"Газпром" чекає кінець: Стало відомо про новий нищівний удар по Росії

У лютому має бути рішення по транзитному контракту, де "Нафтогаз" домагається сплати $16 млрд компенсації за невиконання "Газпромом" свого зобов'язання.

Ілюстрація: sharij.net

Рішення Стокгольмського арбітражу за позовом НАК "Нафтогаз України" про транзит газу може стати розгромом російського монополіста "Газпрому". Про це керівник аналітичного центру "Глобалістика 21" Михайло Гончар заявив в інтерв'ю інформагентству QHA, повідомляють Патріоти України.

За його словами, в лютому має бути рішення по транзитному контракту, де "Нафтогаз" домагається сплати $16 млрд компенсації за невиконання "Газпромом" свого зобов'язання.

"Претензії "Газпрому" там майже нульові. Вони вважають, що там зникло кілька мільйонів кубічних метрів газу, здається, у 2009 році. Якщо арбітраж присудить 16 мільярдів компенсації, то це буде означати розгром "Газпрому", тому що подібного нищівного удару вони ще не відчували", - зазначив Гончар.

При цьому Гончар визнає, що арбітраж може відхилити вимогу "Нафтогазу", однак навіть у такому випадку негативних наслідків для України не виникне.

"Ми просто не отримаємо ті $16 млрд. Логіка арбітражу може полягати в тому, що зобов'язання зафіксовано, але принципу "транспортуй або плати"в контракті немає. Це було фундаментальною помилкою української сторони. Росіяни зробили в договір купівлі-продажу принцип "бери або плати", а наша сторона не внесла, що як раз і свідчить про дискримінаційність підходів, а Стокгольмський арбітраж приймає до розгляду це питання", - резюмував Гончар.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...