Глава Держкосмосу розповів, як нові технології відкривають можливість створення в Україні свого космодрому

Нові технології дають нам можливість мріяти про створення космодрому на кордоні Херсонської та Миколаївської областей.
Павло Дегтяренко. Фото: Новинарня.

Розвиток технологій дає підстави говорити про можливість створення в майбутньому на території України космодрому для запуску малих і надмалих ракет. Про це сказав глава Національного космічного агентства Павло Дегтяренко, представляючи звіт роботи агентства за 2018 рік, передають Патріоти України.

"Пускова система має бути максимально економічно ефективною. Коли ми говоримо про геостаціонарну орбіту, то супутники краще запускати ближче до екватора. А коли ми говоримо про супутники дистанційованого зондування Землі, які запускаються на полярні орбіти, то чим ближче до полюсів, тим вигідніше", - пояснив він.

"Чому в Україні немає свого космодрому? Тому що Україна сама густозаселена і навколо нас такі ж густозаселені території сусідніх держав. Нові технології дають нам можливість мріяти про створення космодрому на кордоні Херсонської та Миколаївської областей. Але цей космодром буде придатний тільки для запуску малих і надмалих ракетних носіїв і тільки на полярні орбіти дистанційного зондування Землі", - зазначив глава Агентства.

За словами Дегтяренка, теоретично можна побудувати космодром з розрахунком, що перший ступінь буде падати в Середземному морі: "Думаю, що це не викличе захоплення у Турецької Республіки - що над їхніми головами літатимуть носії - але є формальні підстави для пошуку спільної мови. Тому що над турецькою стороною ракета буде летіти на висоті понад 100 км, а це вже міжнародний повітряний простір, а не національний".

Дегтяренко повідомив, що на цей момент, плануючи запуск супутників дистанційованого зондування Землі, Держкосмос розглядає варіанти використання космодромів в Індії, Китаї або США.

Джерело: Цензор.НЕТ

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...