Як збудувати успішну країну всупереч перманентній війні: Україні пропонують скористатись унікальним досвідом Ізраїлю (відео)

Єврейська держава протягом 70 років з невеликого поселення в зоні постійних конфліктів перетворилась на одну з найбільш інноваційних країн на планеті. І цьому допомогла війна, точніше правильно визначена стратегія розвитку, в сутужних умовах, що склалися

Ізраїль за десятиліття безперервної війни став однією з найрозвиненіших країн на планеті завдяки своїй армії. Воююча Україна може, але не поспішає перейняти унікальний досвід Ізраїля. Таку думку висловив в ефірі ObozTV футуролог, координатор дискусійного клубу "КОЛО" Олексій Жмеренецький, коментуючи нинішній стан української армії, зазначають Патріоти України.

"Є гарне дослідження про Ізраїль. Воно називається "Нація розумних людей". Воно про те, як Ізраїль з невеликого поселення в зоні постійних конфліктів на спірній території став однією з найбільш інноваційних країн на планеті, в якій найбільший відсоток від ВВП витрачається на науку і дослідження, де пропорція наукових дослідників і розробників до загальної кількості населення найбільша на планеті. І як в цьому сенсі Ізраїлю допомогла війна", – розповів футуролог.

Як пояснив Жмеренецький, секрет в тому, що в Ізраїлі загальний обов'язок служити в армії.

"Але там армія не така як у нас – приниження, каліцтва і абсурд. Це високотехнологічна армія, яка потребує інженерів, креативу, якоїсь ієрархії, але не "я начальник ти дурак", а колегіальності. Це лежить в основі єврейської культури. Завдяки цьому армія створила певні соціальні ліфти, коли люди з різних верств суспільства від бідних до багатих могли разом служити якийсь час, спілкуватися, обмінюватися культурою, і потім далі поза армією один ставав інвестором іншого", – розповів він.

"Крім цього, вона виховувала знання у людей, тому що це високотехнологічна армія. Вона вимагала високого рівня підготовки і освіти. В Ізраїлі це зараз якийсь освітній заклад. Плюс підприємницький дух, який лежить в основі – перемагати, ризикувати тощо. Це допомогло згуртувати суспільство, дати йому нові навички", – додав експерт.

За словами футуролога, Україна "тільки на шляху до цього перебуває".

"На жаль, ті корупційні скандали, про які ми постійно чуємо, радянський підхід до управління армією, дуже низький рівень технологічності. Наша армія, напевно, і в Другій світовій війні не виграла б зараз за рівнем технічного оснащення. Тільки зараз ми починаємо закуповувати технології , тільки зараз "Укроборонпром" починає інвестувати в стартапи. Але це все дуже незначна частина від загальної кількості озброєння", – зазначив він.

Як підкреслив Жмеренецький, все те, що Україна виробляє у військовій сфері, орієнтоване ще на радянську техніку: "Тільки зараз намагаються якісь нові інновації запускати, і то багато скандалів про якість цієї техніки і про те, наскільки прозоро вона закуповується в українських підприємств, пов'язаних з певними політиками".

"Україна поки не йде шляхом Ізраїлю, який дозволив йому створити націю підприємців і стартаперів", – уклав експерт

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...