Йшов третій рік війни з РФ: Російська компанія два роки веде тіньовий бізнес в Україні без сплати податків (документи)

Керівництво «АМІК Україна» застосовує тіньові схеми виведення коштів з підприємства заради створення негативного фінансового балансу. Серед цих методів – залучення до фінансової діяльності фіктивних підприємств.

Російська компанія змінила назву та продовжує працювати. Фото: РБК.

Підприємство “АМІК Україна” працює на території України з травня 2015 року. З 1999 року ця фірма називалася ПІІ “Лукойл-Україна” і входила до групи компаній “Лукойл” – другої найбільшої приватної нафтової компанії в Росії, передають Патріоти України із посиланням на Інформатор.

Після розгортання конфлікту на Донбасі українську філію, яка становить собою мережу автозаправних станцій та дистриб’юторів нафтопродуктів, придбала австрійська компанія Amic Energy Management. Остання має тісні зв’язки із російською компанією “Лукойл” та є, фактично, юридичною ширмою для торгівлі російського нафтового гіганта.

Починаючи з моменту зміни юридичного власника ПІІ “АМІК Україна”, підприємство почало декларувати від’ємне значення фінансового результату від операційної діяльності. При цьому до плану-графіку державних документальних планових перевірок ПІІ “АМІК Україна” не включали з останнього кварталу 2010 року. Протягом 2016 року на підприємстві проводили лише камеральні та фактичні перевірки.

Згідно зі звітністю фірми, у 2015 році її прибуток склав 2,9 мільярди гривень. Загальний обсяг постачання за 2015 рік склав 2,15 мільярди гривень. При цьому ПІІ задекларувало збитки у розмірі 5,8 мільярдів гривень.

У перші 9 місяців 2016 року прибуток підприємства склав 2,6 мільярди гривень. Загальний обсяг постачання за цей період становив 2,13 мільярди гривень. При цьому підприємство задекларувало збитки у обсязі 6,5 мільярдів гривень.

У п’ятницю, 10 лютого, народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук заявив з трибуни Верховної Ради, що підприємство може ухилятися від сплати податків, користуючись задекларованом збитковим статусом. Політик закликав високопосадовців звернути увагу на сумнівні моменти господарювання підприємства.

Іще у 2015 році старший слідчий ГУ СБУ у Києві та Київській області І. Лакомський виніс постанову про проведення державної перевірки на підприємстві. Однак, листом від 10 листопада 2016 року постанову повернули ініціатору “через відсутність доказової бази”.

У 2015 році податкова віддача підприємства склала 0 %, хоча, згідно з українським законодавством, мінімальний показник податкової віддачі має становити 1 %.

Велика фірма, яка починає працювати через мережу фіктивних підприємств, переносить податкові зобов’язання за цими операціями не на себе, а на структури, формально з нею ніяк не пов’язані.

І коли зобов’язання перенесено, фіктивні підприємства зникають. Фірма декларує видатки і збитки, з яких податків не візьмеш, а борги перед податковою мають фіктивні підприємства, відкриті на підставну особу. У “АМІК Україна” великих фіктивних підприємств як мінімум три. Загалом серед постачальників компанії 1-го ланцюга встановлено 214 суб’єктів господарювання з ознаками сумнівності. Серед покупців 1-го ланцюга присутні 2 961 суб’єкт господарювання з ознаками сумнівності.

Попри номінальну збитковість, компанія веде доволі жваву імпортну та експортну торгівлю. Окрім того, українська філія Amic Energy маніпулює цінами при імпорті паливних матеріалів.

При цьому підприємство купує значні обсяги палива у Російській Федерації. Частка імпортних операцій з РФ за останній рік склала 27,4%. На першому місці серед торговельних баз ПІІ “АМІК” – Білорусь, частка торгівлі з якою склала 44,6%. Підприємство імпортує в основному нафту або нафтопродукти: згідно з даними декларацій з ПДВ, загальний обсяг імпортних операцій склав 7 458,3 мільйони гривень.

Керівництво «АМІК Україна» застосовує тіньові схеми виведення коштів з підприємства заради створення негативного фінансового балансу.

Серед цих методів – залучення до фінансової діяльності фіктивних підприємств, співпраця з самозайнятими особами на суму в 47,4 мільйони гривень, оплата праці за послуги нерезидентів України на суму 47,4 мільйони гривень, штучне збільшення сум відсотків по залучених кредитах, які сягають 780,2 мільйонів гривень.

За винятком дивідендів, власникам компанії виплачували необґрунтовані суми в розмірі 36 мільйонів гривень. Нагадаємо, раніше народний депутат від партії “Народний фронт” Андрій Левус звернувся до заступника Генерального прокурора України, Головного військового прокурора Анатолія Матіоса із закликом розслідувати протиправну діяльність ПІІ “АМІК Україна”.

Наразі у ПІІ “АМІК Україна” тривають декілька судових проваджень. Зокрема, 28 жовтня 2016 року АМКУ своїм рішенням за наслідками розслідування на ринку нафтопродуктів наклала штраф на 7 юридичних осіб, які в січні 2013 року – січні 2016 року встановлювали роздрібні ціни на світлі нафтопродукти, на загальну суму понад 204 мільйонів гривень. Це викликало винувачення в узгоджених діях компаній на ринку. Серед звинувачених була і “АМІК Україна”.

Окрім того, СБУ підозрює «Лукойл Авіейшен Україна», яка працює в МА «Одеса», в недоливі палива літакам польської авіакомпанії LOT. 30 січня народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук звернувся до Голови СБУ Володимира Грицака у справі незаконної реалізації авіаційного палива у Міжнародному аеропорті «Одеса».

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...