Главкому" розповіла керів...

Завдяки розгрому ЧФ ВМС Росії: Експорт сільгосппродукції з чорноморських портів України сягнув довоєнного рівня, - дипломат

вівторок, 30 квітень 2024, 9:14

Про це розповів у понеділок постпред України при ООН Сергій Кислиця, виступаючи на круглому столі "Політичний діалог - подолання глобальної продовольчої небезпеки та ризику голоду: посилення колективного впливу", який було організовано Економічною і со...