Хіти тижня. "Буде погано": Експерт попередив, що станеться із Україною, коли добудують "Північний потік-2"

В разі втрати транзиту газу збитки будуть великі, тому що не зроблено нічого, щоб інтегрувати українську ГТС в європейську систему.

Тарас Загородній. Фото: Антикор.

Політичний і економічний експерт Тарас Загородній вважає, що українській газотранспортній системі буде погано після втрати транзиту, газопровід Північний потік-2 добудують, і в України виникнуть проблеми, передають Патріоти України.

"Дві третини прибутку Нафтогазу України, щоб не говорила "солодка парочка" - виконавчий директор Юрій Вітренко і глава правління Андрій Коболєв - це плата за транзит російського газу", - розповів аналітик. За його словами, в разі втрати транзиту збитки будуть великі, тому що не зроблено нічого, щоб інтегрувати українську ГТС в європейську систему.

"Так і не створено "газовий хаб" на наших газосховищах, які є найбільшими в Європі. Ми так і не почали купувати газ на східному кордоні. Не виключено, що має місце бути відверте шкідництво цієї солодкої парочки, щоб просто роздерибанити ГТС", - зазначив співрозмовник.

Загородній допустив, що це може бути грою самого російського газового монополіста - Газпрому. "Як би вони не розповідали, що борються з Газпромом - так борються, що їсти не можуть", - заявив експерт.

"Я вважаю, що в України проблеми будуть, тому що Північний потік-2 буде добудований. До речі, це приклад того, що, коли треба, європейці так ігнорують власні вимоги, що "аж гай гуде". Де-факто вони ігнорують, що побудова Північного потоку-2 є порушенням Третього енергопакету", - сказав він.

Співрозмовник додав, що, коли їм потрібно, ці правила можна "не помітити". "Особливо якщо колишній канцлер сидить в Росії, в наглядовій раді Газпрому (екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер очолив раду директорів "Роснефти" - Ред.) ...", - підкреслив Загородній.

"При цьому канцлер спочатку підписав гарантії по Північному потоку-1, а потім після відставки очолив цей потік. Нам би вони сказали, що це - корупція. А там це вважається, що так і треба, що йому ще робити, і ніякої корупції тут немає ", - заявив аналітик.

Експерт пояснив, що США можуть зробити єдине для зупинки проекту Північний потік-2 - ввести санкції проти тих компаній, які будуть користуватися послугами цього газопроводу. "Це під силу США, і вони можуть це зробити, якщо захочуть. Поки що немає серйозної реакції США ... І Північний потік-2 потихеньку будується. Він де-факто будується на гроші Газпрому, які йому по лівим схемами позичає та ж Німеччина", - пояснив співрозмовник.

Джерело: Главред

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...