Хіти тижня. Час повертати ціну вниз: Стало відомо, чому Саудівська Аравія різко додає у видобутку нафти

Саудівська Аравія після 2-річної перерви активно нарощує видобуток нафти і різко збільшує її поставки на світовий ринок.

У квітні, за даними секретаріату ОПЕК, виробництво в королівстві підскочило на 46 тисяч барелів на день. У травні зростання подвоїлося і склало 100 тисяч барелів на добу, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела в державній нафтовій компанії Saudi Aramco, передають Патріоти України.

За їх словами, зупинятися Ер-Ріяд не має наміру: хоча рівень видобутку вже перевищив 10 млн барелів на добу і знаходиться на верхній межі квоти, визначеної угодою ОПЕК + (10,05 млн барелів), в червні Saudi Aramco задіє додаткові потужності і зростання видобутку складе ще 100 тисяч барелів.
Експорт саудівської нафти зростає ще швидше. У травні поставки зросли на 300 тисяч барелів на добу, підрахували аналітики Kpler на основі статистики танкерних перевезень. А їх загальний обсяг вперше майже за 1,5 року вийшов за планку 7 млн барелів на день.
Зростання поставок почалося в другій половині травня - після того, як непублічні переговори з саудівською владою провела адміністрація США. За даними Bloomberg, саудитів попросили домогтися зростанню видобутку всередині ОПЕК на 1 млн барелів на добу.
Невдоволення Дональда Трампа викликало зростання цін на бензин, які досягли в США трирічного максимуму. Американське прохання обговорювалося на зустрічі міністрів нафти арабських держав в Кувейті в кінці травня. За її підсумками Саудівська Аравія і Росія вперше публічно запропонували пом'якшити умови угоди, в рамках якого 17 найбільших експортерів нафти скоротили видобуток на 1,8 млн барелів на день.
Зростання видобутку напередодні зустрічі міністрів ОПЕК + в кінці червня покликане «послабити занепокоєння на ринку» через можливі перебої з поставками з Ірану, який з осені знову потрапить під санкції США, заявив WSJ джерело в Ер-Ріяді.
Де-факто поки саудівці заміщають венесуельську нафту, вказує стратег Сбербанк CIB Михайло Шейбі: після того, як за позовом американської ConocoPhilips був заарештований термінал венесуельської PDVSA в Карибському морі, компанія затримує відвантаження клієнтам 24 млн барелів сировини.
За даними Platts, в червні зрив поставок буде майже триразовим: з законтрактованих 1,495 млн барелів на добу PDVSA зможе поставити лише 694 тисячі. Проти того, щоб формально закріпити збільшення видобутку і пом'якшити умови угоди ОПЕК +, відкрито виступили Ірак, Алжир, а також Іран, який назвав «принизливим» те, що «саудівці діють за вказівкою з Вашингтона».

Швидше за все, на червневому засіданні буде прийнято компромісний варіант: видобуток збільшать на 500 тисяч барелів на добу з четвертого кварталу, вважає Шейбі.

Опублікував: Олег Устименко

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...