Хіти тижня. "Де вугілля, а де газ? Причому тут взагалі одне до іншого? Коломойського не цікавлять ціни на газ": Фурса розгромив дилетантські заяви Зеленського про тарифну політику

У ЗМІ, які асоційовані з Коломойським, регулярно критикується формула "Роттердам+", що визначає ціну на вугілля на основі імпортного паритету.

Сергій Фурса. Фото: ONLINE.UA.

Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса піддав критиці твердження кандидата в президенти України Володимира Зеленського щодо тарифів на енергоносії для населення. Зокрема, економіст прокоментував висловлювання кандидата в президенти про те, що високі тарифи на газ і опалення є наслідком 85-відсоткової монополії на вугілля, передають Патріоти України.

"Де вугілля, а де газ? При чому тут взагалі одне до іншого? Більш того, якщо вже Зеленський починає праведний похід проти "Роттердам+", то не треба притягувати сюди тарифи для населення, тому що "Роттердам+" впливає лише на тарифи для промисловості", - дивується експерт.

Фурса також висловився щодо економічних інтересів бізнесмена Ігоря Коломойського, який, як пишуть деякі засоби масової інформації, протегує Зеленського на прийдешніх президентських виборах. "Коломойського не цікавлять ціни на газ, його цікавлять ціни на електрику, тому що електрика – основний елемент собівартості у феросплавному бізнесі. А значить можна скористатися невдоволенням людей від зростання тарифів і знизити вартість електрики", - заявив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.

Як писало інтернет-видання "Капітал", через підвищення ціни електроенергії феросплавні та електрометалургійні заводи Коломойського за останні 2 роки недорахувалися понад 4 млрд гривень.

У ЗМІ, які асоційовані з Коломойським, регулярно критикується формула "Роттердам+", що визначає ціну на вугілля на основі імпортного паритету. Проведений виданням "Капітал" моніторинг показав, що за 2018 рік "Роттердам+" критикувався в ефірі телевізійного каналу "1+1" - 59 разів, у стрічці УНІАН - 58 раз (обидва ЗМІ входять до сфери впливу Коломойського). При цьому до сфери критики потрапляє лише методика ціноутворення на вугілля, незважаючи на те, що так зване формульне ціноутворення на основі імпортного паритету використовується також для природного газу, нафтопродуктів, палива для атомних електростанцій (АЕС).

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...